САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие

Западни издания за пандемията от коронавируса
1 апр 2020 21:21, Елка Василева
130
САЩ пред избор: Човешкият живот или икономическото благополучие
Снимка: архив, БГНЕС

Надеждите за скорошно възстановяване от коронавирусната пандемия бяха помрачени днес, след като президентът (на САЩ) Доналд Тръмп предупреди, че предстои много болезнена борба с вируса, по време на която в САЩ ще починат най-малко сто хиляди души, пише в. "Вашингтон пост".

Световната икономика преживява сериозен спад на фона на трудностите, които изпитват компаниите и домакинствата във връзка с въведените заради пандемията ограничения, отбелязва американският всекидневник.

Три месеца след началото на пандемията на коронавируса американските политически лидери подчертават, че Съединените щати са изправени пред трудния избор между икономическото благополучие и опазването на човешкия живот, пише в редакционен материал в. "Ню Йорк таймс".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо изрази мнението на мнозина други, че всеки живот е безценен и че правителството трябва да е готово да жертва икономическото благоденствие, за да предотврати смъртни случаи.

Вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик обаче защити миналата седмица противоположната позиция с аргумента, че американците трябва да се върнат на работа дори и това да причини смъртта на техните баби и дядовци, които, според него, доброволно биха жертвали живота си в името на икономическия растеж. Мисълта, че трябва да бъде направен подобен избор, е погрешна, изтъква "Ню Йорк таймс". Макар политиците понякога да са принудени да правят избор между живота и парите, сегашната ситуация не е такава. Американската икономика трябва да спре да работи, за да бъдат предпазени както човешкия живот, така и дългосрочното икономическо благоденствие, пише американското издание.

Още по темата
Британският вестник "Таймс" се фокусира върху решението на британския премиер Борис Джонсън да поеме контрола върху дейността по намиране на химическите материали, необходими за правенето на тестове за коронавирус. Джонсън пое този ангажимент, след като правителството призна, че доставките на химическите материали, от които се нуждаят здравните работници в борбата с коронавируса, стават прекалено бавно.

С наближаването на пика на разпространението на коронавируса е много лесно фокусът да падне предимно върху медицинското измерение на кризата и да бъде игнорирано негативното й въздействие върху икономиката, пише в. "Дейли телеграф". Правителството води гаранционна политика на стойност стотици милиарди паундове с надеждата, че компаниите ще преминат през бурята. Всеки ден обаче чуваме все по-тревожни новини, които водят към мисълта, че дългосрочната карантина ще бъде все по-трудна за поддържане. Отговорът на Великобритания на кризата, изразяващ се в преустановяването на много икономически дейности, се очаква да свие производството с 15 процента - по-тежък удар от този при финансовата криза от 2008 г., изтъква британското издание.

Френският вестник "Фигаро" се фокусира върху изказванията на президента на Франция Еманюел Макрон при вчерашното му посещение в завод за производство на хирургични маски в град Анже, Западна Франция. По време на посещението си в завода Макрон се раздели с традиционните си изказвания в духа на икономическия либерализъм, отбелязва "Фигаро", имайки предвид думите на френския президент, че в периода до края на годината Франция трябва напълно да възстанови независимостта си в сферата на производството на хирургични маски. Дали това е просто смяна на начина на говорене или истинска промяна в подхода, пита френският всекидневник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
0
 
! Отговори
Михали преди 4 години
Това е един прикрит геноцид насочен към най-беззащитните. Сещам се за една детска песничка, змислена като епилог от братя Стругацки към романа им "Бръмбар в мравуняка""Стояли звери около дверив них стреляли, они умирали."На БГ звучи - " Стояха зверчета около оградата. В тях стреляха и те умираха."
98
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
в сащ ще измрат бедните и нещастните богатите са в имения и не се мотаят поулиците затова говорят за избор печалба или смърт те се раждат с думитебизнес и печалба и така умират трябва човечеството да им наложи боикот зарадивсичките злини които вършат по света
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете сметка за умиращите от Ковид 19 в САЩ - поне засега над 10 пъти по-малко от умиращте от грип м.г.! Вие, вестникарите, внасяте смут и страх сред българите, имащи деца в САЩ! Имам син, живеещ в щат Масачузетс - вторият щат по брой заразени след Ню Йорк. Все още не е достигнат броя на умиращите от грип. Именно грипът коси възрастните хора. А Масачузетс пламна от голям брой китайци и индийци в него.
96
4
 
