Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!

Промоциите се правели под натиск и без съгласието им
63
Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Сдружение “Произведено в България” подкрепят принципно проекта на правителството за осигуряване на основни групи храни, произведени у нас, в търговските вериги.

Още по темата

Според тях мерките ще спомогнат за защитата на местните производители, и се обсъждат от години. Много от тях се прилагат в други страни от Европейския съюз, макар и в по-прецизна форма.

Мерките които са приложени в проекта за ПМС, са за защита на българското производство срещу съществуващи недобросъвестни практики, които се прилагат от години, а не привилегии, дадени на едни ли други стоки поради произхода им, смятат от АИКБ.

От там обаче посочват недостатъци, на първо място обвързването на подобно постановление с пандемията от COVID-19 и с въведеното извънредно положение, при това със срок до края на годината. Подобни мерки би трябвало да са дългосрочни и постоянни, защото произтичат от дългосрочни проблеми, затормозяващи българските производители много преди да възникне сегашната кризисна ситуация.

В проекта бил неглижиран и цял подотрасъл - производството на риба и на продукти от риба и аквакултури. Посочва се като разумно да се предвиди етапност във въвеждането на мерките.

Твърдението, че промоционалната търговия е една трета от търговския оборот, не отговаря на истината, този дял е над 50%. Промоциите се правят под натиск и без изричното съгласие на производителя. Това жестоко потиска търговските марки на знакови български производители, пишат АИКБ и СПБ.

От Сдружението за модерна търговия съобщиха, че е проведена дискусия с участието на министъра на земеделието и горите Десислава Танева и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която са били обсъдени конструктивни и приложими мерки за подкрепа на българските производители.

Утре ще се проведе среща в разширен състав с участието на представители на браншови организации на български производители и на търговските вериги. Целта е да се обсъди и намери общо и работещо решение, удовлетворяващо всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Шшшт, тихо, не отваряй очите на провинциалиста колко взимат учениците в София, че и без това са налазили тука яко. Само да добавя- синът ми като ученик реди колички в Икеа и помага за товаренето. 1100лв. без бакшишите взима. Аз съм заможен човек, но го уча на труд от малък. Когато иска нещо, да си го изработи. Адмирации за братовчед ти, трудолюбиво дете! А който си мисли колко добре платени са бачкаторите в ЕС, да се замисли как се върнаха всичките с подвити опашки без пукната стотинка.
19
5
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Хахахааа!И като се събуди братовчед ти и е потен и усмихнат,нали?
18
9
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Айде вземи посмали малко, драги ми смехурко. Братовчед ми работи в склад на хранителна фирма, ученик е още, взима 2200лв. заплата с извънредни уикенд смени. Дали в ЕС би взимал 2200*10, както твърдиш?! Нискоквалифицираният труд е нулевоплатен навсякъде. Всеки може да го върши, неслучайно великите ни сезонни работници ги изритаха от ЕС покрай кризата, защото са елементарно заменими от всеки и нулево платнеи.
17
3
 
6
 
! Отговори
хмм преди 4 години
Всъщност,че те поне70процента са български стоки в хипермаркетите.За какво изобщо става въпрос!?Какви искат!?
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкъщи сме ценители на добрата храна. Какво българско пазаруваме? Почти нищо. Предимно телешко месо от Бредас. Сиренето и кашквалът им не стават за нищо. Риба- сьомгова пъстърва от избрани рибарници и гръцка ципура и лаврак. Зеленчуци- от няколко ферми. От тук нататък всичко е вносно. Сирена, паста, брашно (нашето не става за нищо), ориз, леща. Кисело мляко, разбира се, има добро и у нас- на Бредас е не лошо. От тук нататък- трагедия за люлински бачкатори. Леб, лук и сланина...
15
5
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Никога не съм бил клиент на веригите(МОНОПОЛА) ...Пазарувам само от хранителни магазини с български собственици.
14
7
 
3
 
! Отговори
хер Езел Шванц преди 4 години
Да,нали и аз това казах бе човек Ям си ги турските храни с голям апетит и доволство.И 3000страници да има Ес ,аз гледам каква е действителноста,и имам език и вкусови рецептори и стомах,и мога да чета кво пише на етикетите.А за стоките от ЕС,не ми говори,че те са най големите ***.Но,всеки си има правото да живее както иска.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия от цитати без никаква информация....
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо сте решили, че искаме да ви купуваме стоките? Само защото са български?
11
5
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
ВЪН ВЕРИГИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ВНОСА С МИТО ПО--ГОЛЯМ ОТ ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРОДУКТ НАУЧЕТЕ СЕ ОТ--ТРЪМП
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хер Езел Шванцами яж храни от Турция. Никой не те кара да ядеш български. Списъкът на забранените препарати в ЕС, които са вредни за човека е над 3 страници, но пък в Турция повечето не са. Хората си ги ползват, произвеждат плодове и зеленчуци и ви ги доставят, да си ги гризете с апетит.
9
2
 
4
 
! Отговори
stamen преди 4 години
А потребителите? Какво ще стане с потребителите? "Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали"- Фредерик Бастия- 1800-1849 г. Някой да е чел случайно Закона за сравнителните предимства, публикуван от Дейвид Рикардо още през 1819 г? Във всички учебници по икономика го има. И какво, като го има, след като да защитиш егоистичния си интерес за сметка на интереса на цялото общество?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Условията които веригите поставят са абсурдни. От там земеделците не виждат смисъл да се набутват в машини които са сортират, калибрират и пакетира продуктите. От там пък веригите твърдят че няма как да продадат подобна продукция идваща директно от нивата/лозето/градината.
7
3
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
олигарсите икапиталистите не изпитват емпатия безчуствени са към обикновения човек сит на гладен не вярва
6
5
 
10
 
! Отговори
хер Езел Шванц преди 4 години
Уважаеми алчни "индустриалци",аз вашите ***,няма да ям!Не вирус,Атом да има,няма да ви ям ***!!!Уморихте народа с отрови и химии,и ми се правите на светци и онеправдани.По скоро да отварят границата с Турция,да ходя да си пазарувам в Одрин!
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой български производител не произвежда ментета можете ли да посочите поне един не само да реват и да ламтят за пари. За бо.к.лу.ците които предлагат и това им е много.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не. Ваши стоки не купувам. Мерси.
3
17
 
8
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Западняка ще те види ,че си гладен и жаден , но няма да ти помогне с нищо ,а българина - селянин ,ще раздели хляба си с този който няма !! Това са капиталистическите порядки !
2
2
 
22
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Защо оплакват българския риболов? Аз например, ако имаше по магазините черноморска риба, никога нямаше и да помисля да купувам разни лавраци, ципури, сьомги отраснали в затворени водни пространства. Пазар има, ама няма предлагане!
1
17
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
махнете западните вериги кварталните магазинчета загиват