САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие

Западни издания за пандемията от коронавируса
1 апр 2020 21:21, Елка Василева
130
САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие
Снимка: архив, БГНЕС

Надеждите за скорошно възстановяване от коронавирусната пандемия бяха помрачени днес, след като президентът (на САЩ) Доналд Тръмп предупреди, че предстои много болезнена борба с вируса, по време на която в САЩ ще починат най-малко сто хиляди души, пише в. "Вашингтон пост".

Световната икономика преживява сериозен спад на фона на трудностите, които изпитват компаниите и домакинствата във връзка с въведените заради пандемията ограничения, отбелязва американският всекидневник.

Три месеца след началото на пандемията на коронавируса американските политически лидери подчертават, че Съединените щати са изправени пред трудния избор между икономическото благополучие и опазването на човешкия живот, пише в редакционен материал в. "Ню Йорк таймс".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо изрази мнението на мнозина други, че всеки живот е безценен и че правителството трябва да е готово да жертва икономическото благоденствие, за да предотврати смъртни случаи.

Вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик обаче защити миналата седмица противоположната позиция с аргумента, че американците трябва да се върнат на работа дори и това да причини смъртта на техните баби и дядовци, които, според него, доброволно биха жертвали живота си в името на икономическия растеж. Мисълта, че трябва да бъде направен подобен избор, е погрешна, изтъква "Ню Йорк таймс". Макар политиците понякога да са принудени да правят избор между живота и парите, сегашната ситуация не е такава. Американската икономика трябва да спре да работи, за да бъдат предпазени както човешкия живот, така и дългосрочното икономическо благоденствие, пише американското издание.

Още по темата
Британският вестник "Таймс" се фокусира върху решението на британския премиер Борис Джонсън да поеме контрола върху дейността по намиране на химическите материали, необходими за правенето на тестове за коронавирус. Джонсън пое този ангажимент, след като правителството призна, че доставките на химическите материали, от които се нуждаят здравните работници в борбата с коронавируса, стават прекалено бавно.

С наближаването на пика на разпространението на коронавируса е много лесно фокусът да падне предимно върху медицинското измерение на кризата и да бъде игнорирано негативното й въздействие върху икономиката, пише в. "Дейли телеграф". Правителството води гаранционна политика на стойност стотици милиарди паундове с надеждата, че компаниите ще преминат през бурята. Всеки ден обаче чуваме все по-тревожни новини, които водят към мисълта, че дългосрочната карантина ще бъде все по-трудна за поддържане. Отговорът на Великобритания на кризата, изразяващ се в преустановяването на много икономически дейности, се очаква да свие производството с 15 процента - по-тежък удар от този при финансовата криза от 2008 г., изтъква британското издание.

Френският вестник "Фигаро" се фокусира върху изказванията на президента на Франция Еманюел Макрон при вчерашното му посещение в завод за производство на хирургични маски в град Анже, Западна Франция. По време на посещението си в завода Макрон се раздели с традиционните си изказвания в духа на икономическия либерализъм, отбелязва "Фигаро", имайки предвид думите на френския президент, че в периода до края на годината Франция трябва напълно да възстанови независимостта си в сферата на производството на хирургични маски. Дали това е просто смяна на начина на говорене или истинска промяна в подхода, пита френският всекидневник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари