Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?

Страната не е отбелязала нито един заразен, но възможно ли е това?
7 апр 2020 21:35, Нели Христова
65
Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Докато почти всички държави в света сякаш за застинали, в Туркменистан, в деня на здравето, ще се проведе масов маратон по колоездене. Според статистиките, в държавата от Централна Азия няма нито един случай на заразен с COVID-19. Но може ли да се вярва на данни, дадени от правителство, което е известно със своята цензура?

"Официалната здравна статистика от Туркменистан е абсолютно ненадеждна", казва професор Мартин Макки от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, който е изучавал туркменската здравна система, пред BBC.

Не е изненада, че никой не вярва на Туркменистан. През последното деситилетие, държавата твърди, че няма нито един човек, заразен с ХИВ/СПИН, който да живее там. Твърдение, което е невъзможно. А преди това множество епидемии са били прикривани, включително и епидемия от чума. Много от хората в Туркменистан дори се страхуват да предположат на глас, че COVID-19 може би вече е в страната им.

"Моя позната, която работи в държавна агенция, ми каза, че не трябва да казвам, че вирусът е тук и, че съм чула за него, защото ще си имам проблеми", казва жителка на столицата Ашхабад, която по обясними причини иска да запази своята анонимност.

Властите в Туркменистан уж работят по въпроса, да ограничат вероятна епидемия. Заедно с ООН, те обсъждат план за действие. Координаторът на ООН Елена Панова казва пред BBC, че този план включва координация на ниво държава, комуникация за риска, разследване на случаите, лабораторна диагностика и други мерки. Запитана дали вярва на статистиките, подадени от Туркменистан, тя отказва да даде категоричен отговор. По думите й, взетите рано мерки за ограничаване на пътуването, може да е довело до липсата на заразени.

Наистина, Туркменистан затвори всъчките си сухопътни граници преди повече от месец. Също така отмени и полетите от и до Китай и други огнища на заразата по света още през февруари. А онези, които все пак кацаха в страната, бяха пренасочвани от столицата към Туркменабад, където бе създадена специална зона за поставяне под карантина. Ала според местните, някои хора са успели да подкупят пазачите и да избегнат двете седмици на изолация в зоната.

По думите на Панова, всеки, който пристигне в страната или покаже симпоми, се тества за COVID-19. Ала тя не може да даде пълна статистика на това, колко теста се правят на ден и с колко комплекта от тях всъщност разполага Туркменистан. Не е ясно и колко са подготвени болниците за евентуална епидемия, въпреки че по думите й, те са доста добре оборудвани.

Рестрикции има и вътре в Туркменистан - пътуването е ограничено, а влизането в столицата Ашхабад става само с бележка от лекаря. Всеки ден пазарите са одимявани с пушека от тревата юзарлик, използвана в билкови лекарства, след като президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви, че изгарянето й ще предпази вируса - ала за това няма доказателства.

Но за разлика от останалата част в света, нормалният всекидневен живот в Туркменистан продължава - кафетата и ресторантите са отворени, хората се събират за сватби, никой не носи маски, а масовите събирания се провеждат по план. Изглежда държавата отказва да признае, че е в опасност от пандемия. Но защо? Именно състезанието по колоездене може да даде отговор на това.

Президентът Бердимухамедов е най-голямата звезда и основен акцент на ежегодното събитие. А здравето е основна част от култа към личността му. Държавната телевизия редовно показва как лидерът вдига тежести във фитнеса или кара колело. Той е основният двигател на кампаниите за "здраве и щастие", заради които държавните служители, носещи идентични униформи, правят сутрешните си упражнения. Основното послание на всички тези събития е, че нацията е здрава и по този начин щастлива, благодарение на президента.

Бердимухамедов обяви управлението си за "ерата на силата и щастието". А епидемия от COVID-19 може да разкрие колко кухи са посланията му. Именно поради тази причина, правителството може да прикрие епидемията, независимо дали народът се е разболял. А това тормози професор Мартин Макки

"Видяхме как инфекцията COVID-19 се пренесе бързо от Китай във всички части на света. В тази глобализирана икономика, в която сега живеем, всяка страна е толкова сигурна, колкото и най-слабата страна в света", казва той.

"Дори и други държави да успеят да установят контрол над епидемията, съществува риск от продължаване на заразата с инфекции от онези страни, които не са успели. Изглежда, че Туркменистан може да бъде такъв пример."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторите на статията....От къде знаете,че Туркменистан лъжат?!?! Доказателства имате ли в това,което сте написали като заглавие? До сега никъде не съм видял тук и в други сайтове да има инфо за някоя африканска държава с Ковид 19.Защо? Там няма ли? Нали е в световен мащаб?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали се лекуваха с някаква степна билка там?Щом им помага, ние какво да им се бъркаме?То и белорусите до онзи ден се лекуваха с хокей.
2
2
 
11
 
! Отговори
2 преди 4 години
До Анонимен 1Кой друг има "здрав ген"? Северна Корея?
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, Туркменистан имат здрав ген, а тези на острова всички са роднини по първа линия.