Земеделци искат специален режим на работа заради коронавируса

Цели предприятия рискуват да бъдат затворени заради карантина
2 апр 2020 21:47, Анисия Иванова
11
Земеделци искат специален режим на работа заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в тези ключови за националната сигурност сектори. За това настояват почти всички браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „Национален земеделски форум“.

Единният апел е адресиран до премиера Бойко Борисов, председателя на оперативния щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.

Отвореното писмо е по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа.

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора, трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От Асоциацията на земеделските производители в България подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрание

Близо 40 браншови организации настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност. В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 8: Да но Европа им плаща, и помага, за да им изкупува стоката. Ние от града с какво помогнахме на земеделеца последните 30 години освен че си продадохме нивите за БМВ-та и Фолксвагени?
8
0
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Защо ги хулите, Вие като продавахте ниви за да си купувате автомобили проблеми нямаше ли? Какво одържавяване? Ние от градовете ли ще им орем посевите? На всеки ъгъл в София има обяви за изкупуване на ниви. Ние като си продаваме стоки с надценка проблем няма, а те като продават длъжни ни били. Земеделеца не трябва да се хули. Та те са онези които са причината да не сме номади, а уседнало общество. Времето ще покаже.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
земеделци присвояващи евросубсидии евросубсидии милионери живеещи на гърба на европейските данъкоплатци като *** имали искания и те
6
2
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Помним Бенчо Бенчев "земеделеца" с Ролс-ролс, председател на общинския съвет от БСП. Беше личен шофьор на Митьо Очите към Инстанбул.
5
7
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Не разбрах, за какво точно реват тези всичко друго, ама не и земеделци, олигарси -хайдуци това са те всичките с вили, яхти, ламборджинита, бръзнати тикви за гавази и високоплатени куртизанки.
4
1
 
9
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
национализация трудно ама някаква форма на колективизация, окрупняване, оборудване, заетост. примерно да инвестират част от пенсионни фондове или парите от заеми в такива инициативи. създаване на мрежа от малки ферни за зеленчуци и плодове и по големи за жито. и верига магазини за тази продукция. който си слага пенсията там получава отстъпка а като се пенсионира продукти като част от пенсията. всички хора ще имат мотивация да купуват от тях защото инвестират в бъдещето си. не трябват много пари. ръчни трактори, парници тунели, няколко центъра за разсад.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънредното положение създава много притеснения..Ми да, и при нас е така. Страх ни е не толкова от вируса колкото от полицейския терор и мракобесие.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дигайте стачка ако не ви послушат. Като огладнеят, ще ви чуят.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се одържави веднага селското стопанство и да се върне българската сескостопанска продукция с която народа да оцелее през кризата от коронавируса,в другите държави освен финансова помощ на хората,дават и храна в натура!В държавите от южна европа започнаха да национализират всичко,даже и болниците,а в Германия ,държавата ще изкупува фалирате фирми или тези,които са пред фалит!