Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?

Тито и Доминико се стараят да носят храна на всеки, който има нужда
8 апр 2020 18:45, Нели Христова
73
Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?
Снимка: БГНЕС

В Италия блокадата продължава вече повече от месец. Много хора не могат да работят и да печелят пари, други остават напълно без работа. Техните спестявания се изчерпват. Италия ще плати част от заплатите им, но преводите тепърва ще бъдат изпълнявани. BBC се среща с някои италианци, които вече не могат да си позволят дори да си купят храна.

"Получих обаждане от приятелка. Тя плачеше, беше похарчила всичките си спестявания. Бяха и останали 2 евро и 50 цента в джоба. Когато затворих телефона, реших да й купя малко продукти и да й ги занеса", разказва Тито. Той, заедно с приятелят му Доминико, са започнали да разнасят храна на онези, изпаднали в нужда.

"Когато видях сълзите й да се превръщат от отчаяние в надежда, това ми даде сила и идеята да започна нещо добро", добавя Тито.

"Вече повече от месец живеем без пари", казва Стефано. Той продава къщи, ала сега не може да работи и да изхранва децата си.

"Много ни е трудно, защото никога не сме живели така. Променихме начина си на живот за един ден. Всичко се промени. Всичко. Това вече не е нашият живот", казва Стефано, който също се възползва от услугите на Тито и Доминико.

"Бях чистачка за няколко семейства, но това приключи. Сега останахме без работа, без никаква подкрепа. Когато си майка, понякога действаш като диво животно. Притеснявш се дали ще сложиш храна на масата. Почувствах отчаяние. Казах си: "Ние тук се давим", споделя Мария Роса. Тя също има нужда от добрината на двамата мъже.

"Започнахме тази инициатива, която нарекохме "Дъга на всяка улица", казва Тито. Той поставя щайги, в които всеки може да остави продукти за онези, които не могат да си ги позволят.  На табелката върху кутията пише "Ако нямаш, вземи, ако имаш, моля те, остави".

"Този вирус взе толкова много от Италия. Да, той отне хиляди и хиляди животи, но също така отне и бита, бъдещето на хората, отне последните стотинки на хората", казва журналистката Джийн Макензи.

Държавата е обещала, че ще даде пари на онези, които са останали без работа. Но вече месец те не са получавали пари. Въпреки това властите твърдят, че се опитват да задействат процедурата възможно най-бързо.

"За жалост, държавата действа бавно. Хората имат нужда да ядат всеки ден, децата стоят гладни", казва Мария Роса.

"Искам да имам бъдеще... за мен, за децата ми. Не знам какъв свят мога да им оставя. Поне сега не знам, споделя Стефано. -Много хора са в трудна ситуация. Затова единственият начин да оцелеем е да си помагаме взаимно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато нещата са спокойни добре.Обаче съвременния начин на живот във същността си е неустойчив вреден и опасен. 96% от хората се намират само на една заплата от глада. Повечето нямат никакви спестявания.На практика има пълна зависимост от държавата която веднага си проличава в условията на криза.А едно време, всички на село, имат си земя, имат си животни, събират си дърва за огрев, правят зимнина... никой не може да им попречи да оцелеят. Макар и бедни, хората са били са независими.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19да, и най-готиното е, че бълхата скокна от юргана незабелязано и после ще се върне - пак, и пак, и пак. И ще подпука и ония, които вече са го изкарали, защото ще е мутирала вече до неузнаваемост и целият този цирк ще трябва да се прави пак.Този път обаче ръчичката, която посегне към юргана, държаща запалената кибритена клечка, ще бъде отрязана от рамото надолу
21
12
 
16
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Бе кво на интересуват Италианците бе? Да се спасяват! За нас кой мисли?
20
7
 
6
 
! Отговори
Червената проказа преди 4 години
Налази темата
19
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският народ беше създал най стабилната система преди да дойдат отвън войните и после комунистите и да съсипят България.Целия народ беше равномерно разпределен по територията. Повечето хора живееха по селата, обработваха земя и отглеждаха животни. Хората бяха независими и оцеляха независимо от ситуацията. Така нашият народ се е съхранил над 1300г. и е преодолял всички кризи и войни. Днес обаче нещата са различни. Младите избягаха в градовете и в чужбина. Сега всеки е застрашен от глад.
18
6
 
9
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 4 години
Най-вероятно Баце им праща парични записи, понеже е ларж и не иска Италия като България да е морга.
17
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
политиците заради бълхата изгориха чергата,Радев правилно каза,че мизерията не е изход от ситуацията няма смисъл да замениш един проблем с друг
16
7
 
18
 
! Отговори
терминал 2 преди 4 години
"За жалост, държавата действа бавно. Хората имат нужда да ядат всеки ден, децата стоят гладни"този филм вече сме го гледали ..
15
13
 
17
 
! Отговори
шопа преди 4 години
Що тъй стана бе? Тази Европейска Италия не беше ли пред Русия по БВП?
14
10
 
2
 
! Отговори
лесно преди 4 години
Псуват *** интернационалисти оформили цирка с измисления вирус ,така си лекуват стреса и карат на фото синтеза заради глобалното затопляне.Още не се е чуло да бесят политици,но не е късно!
13
6
 
6
 
! Отговори
Нинова преди 4 години
Предпазител такъв
12
12
 
6
 
! Отговори
Нинова преди 4 години
Радев поведи ни на поход за светло бъдеще,*** такъв
11
18
 
20
 
! Отговори
ист преди 4 години
вицът на деня- Италианците нямат пари да хранят децата си. Българите и руснаците имат много пари.
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и тези европейски ценности да вземем...Много са велики... При Тодор зорлен ги хранеха по столовите... Сега кеф... като кучета...
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Точно така,и не ми е жал за тях.Дори това,че ние имаме антитела към вируса,е защото у нас всеки сезон пускаха нещо,а при тях не,все пак са световна туристическа дестинация.
8
14
 
8
 
! Отговори
Русоробин мъченик преди 4 години
Няма друг Бог освен Путин и Медведев е неговия пророк.Те италианците ще се справят,голама страна са и са шеста индустрилна сила в света,втората световна не ги сломи,та сега ли...
7
2
 
41
 
! Отговори
Калпазан преди 4 години
Мене никой не ме попита,Аджеба как си храня децата .Предполагам и вас....
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И те горките като нас не са много икономически цъфнали, че са и много народ. Цялата тая карантина ще ни върне в предучилищна много от нас
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 А защо не забогатяхме ние от тях, бе ахмак ?!! Какъв пазар бяхме ние , бе, чуваш ли се бе копейкин ?! Пак те ти са виновни !!!
4
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Идват в България.