След месеци на блокада – как Ухан се връща към живота

Лесно ли е завръщането към нормалното?
6 апр 2020 20:45, Нели Христова
35
След месеци на блокада – как Ухан се връща към живота
Снимка: БГНЕС

На 24 март китайското правителство обяви, че след полунощ на 8 април, хората в Ухан вече ще могат да напускат града и провинцията Хубей, а транспортните връзки ще бъдат възстановени. След близо два месеца на изолация жителите на Ухан ще се върнат обратно към нормалния си начин на живот. Но как се чувстват онези, които стояха затворени прекалено дълго?

"Не е лесно да се върнеш от мъртвите"

Това са думите на 26-годишния учител Ву Уонг, който остава затворен в дома си в Ухан на 23-ти януари. Пред The Guardain той разказва какво е да си изолиран толкова дълго, а след това да се върнеш обратно към живота.

"Рано сутринта на 23-ти януари, когато започна блокадата на Ухан, животът тук се промени. Изтърпяхме епидемията заключени вкъщи, получавайки всякакви лоши новини. Изтърпяхме страха, притесненията и гнева. Преживявал съм бедствия и преди и си мислех, че съм емоционално подготвен. Но нищо не може да подготви един обикновен човек за това. През последните два месеца прекалено много ужасни неща се случиха...

Но сега нашето търпение се отплати. Малко по малко блокадата над Ухан се вдига. Но не е лесно да се върнем от мъртвите. Животът ни бе променен напълно. За да се върнем обратно към нормалното ще се изправим пред още повече препятствия.

За първи път напуснах дома си на 29 март. На улицата имаше малко хора, които вървяха или караха колело, отивайки на работа. От време на време минаваха и автобуси. Части от метрото също са отворени, но все още се движат прекалено малко влакове. Хората се оплакваха от проверките, през които трябва да преминеш, за да влезеш в него, но сега е просто фамилиарност.

Хората се опитваха да се измъкнат от домовете си по време на блокадата. Именно те не можеха да чакат повече и когато тя бе вдигната, излязоха навън. Един приятел направи десетки снимки на езерото. Други качиха снимки от офисите си и дори на доставките от "Старбъкс" и "Макдоналдс". Те са щастливи, че се връщат обратно към нормалното.

Но някои хора, като мен, са много объркани. След като стоях месеци у дома, свикнах да преподавам онлайн. Излизах изключително рядко, свикнах с тишината. Да стъпя отново навън, да видя града, който се връща към живота, да чуя шума - това ме кара да се чувствам странно. Такива са чувствата и на много мои приятели. Ние искаме да се върнем към нормалния живот, но от друга страна, всичко се случва толкова бързо.

Когато се прибирах към дома си, видях мъж, седнал на земята. Той не носеше маска. Припомних си сцените от началото на блокадата, когато хората колабираха на улиците. Не знам откъде придобих смелост, но отидох при мъжа, дадох му допълнителната маска, която носех и го попитах дали е добре. Оказа се, че не е болен, а туко що е скъсал с приятелката си. Очевидно разбитото сърце го е ударило по-силно от изолацията."

"Бяхме затворени прекалено дълго"

43 дни Джио Джинг също е затворена в дома си в Ухан. 29-годишното момиче е активист за правата на жените в Китай. Джио също разказва за блокадата и живота след нея.

"За последно напуснах дома си на 26-ти март. Изминаха 43 дни. На 30-ти март доброволец в моя блок каза, че е разговарял с охраната и онези, които имат "зелен здравен код", могат да излязат и да си купят провизии. Бях толкова развълнувана, че избухнах в сълзи. Бързо се регистрирах за "зелен здравен код" и се приготвих да изляза на следващия ден.

На 31-март в 11:35 часа излязох навън. Нямах специални планове, исках просто да видя града със собствените си очи. Много магазини все още не са отворили. Понеже можех да остана навън само два часа, бях развълнувана и правех само размазани снимки. Минах покрай магазин, в който правят типични ухански закуски и купих 10 кюфтета за по-малко от 3 долара.

Някой веднъж ме попита: "Кое е първото нещо, което ще направите след блокирането?" Отговорих: "Ще се разходя край реката и ще креща." И така - на този ден се насочих към реката. Там имаше повече хора - родители с деца, двойки, рибари. Намерих си пейка, седнах и изядох пет от кюфтенцата на един дъх. След това се приближих към реката, изчаках малко и накрая изкрещях "Аааааааа!". Още двама души се присъединиха към мен. Един от тях извика три пъти. Всички бяхме затворени прекалено дълго. Задушавахме се. Извиках още няколко пъти - почувствах се заредена с енергия.

Двата часа минаха бързо. Но това е малка крачка - пътят ще е дълъг, за да върнем града обратно към живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Само малката подробнотст е, че не могат да намерят животинския му източник. Предполага се, че са прилепи, прилича на подобни вируси. Но точно същият не е изолиран. Подробност.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След месеци на блокада как Ухан се връща към живота"Д-р Женерале Майтапчийски:Ухан НЕ СЕ връща към живот !!
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатно образование и безплатно медицинско обслужване - това ли са знаците на комунизма? Мда.То не звучи лошо, това нещо.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе си прав. Открай време от животните се яде всичко. Даже мускулите, които ядем ние са най-бедни на полезни вещества.
27
5
 
11
 
! Отговори
до бай Ганьо преди 4 години
Учени от цял свят потвърдиха, че вирусът е с животински произход, но винаги ще има бай Шилета и конспирации...
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ядат пак прилепи.
25
2
 
11
 
! Отговори
разбирач преди 4 години
До АнонименСамо че българите ги ядат след термична обработка ! И ги купуват, когато са минали контрол на качеството. Не отиват да си ловят жаби на реката и после да си ги опичат в двора.
24
5
 
5
 
! Отговори
. преди 4 години
Как? Много просто - със спряно 5G!
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде без да се възмущавате толкова че в китай ядяли гущери и змии, българите като ядат жаби, охлюви и костенурки или пук стомах (шкембе), което на всичко отгоре трябва да мирише на л***а как мислите се възприема от останалия свят? Бях с компания англичани и ни сервираха телешки език, ония само като го видяха само дето не си повърнаха вътрешностите.
22
5
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
прав си, кога ги плюем не са ***, кога ги хвалим - са ***, за да *** като тебе покажат превъзходство!
21
8
 
7
 
! Отговори
До 20: преди 4 години
Какво *** те гонят бе?Психиатриите затворени ли са в периода на изолация?Китай свърши с комунизма още когато Кисинджър отиде там и им предложи да се оттеглят от Съветския блок и като компенсация запада ще им даде технологии. След заминаването на Кисинджър Китай напада Виетнам за да покаже, че не е със СССР повече.В Китай образованието и медицинското обслужване е платено - за какъв комунизъм бълнуваш?Ако няма диктатура там, тия мишкояди ще плъзнат по целия свят.
20
10
 
14
 
! Отговори
чухте ли преди 4 години
в Периода докато *** от Пекин Крият за Заразата от Света, са Купили 2.2 Милиарда, да Милиарда, Маски от Цял Свят - случайно, а?! Не, само това, ами сега излезе на яве, че в същият период, тайно са блокирали износа на Маски произведени от Завода на Американската компания "3M" в Китай. С тези си действие, *** от Пекин умишлено и целенасочено са Издали Смъртна Присъда да 100-ци Хиляда по Цялата Планета! САЩ вече Започнаха Разследване!!
19
5
 
8
 
! Отговори
Хах преди 4 години
До реджеб иведикТи разбиваш всички световни конспирации .... жалко ,че нема кой да ти обърне внимание от панелката и си принуден тук да громиш троловете :))
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в центъра на заразата извънредното положение е 4 дни а Бибитко като най тарикат наложи извънредно положение за два месеца.
17
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия маймуни причиниха трилиони само материални загуби на света.....
16
9
 
9
 
! Отговори
реджеб иведик преди 4 години
До Хахама ти си *** и както и 95% от коментарите в този сайт и чакаш някой да ти опонира ли хайде малко по сериозно се дръж и пак си вярвайте че атентатите в сащ от 11.09.2001 са организирани в брадатите в афганистанските пещери!!!....то сега е същото вярвайте си че вирус някакъв си бил тръгнал от пазар за диви животни и яденето им ама то кога мозъка е станал на пастет няма нужда от обяснения!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди малко четох, че Австрия иска първа да започне с облекчаването на режима, като малко по малко ще разрешат хората да работят и се очаква барове и хотели да заработят средата на май. Това е ако хората не изпонатръшкат, в държави като Испания ще почнат да отпускат края на април , като за начало придвижването ще продължи да е значително ограничено.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започтаха ли пак да колят диви животни на миризливият си пазар? Чакайте новият вирус тогава....
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В родния ми град , а предполагам ,че и при вас , е пълно с бездомни кучета ..те вече баят похапнаха от пенсионери , деца , домашни животни ..та в Ухан дали няма да се съгласят да ги превъзпитат,щото общината нехае
12
3
 
15
 
! Отговори
Хах преди 4 години
До бай ганюююНе , болшинството от българите не яде глиганско месо, ядат го най-вече ловджии и техни авери, но на глиганското месо му се правят сумати тестове преди да бъде консумирано. Сега кажи че си и плоскоземец, теоретико на конспирацията :))