Коронавирусът може да заличи цели племена в Бразилия

Някои общности се разделят на малки групи в борба с епидемията
7 апр 2020 14:52, Петя Славова
17
Коронавирусът може да заличи цели племена в Бразилия
Снимка: Bulgaria ON AIR

Коронавирусът може да заличи цели общности в Бразилия, страхуват се здравните експерти. Възрастните хора са най-застрашени от смърт заради пандемията, убила 486, а заразените са над 11 000 в страната. Експертите твърдят, че това би причинило "хаос", защото именно старите хора носят мъдростта и социалната организация там.

За да се справят с епидемията, членовете на някои общности се разделят на по-малки групи, оборудвани с ловни припаси, чакат пика в изолация. Първият случай на човек от коренното население, заразен с Ковид-19, е бил в Амазонка, съобщава "Дейли Мейл".

"Има огромен риск вирусът да се разпространи из местните общности и да ги заличи", каза изследователката от университет в Сао Пауло. "Всички се разболяват, умират възрастни хора. Хаос е", допълни тя, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Голяма част от общностите нямат чешма или достъп до вода и сапун, за да си измият ръцете. Достъпът до медицинска помощ също е ограничен. На голяма част от хората е казано да спрат да се хранят от едни и същи съдове. Много групи, които вече са в доброволна изолация, се опасяват, че ще останат гладни, ако нямат достъп до пазарите в големите градове, където вирусът се разпространява с главоломни темпове.

Президентът на Федерацията на коренните населения на Рио Негро - Маривелтън Баре, заяви, че някои местни общности са в паника.

"Ще трябва да занесем храна в селата, за да не се излагат на опасност в този критичен момент", посочи той.

Тежко болен пациент от местна общност би трябвало да измине 1000 км с лодка, за да стигне до болница, а медицинска сестра каза, че персоналът няма достатъчно защитни маски и оборудване. Тя допълни, че нямат и достатъчно тестове за справяне с пандемията в селата.

Коронавирусът може да има същия пагубен резултат, като морбили, когато през 60-те на миналия век умират 9 на 100 от заразените в общността на племето яномами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама как са оцелели без тоалетна хартия?
11
0
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А може ли да ти заличи мозъка, Петя? Не не може вие нямате такъв.
10
4
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Дивите племена отдавна са измрели, съществуват само в резерватите и то култивирани ... Цивилизацията не търпи хуманоиди, които изостават драстично в развититето си от човешката популация ... Това са принципите и законите на човешкото развитие, тези които още не са открили колелото и топлата вода или ще трябва да догонват другите тичайки ... или ако го раздават по-лежерно и мързеливо, ще си останат в музеите, като матрял за изучаване от антрополозите ... !!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не само времето но и липсата на хигиена и тоталната мръсотия оказват влияние на разпространението. В Африка е мръсно но поне е сухо и горещо, докато в Бразилия е горещо и влажно и в добавка мръсно.Най - гадната комбинация. Не случайно най - големите пандемии са ставали от липса на хигиена и болестите са се разнасяли от животни живеещи в гадни обиталища пълни със зарази А сега от хора които ядат подобни животни. Това трябва да спре но как да стане? Това не можеш го изкорени. Тогава?
8
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
какви доктори ги гонят тука, някои май са болни...те тия там дълбоко в джунглите ги лекуват жреци, знахари, шамани и пр.; щял някой си индианец (като го пипне поредния грип да речем) да се качи на кануто и да ходи в аптеката и при джипито ?!? на 1000 км. и кусур...как си го представят тези
7
0
 
5
 
! Отговори
В преди 4 години
Президента на Бразилия отказа да въведе извънаредно положение..ПРИЧИНАТА Е ,ЧЕ СМЪРТНОСТА ОТ ВИРУСА Е НА 16 /шеснадесето място/ В БРАЗИЛИЯ ПРИЧИНИЛА СМЪРТ..ОТ ОКОЛО 9.5-10 ХИЛЯДИ СРЕДНОДНЕВНО ОКОЛО 6 НА ХИЛЯДА СА ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНА ВИРУС...САМО ШВЕЦИЯ, БЕЛАРУС, КУБА И БРАЗИЛИЯ ..НЯМА ИЗВЪНАРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ...И АФРИКА....ДРУГОТО Е ...ОПРАВДАНИЕ ЗА ПРОБЛЕМИ В ИКОНОМИКАТА /ИКОН.КРИЗА/
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито в Индия,нито в Африка не видях камари от трупове на пирамиди,явно вирусът на много горещо и влажно не вирее,измислили са го като зимен щам,няма ли да има санкции към Китай за масовото унищожение на човечеството?
5
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
Начи ..... и *** в Амазония разбраха, че трябва да се изолират за да им се размине, обаче в България има някои хора на които това още им се вижда ненужно?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така са изчезнали динозаврите.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко да им прати дарение от китайски маски
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите хора носели мъдростта при тия диви племена хаха е цивилизованите се чудят как да се отърват от тях да не им плащат пенсий пускат им болести