Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията

Необходим е общ план за възстановяване на света
3 апр 2020 21:50, Елка Василева
389
Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението ще се усложни още повече, щом пандемията бъде преодоляна - страните, станали междувременно по-силни, ще започнат да претендират за влиянието на бившите лидери, смятат експерти от клуба "Валдай". Според тях впрочем ситуацията ще създаде и условия за ново рестартиране на отношенията между Русия и САЩ, пише "Взгляд".

"Коронавирусът вече разруши толкова неща в икономиката, в отношенията между хората, че е време да помислим за някакъв глобален план за възстановяване на света", заяви Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб "Валдай". Това създава според него база, върху която да се строи сградата на нов световен ред.

"Световната икономика ще затъне в криза и засега не виждаме нищо от рода на общ план за възстановяване на света", добави Бистрицки. Няма никакви аналози на следвоенния "План Маршал", констатира експертът.

Още по темата

Той говори в четвъртък на пресконференция в ТАСС по повод пандемията и други глобални предизвикателства, също и влиянието им върху световната сигурност. По разбираеми причини тя се състоя онлайн.

След предишната световна икономическа криза от 2008 г. съществена терапевтична роля изигра Голямата двайсеторка, напомни друг участник в конференцията, Фьодор Лукянов - директор по научната работа във Фонда на клуб "Валдай". Създаването на формата Г-20 успокои пазарите, наложи усещането, че най-влиятелните държави се опитват не само да решават свои проблеми, но да подпомагат и другите, каза той.

"Очевидни са силните промени навсякъде от 13 години насам. Не се говори за съвместни действия, а само как да се минимизират щетите от бедствията. В тази ситуация е от значение всеки да си решава проблемите, но така, че да не вреди на другите", смята Лукянов.

Протичащите днес процеси според него не са нещо ново. "Епидемията не породи тласък към разединяване, тя просто премахна алтернативите. В случая просто няма различен път, освен изолация. И всички страни с охота се вкопчиха в това", сподели Лукянов.

В миналогодишния доклад на "Валдай" под наслов "Време е да пораснем" вече бе спомената заплахата от световна анархия - наистина експертите не предрекоха тогава със сигурност неразбория и война в цял свят.

"Анархията също може да е регулируема, например чрез отговорно поведение на играчите на световната арена. И днес играчите трябва да осъзнаят тази отговорност. Дали щом всеки действа тъй, като сметне за необходимо, този "всеки" ще вземе предвид, че не е сам в международното пространство? Или ще надделее егоизмът в стил "спасявай се кой как може"? Този сценарий може да има тежки последици", отбеляза Лукянов.

Като пример за голяма и силна държава, успяваща почти сама да се справя с предизвикателството на пандемията, участниците посочиха Индия. Както отбеляза Нандан Уникришнан, почетен научен сътрудник на индийската фондация "Обзървър рисърч", обявяването на карантина в Индия е било придружено с паника в отделни случаи, но като цяло "нищо не заплашва" правителството и страната е политически стабилна. Под въпрос са обаче перспективите на индийската икономика, каза той - стотици милиони хора в страната са нископлатени работници, живеещи от надници.

"Извънредното положение, което ще трае до 14 април, вече е голям удар за тези хора", заяви индийският експерт.

Междувременно друга голяма сила - Китай, започна вече да излиза от кризата, каза Лукянов. По думите му Поднебесната империя не само демонстрира увереност след спада, предизвикан от пандемията, но е получила тласък, "какъвто не й достигаше преди".

Между другото през уикенда Китай обеща на Индия помощ в борбата с COVID-19 и благодари на съседната страна за проявената солидарност в тежки времена.

"Не е в традициите на Китай да се държи като хегемон, но днес той е в качествено ново положение. Сега Китай изглежда ще се държи по-настоятелно във всеки смисъл - прогнозира Лукянов. - Но САЩ няма да изчезнат като фактор. Те бяха и все още са най-голямата световна сила и няма да се откажат от господстващите позиции. Това положение създава сериозен риск от челен сблъсък между Китай и САЩ."

Колкото до Европейския съюз, според участниците той изживява най-трудния във всяко отношение период в своята история. По думите на Лукянов "ЕС няма да се разпадне, но интеграцията вече никога няма да е същата". Основният проблем е липсата на истинска солидарност, за каквато по принцип се отправят призиви в ЕС. Сега излиза, че в битката с COVID-19 всяка страна може да разчита само на себе си.

