Швеция отхвърли критики на Тръмп, не търси стаден имунитет

Ние правим същото, като другите държави, заяви външният министър
41
Швеция отхвърли критики на Тръмп, не търси стаден имунитет
Външният министър на Швеция Ан Линде. Снимка: БГНЕС

Външният министър на Швеция Ан Линде реагира остро на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу шведския подход в борбата срещу разпространението на заразата от коронавирус. Тя отбеляза, че Тръмп греши, твърдейки, че властите се опитват да постигнат "стаден имунитет", предаде Ройтерс.

Швеция се разглежда като държава, която упражнява по-сдържан подход в опитите си да спре разпространението на болестта. Началните и средни училища в страната останаха отворени, границите също, а хората не са принуждавани да си стоят у дома.

В изказване по телевизия TV 4 Ан Линде каза, че казаното от Тръмп е "фактически погрешно". "Въобще нямаме стратегия, целяща групов имунитет", посочи министърката, цитирана от БТА.

Т.нар. стаден или групов имунитет предполага изолиране на уязвими групи от обществото, но позволява големи групи от населението да се разболеят и да развият имунитет към болестта, ограничавайки нуждата от драстичната карантина, наложена на места в Европа и останалата част на света, която засегна тежко икономическата активност, посочва Ройтерс.

Линде напомни, че Швеция е въвела редица строги мерки - затваряне на домовете за стари хора за посещения и провеждане на дистанционно обучение за по-големите ученици.

"От друга страна обаче, при нас няма пълна карантина. Затова някои държави смятат, че не правим нищо, но ние правим това, което е правилно за Швеция", подчерта тя.

На пресконференция вчера Тръмп каза, че, ако САЩ не бяха предприели строги мерки за социално дистанциране, в страната е щяло да има повече смъртни случаи. "Говорят за Швеция, но Швеция страда много", каза президентът пред журналисти.

Шведската външна министърка отхвърли и идеята, че Швеция е възприела коренно различен подход в сравнение с други държави. "Ние вършим горе-долу същото, което вършат повечето държави, но го правим по различен начин. Няма карантина и разчитаме много на това, хората сами да поемат отговорност", добави Линде.

В Швеция, с население от около 10 милиона, към днешна дата има 7693 потвърдени случаи на новия коронавирус и 591 починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14"първо в Швеция епидемията е в доста по-напреднал стадий"Това абсолютно не е вярно. На 2 март Норвегия има 25 заразени, на 3ти Швеция има 30. "второ, пикът бе достигнат според властите"И двете страни имат по-малко нови случаи от най-високите им нива и и двете имат най-висок брой смъртни случаи изобщо. Движат се по една и съща крива, тъй че и това не е вярно.Останалите неща които си написал/а нямат нищо общо с това за което става дума.
18
6
 
17
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Швеция първоначално гледаше доста лежерно на проблема с коронавируса, но след стотиците смъртни случаи, вече не е така.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подходът на Швеция е правилният.Но и нашият д горе-долу ок.
16
7
 
11
 
! Отговори
До ivailo преди 4 години
По-правилен е за дисциплинирани и обединени малки нации.Ти лично мислиш ли,че ако в България се остави на гражданското съзнание да пребори пандемията чрез самоконтрол и съвест,ще бъдем като Швеция ?Ами ромите? Затова ограничителните мерки смесени и темпераметни общости са задължителни ! Разберете,че щаба не е виновен за по-голямата част безработни в България !В моят град големи предприятия не работят,защото са им затворени централите в Италия и Англия,другите-пазарът им е Европа,а тя е в пауза
15
7
 
12
 
! Отговори
I'm преди 4 години
"...Няма карантина и разчитаме много на това, хората сами да поемат отговорност", добави Линде..." Много съществен момент от репликата към Тръмп. По-рафинираните общества нямат нужда от падар.
14
13
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Подхода на Швеция е по-правилен, без излишно строги мерки и масова психоза.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9, първо в Швеция епидемията е в доста по-напреднал стадий от Норвегия, второ в Швеция пикът бе достигнат според властите, последните дни има намаление на брой заразени и болни на интензивно лечение. В Норвегия има и рекордна безработица невиждана от Втората Световна война в момента, а също така те рано или късно ще отпуснат карантината и какво правим тогава?Те се справиха за сега малко по-добре в опазването на тежко болните си жители. Но какво става в Дания с тяхната пълна карантина?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно дали ковид-19 действа еднакво на шведските шведи и на нешведските шведи?
11
11
 
16
 
! Отговори
ksarax преди 4 години
Тръмп пак пренасочва вниманието от глупоста си
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да виждате хвърляне на лимонки на живо идете в Мальо,Швеция, но си носете Калашник в случай, че попаднете на джихадистка засада.
9
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е план за затриване на колкото се може повече хора, светът е пренаселен, единствено спасение е стадният имунитет. Швеция търси именно него. Затварянето в къщи е най-лошият сценарий. Ако стане една война и в същото време някой пусне вируса, който няма имунитет е пътник.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сочна мил фка.
7
13
 
25
 
! Отговори
@ преди 4 години
Тръмп тоя път е прав. Швеция има 4 пъти повече жертви и 9 ! пъти повече критични случаи на глава от населението сравнимо със съседна Норвегия, която е сходна по манталитет, благосъстояние, икономическа активност, но която наложи сравнително рано карантина.Това казва всичко, независимо колко "отрича" външния министър на Швеция.
6
8
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
управляващите искат да сме стадо зомбита
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция не търсят стаден имунитет, защото такъв не съществува, те търсят стадо, защото такова има.
4
12
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ще си сърбате попарата с този подход... Тръмп отново плямпа за неща, които не разбира ...
3
7
 
15
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
стаден имунитет го има унас гарантирано от герб
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция е дваж по-добра страна от преди 40 години.
1
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус излезе по-голям фейк от кацането на луната.