78% от фирмите пускат работници в платен отпуск, 12% съкращават

Най-голям бил ръстът на безработните в Благоевград, Казанлък, Перник
46
78% от фирмите пускат работници в платен отпуск, 12% съкращават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск.

Това сочат данните от проучване на КНСБ към 2 април.

Още по темата
То е направено чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от коронавируса.

68 средни и големи предприятия с над 38 000 служители са засегнати към момента от започналата криза заради пандемията с COVID-19 и въведеното извънредно положение.

В 12% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения. Сборът е над 100%, тъй като са давани повече от един отговор.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура.

Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово. Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори. Една от компаниите - "Язаки", която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не успя дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците. Това доведе до протести от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространение на коронавирус.

Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград за засегнати 2500 служители.

Последният бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от страна на държавата, и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността, посочват от синдиката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
19
 
! Отговори
CC преди 4 години
До 17.Абсолютно точно. Не само в София, в Пловдив е същото. Надойдоха селЕндури откъде ли не, накупиха жилища на кредит, коли, телефони прочее. Карат тези трошляци като откачени, не спазват нищо, заради тях Пловдив е с най-много катастрофи. На всичко отгоре сега ревнаха за адресните регистрации, проблем се оказа. А защо нямате адресна регистрация бе селчовци? За да плащате по-нисък данък на трошляците. Андрешковци! Сега да ги глобят, защото това е нарушение! Това с бохчите и аз искам да го видя!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТиНе се съгласявай по взаимно съгласие в подобна ситуация! Ако желаят могат да прекратят договора едностранно,но ти дължат една работна заплата!
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си умра от кеф! Сега искам да ги видя тия тежкари с 1000 лв заплата и айфон за 3 бона. И тия дето демонстрираха стандарт на кредит с 20 годишните аудита и БМВ-та. И тия дето се снимаха от не-знам-кои-острови. Всички селяни в София изплащат Айфон, апартамент, кола и 100 инчов телевизор. Искам да ги видя как ще си съберат бохчите и ще си ходят откъдето са дошли.А аз...... ще си работя от къщи и ще си плащам данъците, щото съм балък.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
78 +12, а останалите десет?!?Може би си държат служителите хем без заплата, хем без отпуска(типично за бг фирма).
14
0
 
8
 
! Отговори
Ти преди 4 години
Здравейте. Когато фирмата работи...за да съм по точна ресторант, който има вътре витрина и така продава храната си, след вече платен отпуск, трябва да се върна на работа, но не мисля, че условията които предоставят на този момент от фирмата са правилни ( повече работни часове от посочените по договор и т.н. ). Казаха ми, че единствено могат да ме съкратят по взаимно съгласие...интересуваме възможно ли е да изисквам да не е по взаимно, а въз основа на ситуацията в момента. Благодаря.
13
0
 
3
 
! Отговори
illiana преди 4 години
До До 3Da, absolutno tapo izkazvane. tova sa horata na boyko, negovite izbirateli - tapanari, druga chast - tiah kradci i moshennici. nishto obache ne ostava nenakazano.... pomni mi dumata.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офциии пазители си Винкелите или ги предадохте на вторични да ядете. Моя го гледам под стрехата бая ръжда е хванал. За последно го ползвах през 90-те години. Дойде времето да ги Никелираме, не мислите ли. Или ще продължавате да преживяте като крави в Оборите.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм фен на ген. Радев! Проблем?
10
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Бургас е най келявият град за живеене !!!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия проценти са толкова верни, колкото 60\40! Ако близо 80% от фирмите пускаха хората в платен отпуск, защо пред бюрата по труда опашките са огромни? Съкращенията са масови.
8
4
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Населението ни е много болно.+Много се пие и пуши в Бг.+Здравеопазването ни е убито.=Много жертви от ковид.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, и?! Има ги тези моменти. Има един израз- "бели пари за черни дни". Да не говорим, че има предостатъчно обезщетения от бюрото по труда. Е, ако се осигуряваш в пъти над прага, си доста прецакан- тези хора ме вълнуват мен. Хората със заплати в плик, които сега ще реват как нямали пари, изобщо не ме интересуват.
6
11
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Аз предлагам всички фенове на Радев да попълнят по една декларация че се отказват от болнично лечение ако се разболеят от короната и с нея да си се разхождат на воля и да се събират да плюят Бойко заедно.
5
1
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ми то капиталист политик са безчувствено без емпатични а глазът е по силен и от тока
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може, да ви отнеме, глупостта, злобата от племето! Ти закъсняваш по-някога истина, но винаги шляпаш овца.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От терасата си виждам 8 човека и си лафят. Каква социална изолация. Стига циркове.
2
11
 
20
 
! Отговори
Изчисления преди 4 години
Ще достигнем пика, 3-4 дни ще има по-малко случаи, на Бочко ще му писне, за да угоди на Радев и социалното напрежение, вдигат карантината, децата почват училище, всичкото народ неизлекуван излиза навън (след 2 месеца полудели от карантината) и БАМ - края на май и юни - по 100-200 заразени на ден.Айде пак обвинения, айде пак затваряй граници, всичко отначало!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма скоро да се върнат защото виждате какво е положението в западна Европа и постоянно ще се внасят нови заразени.