Глобализацията - жертвата в дебата за вината в кризата

Историята на човечеството също е история на неговите болести
5 апр 2020 12:23, Екип на Bloomberg
50
Глобализацията  - жертвата в дебата за вината в кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Светът е притихнал така, както никога досега. Коронавирусът се разпространи бързо и блокира глобално икономиката. Затова мнозина призовават за радикални икономически ограничения дори след кризата. Други посочват глобализацията за виновна за факта, че вирусът се е разпространил изобщо. Всъщност глобализацията е жертвата в дебата за вината и невинността в условията на настоящата световна здравна криза, пише в свой анализ за Die Zeit проф. д-р Карл-Хайнц Паке, преподавател по икономика.

"Историята на човечеството също е история на неговите болести. Първите сведения за епидемия датират от 430 г. преди новата ера. По това време епидемията в Атина е взела живота на около една четвърт от населението на Атина. През 14 век чумата е покосила 25 млн. души в Европа и Азия. През 1519 г. до осем милиона души в Централна Америка са починали от едра шарка. А испанският грип засяга най-малко 25 милиона европейци, американци и азиатци след Първата световна война. Много преди интензивната глобализация през втората половина на 20 век епидемиите и пандемиите са причинили милиони смъртни случаи по целия свят. Било е въпрос на време опасна болест да се разпространи в глобално свързания свят. Въздушният транспорт днес направи възможно хората от три континента да се заразят само за 24 часа", се посочва още в анализа.

Това означава ли, че глобализацията трябва да бъде ограничена или пренебрегната?

Според автора отговорът е категорично отрицатален.

"Над тридесет милиона души са починали от ХИВ/СПИН от 70-те години насам. ХИВ инфекцията е сигурна смъртна присъда от много години. Ако носителите ѝ могат да живеят разумно нормален живот днес, то това е в резултат на глобалните изследвания. Когато лекари от цял свят пътуват до Западна Африка, за да се борят срещу вирусната хеморагична треска ебола, това пак е постижение на международното сътрудничество. И ако маските, респираторите и дезинфектантите могат да бъдат изпратени навсякъде само за няколко дни, това е възможно отново благодарение на глобалната ни инфраструктура", посочва още Паке.

Още по темата четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари