Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И млади и здрави хора умират заради коронавирусът. Още ли не сте го разбрали? Вярно е, че повечето имат други болести, но не всички.
134
8
 
1
 
! Отговори
кой преди 4 години
192 , за "манту" говорим?193, що не хванеш 1 кал- щов и да приключиш свойта пионерска драма? К'во предпочиташ ..мумията vs хищника или м+ята vs IT?Cobid лично мнение е повече ико,психо, но не е за подценяване!!!!;)
133
19
 
5
 
! Отговори
Учен преди 4 години
3а здрави хора Ковид-19 е напълно стандартен грип. Механизма му на действие е да се прицелва в хора, на които им остават няколко месеца живот или няколко години, и ускорява смъртта им.
132
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои старчоци дали им остава един месец или една година каква е разликата.. айдр сваляйте я тая карантина
131
10
 
29
 
! Отговори
Ваксиниран преди 4 години
Въпропсната ваксина ми я сложиха още 1987г като дете . Имам и контакти с доказано заразени от covid-19.Имам приятели болни от него!Всички до един са добре.Дори го изкараха без да бъдат хоспитализирани.Цяло семейство , 2-*** набори и техните родители на 60+ години.Бях под карантина ,вече изтече .Напълно здрав съм .Точно коментирахме новината с тях .Всички те са ваксинирани със същата ваксина срещу туберколоза!
130
14
 
3
 
! Отговори
Коронавирус преди 4 години
Който е карък ще си замине от коронавируса
129
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, почна се ваксинопропагандата.
128
4
 
1
 
! Отговори
Антонимен преди 4 години
Бактериите са 2 и оттттддавна са прЕдадени на Япония.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. КИРО Тъпиров пак ни чете лекция ха ха ха
126
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И киселото мляко е полезно има си бактерия,която ни пази нас българите.
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БГ средно на ден умират 144 човека и без Короната.
124
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света се срива пред очите ви, а възможно ли е тази криза да е предизвикана умишлено, никой няма интерес да ви търси вирус. Държавите ще фалират банкстерите ще изкупят всичко на безценица а вие ще сте роби на демокрацията. В Туркменистан е забранено да се ползва думата Коронавирус и хората носещи маски по улиците се глобяват.
123
1
 
7
 
! Отговори
кой преди 4 години
Важно е не да намерят алфа заразен - мъртъв, а първия развил имунитет.
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано..ама -надали
120
4
 
2
 
! Отговори
до 171 преди 4 години
Коронавирус се разпространява от мумии.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До факт 153По-малко заболели щото по-малко тестове?!?!?!А умрелите как ги "укриват"???Що за kpeтен си ти бе, селянин ***??
118
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирус е изкуствено създаден от американците ето публикация от 2015-та
117
20
 
6
 
! Отговори
Киро преди 4 години
В източна Германия имало 3 пъти по-малко болни, ми то има 300 пъти по-малко население. Освен това заразата се разпространи най-силно в Норд-рейн-вестфален, когато един *** болен отиде на карнавала и се прегръща и целува със 100 човека. Статистиката е стакмистика и човек много трябва да внимава как я тълкува. Нека минат изследванията и да видим има ли връзка. Другото са спекулации. Освен това е известно от много години, че БЦЖ не е особено ефективна и не предпазва от белодробна туберкулоза.
116
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във една статия четох, че само в България за една година свинският грип убил 4000 човека. Аз не си спомням да е имало такава паника като сега. А да не говорим, че има и не малко хора които ще изкарат вируса и няма дори да разберат, което от своя страна увеличава процента на смъртността.