Как един българин остана под карантина... на остров във Филипините

Мартин Маждраков отишъл на Палаван само за седмица
2 апр 2020 18:15, Нели Христова
42
Как един българин остана под карантина... на остров във Филипините
Снимка: БГНЕС

Вече 1,5 млрд. души на Земята живеят в режим на изолация, затворени в апартаментите си. Но един българин се оказва късметлия - карантината го заварва на остров във Филипините, а Мартин Маждраков приема това отшелничество като шанс.

Той се оказва на Палаван - един от общо над 7 600 филипински острова. Според някои престижни класации той е и най-красивият. Мартин Маждраков пристига с намерение да остане една седмица. Но пандемията променя драстично всички планове.

"Още на летището като тръгнах за насам ми казаха, че има вероятност да спрат всички вътрешни полети и повечето чужденци се отказаха и се бяха уплашили, но аз си казах - какво пък толкова сега, това ми е шансът, каквото ми е дошло, това ще видя", казва Маждраков пред БНТ.

Мартин е на острова вече 18 дни. Не е ясно още колко. Планът му е "каквото стане". На острова всички взети проби за COVID -19 са отрицателни. Но мерките са строги. Не може да излезе извън селото, в което се намира.

"Още първия ден, на летището, веднага ми премериха температурата. Имаше медицински екип, военни. Но всички се държаха много любезно. И оттогава започнаха полека лека да затягат мерките. Нямаш право да излизаш на улицата изобщо. Глобите, ако те хванат на улицата, са с равностойност 1000 евро и това за местните са много повече пари отколкото за нас, при положение, че тук заплатите са 60-100 долара", разкава Марти

Българинът е отседнал при испанец, чийто дом е част от верига за споделено настаняване. Успяват да се снабдяват с храна, но казва, че могат да изкарат и месец на ориз.

Мартин два пъти е минавал проверка от въоръжени с автомати постове, при които се мери температурата.

"Аз се намирам на 200 метра навътре в морето, ето там е брегът, може да видите. Трябва да вляза вътре в морето, за да може да имам интернет. Сега в момента е прилив, когато е отлив се възползвам и вземам един стол и компютъра и си работя вътре в морето. Но това няма как да стане сега в момента. Но прилива и отлива всеки ден се премества и каквото дойде утре - това е", казва Маждраков.

Във Филипините с население над 100 милиона, заразените са над 2300, а починалите - 96. Местните хора не са притеснени.

"Хората са усмихнати. И то при положение, че те вече от две седмици, тъй като всички хотели са затворени, няма чужденци, няма никой, те нямат работа от две седмици, нямат и пари, защото те тук живеят малко ден за ден, носят им храна от правителството - основни неща - консерви и ориз, но те не се притесняват, те са усмихнати. По-честни, по-добри, парите не са толкова важни за тях, те гледат да изкарат деня, усмихнати са, по-добри хора са. Не искам да правя такива сравнения, но тук има много положителна енергия", казва Мартин.

Засега Мартин няма възможност, но и не бърза да се прибира. Успява да управлява бизнеса си от там и се радва се на възможността да общува с местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
16
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) А така само две седмици и ВЕЧЕ им носят храна от правителството...ми как няма да са спокойни хората?! :) А тук "Платете си сметките!" нищо, че сте безработни, в неплатен отпуск, с намалени заплати или трябва да си стоите вкъщи, за да си гледате децата!
10
8
 
11
 
! Отговори
Ах, ох... преди 4 години
На кой му дреме?На нас българите, за разлика от останалите народи, не ни пука ако някой, освен нас, е в беда. Прекалено много беди са ни спохождали и прекалено много народи са си затрайвали за нашите беди. Не са били справедливи, нали...Яж ориз. Но преварявай водата. И какво стана? Дойде от село - пак в село, ама в Бали... Няма да станеш герой, заради това, че си бил на море зимата.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали няма право да излиза, как отива до морето, как общува с местните. Лъжи колкото си щеш.
8
2
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Всъщност половината IT сектор на България ходи на Филипините за месеци. Аз съм ходил сигурно 20 пъти. Обиколил съм всичко. Красива природа, но като ДЪРЖАВА е някакъв отврат. Непоносими задръствания, ужасяваща мръсотия, ниска хигиена, бедни хора, опасност те дебне на всеки ъгъл (не че ме притеснява, в Бразилия е същото). Относно природата е приказка, не споря за това.
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Мартин. Не мрънка, не врънка. Приема всичко като съдба и нов шанс. Успява да запази себе си и е щастлив. Сам е взел решението си. Превел го е в действие и му е добре.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са мерки, мерене на температура и тестове, не служебни бележки.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Робинзон е бил на самотен остров и се е побъркал след време.
4
6
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ходил си на таратанци...Palawan е един от най-красивите острови на света, наистина е рай там... Изкарал е късмет човека... От El Nido има трипове до приказни островчета като от картичките... Хората са любезни...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да вляза вътре в морето, за да може да имам интернет. Сега в момента е прилив, когато е отлив се възползвам и вземам един стол и компютъра и си работя вътре в морето.Смяяяятай! :)
2
7
 
22
 
! Отговори
само не искай самоле преди 4 години
Стой си там още година и се ожени за испанеца, като ти е толкова акъла.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е точно тоя най ни интересува сега