Банките с отсрочки, но при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите

Отсрочването обаче ще важи за всички видове кредити
Обновена: 5 апр 2020 15:01 | 5 апр 2020 14:52, Камелия Цветанова
83
Банките с отсрочки, но при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

Още по темата
В понеделник се очаква и последната дума на БНБ, която трябва да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки.

"Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“, обясни той.

Андронов подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити.

Той изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално.
Андронов посочи, че това, което са направили като ред за отсрочване, е "кратко, но е подплатено с разчети и изчисления“:

"Инструментът, с който се увеличава капиталът на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
5
 
! Отговори
Тц преди 4 години
До ВихърДа то обясня. Ние сме мааалкаа частица от държавата. Незначителна дори. Но самата държава има лостове за управление и гласува закони които да гарантират живота на частиците като нас. И тя трябва да те пази от разните частни организации,иначе те могат да те смажат. Щото утре всички магазини могат да кажат от утре хлябът става 1000 лв. Ако щеш. И като я няма държавата да те спаси и да им отговори -алоо хляба ще е левче, а не 1000 и ти ще го закъсаш.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хма банката какво прави с фалшивите фирми на ромите.значи аз съм длъжен да плащам,че съм честен и коректен,а ромите може и метър да минат.
49
0
 
19
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До 52Разликата е,че сега говорим за истински хора,не за фалшиви фирми. Човекът си е плащал,но без заплата е нормално да няма как да плати. И какво- продайте му жилището,оставете го на улицата. Утре става социално слаб ако не се е самоубил преди това и държавата почва да му плаща издръжка,защото е бездомен и без работа. И пак друг ще плаща. И това защото някой не му е разсрочил заемът за няколко месеца. В случая говоря да се замрази само за останалите без доходи временно. Не за работещите
48
2
 
17
 
! Отговори
Тц преди 4 години
До 43Държавата трябва да помага,защото държавата е тази която казва "забранявам ви да работите 3 месеца" и съответно лишава хората от възможността да изкарат пари. Щом не може да ги компенсира,тогава държавата трябва да каже "имате право да работите,за да си плащате кредитите,но на свой риск". И съответно всеки да има избор дали да работи или не. И държавата трябва да помага на своите граждани,а не на частни фирми като банките. И да замрази вноските на останалите без заплата хора.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хмточно от там дойде кризата,която помита всичко без да подбира.ясно банката продава пари това е нейната стока,която очевидно е непродаваема заради липса на свеж ресурс,който обикновено идва от лихвите по кредитите.това е горе долу системата.и когато един финансов проблем се трансформира в икономически то той става непремнно политически и когато и политиците не могат да го решат,то той автоматически става геополитически...а геополитическият проблем води до...война!
46
4
 
15
 
! Отговори
счети преди 4 години
Банките, като зарибиха хиляди работещи на по 1000 лв заплата с потребителски кредити от 30 000 лв, по принципите на пазарната икономика ще си понесат загубите Ще ги пишат в графа - лоши кредити, ще ги цесионират на перачите на пари наречени колектори и така...каквото сабя покаже...
45
0
 
19
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До БанкатаСамо не ми обяснявай какво е длъжна да прави банката,защото на времето дядо ми имаше хиляди левове на влог и след кризата 97г всичко изгоря. Точно заради банката която раздаваше кредити на всеки срещнат без обезпечение и после тези мутренски фирми изчезнаха и банката не си събираше парите. Точно както стана с КТБ. Тъй че банката ми е много голям длъжник.
44
3
 
17
 
! Отговори
SMEH преди 4 години
В целия бял свят замразяват лихвите, нашите предлагат да си плащаш само лихвата за периода на кризата.Е няма такава оферта. То по-добре бърз кредит да вземеш, отколкото банков при тия условия!
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблемът на държавата с ромите е,че вместо да ги научи да ловят риба,тя директно им я поднася печена на скара с гарнитура.а сега освен държавнически,проблемът е и на банките,които имат доста несъбираеми кредите към този етнос...
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Банкатаами очевидно вие работите благотворително за ромите.защо чси не ги изхвърлят от имотите както правят с българите не мога да разбера.защо тогава давате немалки заеми на роми,които много добре знаете,че не плащат и имат лоши кредитни истории.
41
18
 
17
 
! Отговори
Банката преди 4 години
Аз не мога да разбера, защо всички чакат банките да работят като благотворителни дружества?Що не застанете пред Била да искате да ви дадат храна, а да я платите другия месец???Или мобилните оператори? Или кабелната? Или на бензиностанцията? Зареждаш сега, плащаш след 2 месеца???
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпри ромите има една класация в махалите-колкото повече българи си прецакал толкова повече те уважават.на ромът единственото нещо,което му е в главата е как да те преметне.а ромските квартали са като черни дупки-материята изчезва безследно!сред тях има доста заможни-да сте чули някой да е дарил и един лев на някоя болница?не няма и да чуете...
39
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо всички си мислят, че държавата е длъжна да помага. Парите, раздавани от държавата са на работещите в частните фирми. Всички други *** трябва да мълчат. Когато човек взима кредит за много години има и едни застраховки безработица, които трябва да са активни. Който си е спестил застраховката да духа супата и да се научи че БЕЗПЛАТЕН обяд няма. Неможе държавата да е гарант на всички безхаберници дето немогат да смятат.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 000Чак толкова не са ме прекарвали. На един "пратен" от Бригита Чолакова и изтупан като Елтън Джон, бях дал стока на консигнация за 10 бона, а друг от Пакистан ме завлече с 8 000 долара. По-хитри от Остап Бендер.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименромите масово притежават кухи фирми,които съществуват за източване на ддс.така компании като а1,теленор и виваком губят големи суми като дават на тези "фирми"лизинги за лаптопи,айфони по 3 000 лв бройката и т.н.в последствие тези "фирми"се оказват притежание на психичноболен клошар от факултето.и така се губят следите.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ромски имотиникой,защото знае,че след това следва нападение и грабеж от ромска банда!проблемът е какво правим с дълговете на ромите към банките(тези имоти са заложени там) и тези към чез и вик(сметки,които се прехвърлят към редовните платци).броят на подобни имоти набъбва с геометрична прогресия.аз имам приятел в а1,който ми разказа за фрапантен случай как ром преметнал компанията с лизинг за 200 000 лв.ето така действат ромите!
35
1
 
13
 
! Отговори
Ромски имоти преди 4 години
Кой би си купил ромски имот от ЧСИ?
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези фирми за бързи кредити са разни мутрйовци, които правят пари от глупавите хора в тази държава, а те са невероятно много. И понеже това глупаво население не си знае правата, а някой дори не знаят, че имат такива няма как тия да не правят каквото си искат.
33
0
 
46
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Бързите кредити прибират над 150% на годишна база!!!И нямало как да ги барнат.Каза го Владко Бездомника.Вярвате ли на такива глупости?Аптеките ,магазините ,банките и т.н. могат да ги проверяват , а бързите кредити не.Айде бе.
32
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Бързите кредите са само за глупаците.