"Основното предстои, щом заразата се отдръпне. Ще дойде въпросът за принципа, по който да действа ЕС, по-специално как ще се измъкват икономически пострадалите страни, на първо място Италия и Испания", прогнозира Лукянов.

Затова пък епидемията създава шанс за сближаване между елитите в САЩ и в Русия. Същевременно, припомни Бистрицки, в някои области, например във военната - и по-точно в Сирия, Москва и Вашингтон вече са развили добро взаимодействие. Същото важи за медицината и космонавтиката. Прочее базата за подновяване на отношенията е налице, но засега не бива да се надценява, предупреди шефът на Фонда на клуб "Валдай".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още по темата: КитайСАЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
3
 
! Отговори
БКП-непобедимата преди 4 години
Ще се предаде на короновируса най после!
209
0
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Няма да ди гледаме 20 хиляди заразени,ами висим по българските вестници!
208
0
 
5
 
! Отговори
атовете се ритат преди 4 години
До НострадамусА магаретата ше страдат!
207
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко лошо за САЩ е добро за останалия свят и особено Европа.
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не предстои. В карантина спазваме дистанция, сблъсъци един друг път.
205
18
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 4 години
Когато всичко приключи няма да има държава по-зле от България.Италия се очисти от пенсионери и болни, и ще дръпне напред.Италианската икономика ще премине в невиждан възход.Бедна България ще стане драстично и отчайващо бедна. Хората у нас ще нъдат изправени буквално на ръба на физическото си оцеляване.Ще има много умрели от глад и много мизерия.Най-бедната държава в Еропа ще плати прескъпа цена заради арогантността и безпардонното поведение на Сатрапа си.Ще видите с очите си !...
204
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладът обвзема Италия.. Никой вече не пляска и пее по балконите, призовава се за масово неподчинение. Вече всеки ден има масови обири на супермаркети от гладни хора, които няма какво да ядат. Полиция вече пази много от магазините. В България положението ще е много по зле - огромна безработица, мизерия, глад, грабежи. От този вирус ще умрат няколко хиляди човека, но от глад и депресии заради тези мерки ще умрат в пъти повече. Осъзнайте се преди да е станало прекалено късно!!!
203
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развитие и подкрепа на Международния дискусионен клуб "Валдай"Моля ви се!!!Прекалявате с глупостите.Руснаци при това световно НЕизвестни говорят за геопилитика.Смешни сте!!Що не цитирате бай Генчо от Чепръчане?!Ще е също толкова акруално.
202
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно е с руснаци псуват ни хвалят Катай пък насам бягат не към Пекин.
201
7
 
1
 
! Отговори
Руски мужик с водка преди 4 години
30 хиляди заразени (потвърдени) в САЩ и 994 починали. Италия 4852 заразени и 766 починали.Испания 7130 заразени и 850 починали.Германия 6365 заразени и 168 починали.Франция 5233 заразени и 1120 починали.
200
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та кои са лукЯноФ, валдай, тасс за да бъдат слушани с техните безплодни прогнози?ДрОгаре въпроса е за вас, които останахте за един малък автобус.
199
6
 
2
 
! Отговори
Хашиш ат Амстердам преди 4 години
Точно така балистични ракети над София щото има най много заразени
198
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тримата големи ще се разберат.Малките може малко да полаем, да попишем, време за пропаганда.
197
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия инсектоиди трябва да бъдат направни на стъкло за всичките им лъжи и наглост. По една балистична ракета за всяка заразена страна.
196
2
 
1
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
Европа +Русия 500 милиона???
195
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе верно ли че смяташ да се гръмнеш като един подражател на хитлер наскоро?
194
8
 
6
 
! Отговори
Китаец будист преди 4 години
Тия с дръпнатите учи и вдлъбнатите носове не са бели.Под ели се разбира Европеидна раса а такава в Азия очевидно няма.
193
6
 
7
 
! Отговори
Русия е за продан преди 4 години
А ЕС и САЩ я изкупуват.Путин убива руснаците , бавно и мъчително , но еврейските му приятели печелят много.
192
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
214 кой кого трябва да възпира, китайците купуват нефт газ и оръжия от руснаците, руснаците имат 10 пъти поне повече ядрени, ай да не се занасяш. САЩ са посрани от китайците, дори пентагона си го заявява, че са първостепенна заплаха, а не някакъв коментатор в днеса.
191
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е голям тумор за Европа.Те скапаха континента и участваха в развитието на Чайна само за обствена угода оня плазмодии Пих и тн.Както и да е населенето расте и то оснояно в Азия и Африка а ресурсите намаляват.Бъдещето е ясно масов мор.