Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?

Тито и Доминико се стараят да носят храна на всеки, който има нужда
8 апр 2020 18:45, Нели Христова
73
Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?
Снимка: БГНЕС

В Италия блокадата продължава вече повече от месец. Много хора не могат да работят и да печелят пари, други остават напълно без работа. Техните спестявания се изчерпват. Италия ще плати част от заплатите им, но преводите тепърва ще бъдат изпълнявани. BBC се среща с някои италианци, които вече не могат да си позволят дори да си купят храна.

"Получих обаждане от приятелка. Тя плачеше, беше похарчила всичките си спестявания. Бяха и останали 2 евро и 50 цента в джоба. Когато затворих телефона, реших да й купя малко продукти и да й ги занеса", разказва Тито. Той, заедно с приятелят му Доминико, са започнали да разнасят храна на онези, изпаднали в нужда.

"Когато видях сълзите й да се превръщат от отчаяние в надежда, това ми даде сила и идеята да започна нещо добро", добавя Тито.

"Вече повече от месец живеем без пари", казва Стефано. Той продава къщи, ала сега не може да работи и да изхранва децата си.

"Много ни е трудно, защото никога не сме живели така. Променихме начина си на живот за един ден. Всичко се промени. Всичко. Това вече не е нашият живот", казва Стефано, който също се възползва от услугите на Тито и Доминико.

"Бях чистачка за няколко семейства, но това приключи. Сега останахме без работа, без никаква подкрепа. Когато си майка, понякога действаш като диво животно. Притеснявш се дали ще сложиш храна на масата. Почувствах отчаяние. Казах си: "Ние тук се давим", споделя Мария Роса. Тя също има нужда от добрината на двамата мъже.

"Започнахме тази инициатива, която нарекохме "Дъга на всяка улица", казва Тито. Той поставя щайги, в които всеки може да остави продукти за онези, които не могат да си ги позволят.  На табелката върху кутията пише "Ако нямаш, вземи, ако имаш, моля те, остави".

"Този вирус взе толкова много от Италия. Да, той отне хиляди и хиляди животи, но също така отне и бита, бъдещето на хората, отне последните стотинки на хората", казва журналистката Джийн Макензи.

Държавата е обещала, че ще даде пари на онези, които са останали без работа. Но вече месец те не са получавали пари. Въпреки това властите твърдят, че се опитват да задействат процедурата възможно най-бързо.

"За жалост, държавата действа бавно. Хората имат нужда да ядат всеки ден, децата стоят гладни", казва Мария Роса.

"Искам да имам бъдеще... за мен, за децата ми. Не знам какъв свят мога да им оставя. Поне сега не знам, споделя Стефано. -Много хора са в трудна ситуация. Затова единственият начин да оцелеем е да си помагаме взаимно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
11
 
11
 
! Отговори
Майна преди 4 години
24 жертви за 1 месец, ква пандемия бе годжииии
42
1
 
38
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Много минуса са ми написали троловете ама фактите са си факти. Живея в Пиемонте -третата най-засегната от вируса провинция. Всяко семейство в нужда получава ваучер за храна в размер на 90 евро + 20 евро за всеки следващ член. Т.е. ако са 4 човека получават 160 евро на..........СЕДМИЦА!! Ако има дете под 5 г. + 40 евро! Абсурд е да останеш гладен!
41
10
 
