Ноам Чомски: Пандемията от COVID-19 можеше да бъде предотвратена

Пандемията е била предизвестена, имало симулации в САЩ
Обновена: 6 апр 2020 14:50 | 6 апр 2020 14:20, Ния Христова
55
 
Пандемията от коронавирус можеше да бъде предотвратена. Сега след нейното приключване светът ще се сблъска със забравени проблеми като заплахата от ядрена война и глобалното затопляне. Това каза 91-годишният американски философ и визионер Ноам Чомски, предаде  Bulgaria ON AIR.
 
Според него кризата с коронавируса е била предизвестена. В интервю за хърватския философ Сречко Хорват, един от най-известните критици на САЩ и капитализма говори от офиса си, където се е изолирал доброволно. 
 
"Пандемията от коронавирус можеше да бъде предотвратена, информацията за това беше налична. През октомври 2019 година, точно преди да избухне епидемията, имаше симулация на пандемия от този вид в САЩ", обяснява той.
 
Чомски говори за "Събитие 201", което е било организирано от университета "Джон Хопкинс", фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световния икономически форум. В щата Ню Йорк беше показана симулация на нов вирус, който успява да убие 65 милиона души. 
 
"Нищо не беше направено. Кризата се задълбочи от предателството на политическите системи, които не обърнаха внимание на информацията, която им беше известна", категоричен е Чомски.
 
Според Чомски се дължи на това, че няма печалба от предотвратяването на бъдеща катастрофа. Философът акцнтира и подхода на западния свят, най-вече този на Съединените щати. 
 
"Един ден президентът Тръмп казва: Няма криза, това е като грип. На следващия ден казва: Това е ужасна криза и го знаех. И после казва: Трябва да се обърнем към бизнеса, защото трябва да спечеля изборите", коментира философът.
 
По думите на Чомски предстои по-голям ужас. Според него се надбягваме по ръба на бедствието, което е далеч по-лошо от всичко, случило се до този момент в човешката история. Интелектуалецът с еврейски корени е категоричен, че създаденият икономически ред за преследване на свръхпечалби води до трагични резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ноам Чомски-радетелят са Съединени социалистически щати на Америка! Цял живот борец за демократичен социализъм /но без да се пипат неговите и на съмишлениците му милионери?? парите/ Е няма кой да му уйдиса на акъла!
20
21
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"91-годишният американски философ" бил казал нещо... Душица :D
19
1
 
17
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Не е това проблема на обществото ни.Проблема е, че за да бъде изкривено разпределението на блага се прецаква съвкупното благо или печалба ако искаш го наречи.Ако се следва принципа "възможно най-добро за възмопжно най-много хора", тези индивидуални свръхпечалби ше се ограничат драматично.Нито свободата е проблем, нито преследването на личното щастие.Проблема е робстовото, но ще трябва по-дългично да ти се обясни.
18
6
 
18
 
! Отговори
Престарял ционист преди 4 години
Това може да бъде казано за Чомски. Всичко около тази пандемия е добре подготвена кампания на черна пропаганда и дезинформация. Който трябва, ще се нагуши, другите ще си мизерстват и ще слугуват. Най-лошото не е любимото му глобално затопляне, нито се е повишил рискът от термоядрена война. Просто едни оправни хорица си спретнаха нова икономическа "перестройка", този път много по-жестока, трайна и глобална.(В малката Андора всички са тествани, но заразените пак са по-малко от 1%. Пандемия, а?)
17
20
 
5
 
! Отговори
Пак и пак преди 4 години
Не съм чел нещо от Чомски което да е полужително. Все критикува и все черни прогнози.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...създаденият икономически ред за преследване на свръхпечалби води до трагични резултати."Това е най-големият проблем на обществото ни!Алчност.
15
7
 
5
 
! Отговори
Били преди 4 години
Чомски е филолог и философ - признавам си ,че го харесвам като учен и то много, но май икономиката и математиката му не са силни страни.Може да няма "печалба от предотвратяване на катастрофи", но има спестена загуба и тя в случая щеше да е в размер на ТРИЛИОНИ!Това, че не беше предотвратена катастрофата, се дължи на неточната информация, която си споделиха държавите в начлото на епидемията.Иначе, дали Италия би пуснала хиляди китайски готвачи на работа или еше да ги прати в карантина, а?
14
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Ако този вирус не е опасен... нямаше да прецакат Олипиада за 12 милиарда долара и още много други бизнеси по цял Свят.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пунта мара на елитите за отнемат правата на населението.
12
7
 
10
 
! Отговори
Основното преди 4 години
в интервюто е, че Тръмп е социопат, чиито изказвания и вербални демарши приличат на речите на Хитлер от митингите в Нюрнберг 23-38 г.
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И коя икономика в момента работи на пълни обороти...?Точно тази от, която уж случайно... започна епидемията..Сами си правете извода.
10
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ноам плещи само комунистически простотии.Затова му плащат
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с корона вирус е много голяма измама. Всичко е икономически интереси. търсеше се начин как да се докара икономика криза в България има 500 заразени и бедствено положение. Нарочно го правят народа да бъде гладен. Ама много хора вече се светнаха как стоят нещата. Ще ви потърпим до 16 Май и ако не се отворят градове фабрики училища и много други излизаме на протест. Няма да ви търпим не повече. Хората няма да умре от корона вирус а от глад мизерия и депресия.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парата е хартийка, но робите й предават значение, защото им трябва господар.
7
5
 
18
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Стоки срещу стоки, защото парите не се ядът. Особено когато Кравари напечатат трилиони.
6
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще минат 1-2 месеца и всичко ще тръгне по старому, в туризма може би с известно забавяне. Стига апокалиптично тролене.
5
5
 
22
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
дано по-големият ужас да е само в сащ, а нас да заобиколи :)
4
3
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
И Аз можеше да не бъда избран за премиер, но ето мЪ.
3
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на годината бях оптимист. С всеки изминал ден ми е все по-трудно да видя бъдеще, в което сме добре здравословно, икономически или в какъвто и да било аспект.Мъчно ми е за малките, не знам в какъв свят ще живеят.
2
1
 
43
 
! Отговори
родител преди 4 години
Ужасът е ,че богатите пак на първо място мислят за парите си ,а след това за хората !