1
 
! Отговори
Дългът на САЩ преди 4 години
Дългът на САЩ е повече от 300 трилиона. Изводи всеки да си направи сам. Какво ги очаква тях и цялото човечество.
95
2
 
5
 
! Отговори
Какво са доларите? преди 4 години
Доларите не са ли хартия, дори няма толкова хартия да се напечатат. Само нули се добавят към сметките. Просто нямаш право да търгуваш с друга валута, ако опиташ - постигаш глад и мизерия. Световното богатство се мери в долари, от над 50 години се търгува с долари и шейховете едва ли ще са щастливи доларът да стане едно нищо. Но ще дойде и този момент. Кой може да каже колко струва реално един долар?
94
7
 
4
 
! Отговори
До Тъй рече Путин преди 4 години
Една банкнота от 100 $ = 7 713 руски цветни хартийки. Един боклукчия в Щатите, ако превърти и реши да си обърне заплатата в рубли, ще му умалеят ръцете, докато ги преброи...
93
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Философски поглед 93А на кого ще продаваш произведеното от роботите....Всички се страхуват от роботите....но ако всичко започне да се произвежда от роботи, тогава за какво им е на хората да работят...но тогава за какво са парите...а какво ще правят богатите, как не контролират тълпата и ако всички има от всичко за без пари?
92
2
 
1
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
Ти си отявлен ***
91
3
 
8
 
! Отговори
Тъй рече Путин! преди 4 години
"Русия няма да работи цял месец, заплатите се изплащат в пълен размер."А нека американците се колебаят.
90
3
 
9
 
! Отговори
Здрасти преди 4 години
Каквото и да приказваме светът винаги се е ръководил от максимата- Да го духат бедните! Ако още преди месец бяхме затворили страната вкл. За българи живеещи зад граница, сега можеше никакви ядове да нямаме. Ама нали те са децата на наши политици и бизнесмени. Изведнъж България им стана много ценна. Всичката зараза я докараха те.
89
1
 
11
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Кой СОЦИОПАТ може дори да постави този въпрос? Дори и да беше дилема между две равностойни неща, което не е: Какво икономическо благополучие може да има при срината здравна система, трупове изнасяни в хладилни камиони, кораби-болници, всевъзможни сгради превърнати в болници и военно-полеви болници в центъра на Ню-Йорк?
88
2
 
7
 
! Отговори
Философски поглед преди 4 години
Икономическо благополучие без хората - не знам как може да се случи изобщо. Сигурно само роботи ако останат - *** на тях за какво са им пари ? -трябва им само ток.
87
3
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Дилема няма - смъртността от глада е 100% и лекарство няма....
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тексасеца бледнее пред японският финансов министър. Нали той беше казал , че пенсионното осигуряване развращава хората защото е неморално да живееш след като си спрял да работиш.
85
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик обаче защити миналата седмица противоположната позиция с аргумента, че американците трябва да се върнат на работа дори и това да причини смъртта на техните баби и дядовци, които, според него, доброволно биха жертвали живота си в името на икономическия растеж."То бива да си из род ама тоя направо влиза в нова категория.
84
2
 
8
 
! Отговори
торбалан преди 4 години
Този въпрос може ли въобще да се поставя в САЩ, не ли ясно кое от двете!
83
3
 
9
 
! Отговори
дали или преди 4 години
Това е лъжлива дилема. Отначало липсата на карантина в полза на икономиката ще задържи кризата. Но само ще я забави. Ако няма карантина, заразата ще е много по-масова и ще доведе до криза и в икономиката. Пораженията от неконтролираната болест ще са повече психически, отколкото физически. Карантината запазва контрола над психиката на хората, пазейки ги от несправяне със ситуацията. Карантината е трудна, но по-здравословна.
82
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, америка и нация...Щях да ти се посмея на ума, ако не беше толкова трудно време.Това е същото като турската нация.Всички са го чували, но никой не го е виждал.
81
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава морална дилема няма пред САЩ. Там няма морал и значението на тази дума им е неизвестно, дори да са я чували някъде.
80
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново на най-великата страна в света се пада да поеме най-големия удар. А после някои питат, защо всички се възхищават от мощта и решимостта на американската нация!!!