15
 
! Отговори
hm преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Какъв президент ? Тоя дето каза, седмица преди да бъде обявена Пандемия на цялата планета, че това е манипулация. Комунистите за пореден път показаха, че за тях животът на народът е на второ място, командите от партията на първо.
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от един месец са в криза и вече *** от глад и безпаричие ахахахах Питате ли ни нас как се справяме не един месец, а 30 години?
39
16
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Щом след 1 месец карантина италианците са на тоя хал, а представете си ние как ще бъдем на 13 май !Когато умните хора ви говореха да не горите юргана заради бълхата, нямаше кой да ги чуе.Псувахте инакомислещите като мен, обиждахте Мангъров, плюехте президента Радев.И какво излезе ?За всичко сме били прави !Мангъров се оказа прав в прогнозите си.Президентът ви предупреди за глада, който идва.А, ние ви казахме, че не може прости хора да управляват държава особено в условията на криза.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?"Както се справяме ние тук всеки ден и както са се справяли родителите ни преди това. Дреме ми как се справят италианците, дето от столетия са свикнали да се угояват.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за вас, аз от началото на кризата съм на див мед и скакалци, чувствам се прекрасно
36
1
 
8
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Българите ще станат като нас апачите но това ще бъде наесен и зимата. Сега все още има запаси някакви. Както казваме ние апачите-на есен с песен в гората за дивеч. Патроните са скъпи, ще трябва да ловуват като нас с лъкове и стрели.
35
3
 
21
 
! Отговори
А преди 4 години
До АнонименНе всички хора нямат спестявания и не всички хора са така - ако дойде едно добро от тази криза, то дано да е най-накрая хората да се научат да живеят според възможностите си, а не да теглят бърз кредит, за да отидат на Малдивите.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма отново се провали!Защо казвам комунизъм? Ами защото до сега живеехме в комунизъм, или да кажем някаква нова форма на колективизъм. Хората масово натикани в градовете, всеки специализиран в да дена област и работи за частна корпорация, за робовладелец или за държавата.Само при колективизмът може да се получат такива кризи и хората да гладуват. Защо? Защото хората не притежават средства за производство. Всичко е централизирано и само една малка група хора определят кой колко да яде
33
4
 
31
 
! Отговори
loves2drive преди 4 години
Финансово правило за всеки човек: ВИНАГИ имайте спестявания колкото да изкарате 3-6 месеца, ако се наложи. Плащате само за най-необходимото през това време и режете всички излишни разходи. Отнема време и лишения да се спестят тези средства, но е отговорност на всеки, особено пък ако имате семейство и деца.
32
0
 
8
 
! Отговори
Чумата преди 4 години
Всичко се повтаря на този свят.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокери, прочетете статията нялколко пъти - тя е за вас. Героят Стефчо е продавал къщи, но от месец го гони глад. Натам вървим и ние, пардон, вие. Стига само статии за търсене на имоти, вижте какво ви чака по цяла Европа и не само. Не чакайте да останете като Стефчо без нищо. Оставете розовите очила овреме и се хванете на работа - далаверата свърши с по 3% от двете страни и "кой е като мен". След 2-3 години, опитайте пак.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато нямаш собствени средства за производство ти си зависим от някой друг. Ако от този от който зависиш спре да произвежда или ако нямаш пари да си купиш ще умреш от глад. Характеристики на робската система.Робите не притежават нищо.Робите не нямат права.Робите са изяло зависими от господарите си.Робите не могат да притежават оръжие и не могат да се защитят.Робите не могат да оцелеят без господарите си тъй като не притежават средства за производство.
29
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е страшното- какво става в развитите страни, а не Петко, сервитьорчето лигаво от Люлин цял живот не платило и стотинка осигуровка, как останало без работа и сега мама и тати ще му изплащат последния модел смартфон и BMW E60-ката. А на Мими-фризьорката мама ще й даде сега парички за нова уста, че е в депресия, защото няма клиенти.
28
14
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Баси провокативната статийка! Глупости на квадрат! Положението е много тежко ама гладни няма!
27
1
 
20
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Но ако италианците са на тоя хал, какво тогава за българите?
26
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До шопа - ох, милия Загрижил се той, "шопа" за руското дори и в това нещастие. Направо сте като прясно по.върнато това русофилите. Шопе, така да се каже.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шопаТя и още е бре!
24
1
 
7
 
! Отговори
Без да съм врачка преди 4 години
това го знаех още на 13 март....