Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!

Промоциите се правели под натиск и без съгласието им
63
Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Сдружение “Произведено в България” подкрепят принципно проекта на правителството за осигуряване на основни групи храни, произведени у нас, в търговските вериги.

Още по темата

Според тях мерките ще спомогнат за защитата на местните производители, и се обсъждат от години. Много от тях се прилагат в други страни от Европейския съюз, макар и в по-прецизна форма.

Мерките които са приложени в проекта за ПМС, са за защита на българското производство срещу съществуващи недобросъвестни практики, които се прилагат от години, а не привилегии, дадени на едни ли други стоки поради произхода им, смятат от АИКБ.

От там обаче посочват недостатъци, на първо място обвързването на подобно постановление с пандемията от COVID-19 и с въведеното извънредно положение, при това със срок до края на годината. Подобни мерки би трябвало да са дългосрочни и постоянни, защото произтичат от дългосрочни проблеми, затормозяващи българските производители много преди да възникне сегашната кризисна ситуация.

В проекта бил неглижиран и цял подотрасъл - производството на риба и на продукти от риба и аквакултури. Посочва се като разумно да се предвиди етапност във въвеждането на мерките.

Твърдението, че промоционалната търговия е една трета от търговския оборот, не отговаря на истината, този дял е над 50%. Промоциите се правят под натиск и без изричното съгласие на производителя. Това жестоко потиска търговските марки на знакови български производители, пишат АИКБ и СПБ.

От Сдружението за модерна търговия съобщиха, че е проведена дискусия с участието на министъра на земеделието и горите Десислава Танева и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която са били обсъдени конструктивни и приложими мерки за подкрепа на българските производители.

Утре ще се проведе среща в разширен състав с участието на представители на браншови организации на български производители и на търговските вериги. Целта е да се обсъди и намери общо и работещо решение, удовлетворяващо всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари