Скандинавието: Защо Финландия се справя най-добре срещу вируса?

Това е най-подготвената нация на Севера, но защо
8 апр 2020 20:00,
69
Скандинавието: Защо Финландия се справя най-добре срещу вируса?
Снимка: БГНЕС

Докато някои нации преустройват производството си или пък преговарят усилено, за да се сдобият с лични предпазни средства за медиците на първа линия, които се борят с пандемията от коронавирус, Финландия се чувства доста комфортно в тези времена.

Не че страната е подмината от COVID-19, но малката държава на Скандинавския полуостров има завиден запас от лични предпазни средства като хирургически маски. Дори и само това я поставя в по-изгодна позиция от съседите й на полуострова, по принцип давани за пример в цял свят за социалната и здравната си системи.

Още по темата

Стратегическият резерв на Финландия е един от най-добрите в Европа и е събиран в продължение на години. Освен медицински изделия, в него има гориво, зърно, инструменти за селското стопанство, сурови материали за амуниции.

Норвегия, Швеция и Дания също са събрали огромни резерви от медицинско и военно оборудване, както и гориво и храна по време на Студената война. По-късно повечето от тях са оставили на заден план тези резерви.

Не и Финландия. Готовността на страната излиза на фокус в днешни дни и подчертава уязвимостта не само на по-неподготвените държави, но и на останалите северни нации.

Първи сблъсък с COVID-19

Когато пандемията от коронавируса удари с пълна сила, финландското правителство прибегна до резерва си от медицинско оборудване за първи път от Втората Световна война насам.

"Финландия е "препър" нацията на Северна, винаги готова за мащабна катастрофа или пък Третата световна война", обяснява пред New York Times Магнус Хакенщад, учен към Норвежкия институт за сигурността.

Въпреки че година след година Финландия заема челни места в списъците на най-щастливите нации, нейното местоположение и история са научили нацията от 5,5 млн. души да се готвят за най-лошото, каза Томи Лунема, изпълнителният директор на Националната агенция за спешният резерв на страната.

"В ДНК-то на финландците е да бъдат подготвени", обяснява Лунема, очевидно визирайки близостта на страната с Русия.

В допълнение на ситуацията по-голямата част от търговията на Финландия минава през Балтийско море. Това се смята за уязвиост, тъй като за разлика от Швеция, която  има директен достъп до Северно море, Финландия трябва да разчита на обстановката в Балтика, а тя не винаги е стабилна.

"Ако има някаква криза, може да се усетят смущения във веригите за доставки", обяснява той.

Когато преди почти 3 седмици случаите на коронавирус в страната почват да се увеличават, Министерството на социалните дейности и здравето разпорежда складираните маски да бъдат разпределени в болниците из страната.

"Маските са стари, но все още функционират", обяснява Лунема.

Няма публично достъпна информация за точния брой маски и други средства, които Финландия има или къде ги държи.

"Всяка информация за тези складове е класифицирана", обяснява Лунема.

Въпреки че детайлите са държавна тайна, властите потвърждават, че запасите се държат във верига от складове в цялата страна и системата функционира от 50-те години насам.

Това прави Финландия доста по-подготвена.

Забраните за износ

Междувременно в други държави здравните власти, като например в САЩ, се изправят пред недостига от маски, обдишващи апарати и предпазни облекла, когато случаите на заболелите са над 1 млн. Именно за това нациите буквално се състезават не само за да се сдобият с предпазни средства, но и с лекарства или ваксини.

Френските власти например признават, че на търг за маски тяхното предложение е било подбито буквално в последната минута от американски купувач. Всичко се е случвало на пистата на китайско летище.

Германия пък се оплака, че администрацията на президента Тръмп се е опитала да убеди германска фирма, която разработва евентуална ваксина, да премести дейността си в САЩ, където да се ползват хората с предимство.

Вероятно в отговор на недостига на всичко това, Европейската комисия, обяви на 19 март, че създава първия си резерв от медисинско оборудване, за да подпомогне страните от ЕС в контекста на пандемията от COVID-19.

Няколко страни в Съюза пък приеха законодателство, с което забраняват износа на маски и други предпазни средства.

Когато медицинската компания "Mölnlycke Health Care", базирана в Готенбург, Швеция, се опитала да изпрати маски и ръкавици до болници в Италия и Испания от склада си в Лион, Франция, пратката е блокирана.

"Много е смущаващо, нищо, което е изпратено във Франция, не може да бъде изнесено от страната", обяснява изпълнителният директор на компанията Ричард Туомей пред шведското национално радио.

Френски вестник описва конфликта между шведския производител и властите в париж като "Войната на маските".

Все пак в събота външният министър на Швеция Ан Линде заяви в Twitter, че след като правителството в Стокхолм се е намесило, Франция е разрешила пратката да замине към Италия и Испания.

"Мното е важно, че вътрешният пазар работи дори и във времена на криза", заяви Ан Линде.

Алтернативите

Швеция е обвинена, че или прави прекалено малко, или го прави прекалено късно, в борбата с коронавируса. Заради промяна в мисленето след края на Студената война, резервите й са намалели, смята Фредрик Бинандер, директор в Центъра за обществена сигурност в Шведския университет по отбраната.

"Вечният мир настъпи и ние вече нямахме нужда от тези запаси", обяснява той. Бинандер добавя, че правителството е видяло възможност да ги продаде - дори  и медицинските и здравни резрви.

Приемането на Швеция в ЕС през 1995 г. също играе своята роля. От тогава насам шведската здравна система разчита на доставки, които пристигат "точно навреме", болниците държат резерви, които да им стигнат за 2 или 3 дни, обяснява Андерш Меландер, анализатор към шведската агенция за сигурността.

"Заради свободния пазар очаквахме, че винаги ще можем да купим това, от което се нуждаем", обяснява той.

Приватизацията на държавната фармецевтична компания през 2009 г. също повишава уязвимостта на Швеция. Дотогава запасите на лекарства в страната са регулирани от правителството. След приватизацията не е създадена структура, която да предвиди това.
Меландер отбелязва, че това не е много добър план.

"Това е като да кажете: Не ми трябва пожарогасител. Винаги мога да изляза и да си купя, когато започне пожар", смята експертът по сигурността. Всичко това посочва, че свободният пазар е "свободен" само когато всичко е наред.

Шведската национална телевизия съобщи в неделя, че болниците почти са изчерпали запасите си от анестетика Пропофол - използван при операции, и в някои случаи за пациенти с COVID-19, които са на изкуствено дишане.

Въпреки че Швеция може и да е пренебрегнала важността от резревите, винаги е окуражавала гражданите да го направят за себе си. Препоръките в брошурата "Ако настъпи криза или война", доставена до жителите на страната преди 2 години, са да се складира храна, вода, топли дрехи и свещи, както и препоръчва да се запасят с дезинфектант и някои важни лекарства.

Норвегия за сметка на това е била малко по-подогтвена и екипирана да бъде самодостатъчна в условията на национална криза, според Лайф Инге Магнусен, професор към Университета на Югоизточна Норвегия. Анализ на риска, направен миналата година от директората за обществена защита, заключава, че пандемиите и недостиг от лекарства, са ключови притеснения.

Аудун Хага, директор на Норвежката агенция по лекарствата, заяви, че страната може да приключи със запасите си от основни лекарства в рамките на седмици, тъй като повечето от тях идват от Китай, който едва сега започва да отваря наново фабриките си.

"Обществото се превърна в много зависимо от други държави и доставки", обяснява Магнусен.

И така северните държави, които нямат запасите на Финландия, се оказват неподготвени и търсят алтернативи да преорганизират вътрешното си производство.

В Норвегия компанията Лаердал и партньорите й са обещали да доставят 1000 вентилатора до края на май. В Дания производителя на помпи Grundfos създаде прототип на предпазно облекло 36 часа след като правителството поиска помощ. В Швеция освободените работници от завода на Скания са отишли да работят за компания, която произвежда вентилатори. А производителят на водка Абсолют пък дари етанол за произвеждане на дезинфектанти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
10
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Свободния пазар го видяйми
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е имало комунизъм там, от туй ще да е.
39
11
 
16
 
! Отговори
Симо Хайхе преди 4 години
Ми как нема да сме подготвения все пак граничим с империята на злото и добре помним агресията 1939г.
38
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на членството на България в ЕС и НАТО повечето български пенсионери живеят охолно и вече разполагат със смартфони, гледат цифрова ефирна телевизия и 4к телевизори, а в Русия дори младите още гледат аналогова и нямат смартфони и се чудят какво е това мобилен интернет.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Много си *** !
36
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финландия, Норвегия, Швеция, Дания това са едни от най-богатите страни в света. Там няма криза и не е нужна фалшива истерия за оправдание на несполуките на турбофеодализма.
35
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре се справя Беларус с тоя измислен вирус !!! Ама ги ръководи един от малкото големи държавмници на нашето съвремие-патриота и родолюбец Александър Лукашенко !!!!
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито Финландиямсчита себе си за скандинавска страна, нито Дания, Норвегия и Швеция я считат за скандинавска страна.Имам разлика между "скандинавска" и такава на Скандинавския полуостров. Термините са важни! Не ми вярвате - Google!
33
6
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
корона вирус върви по дяволите БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
32
6
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ковид броди из Европаи в България потропа.Всичките ми баш душмани,с вирус в гроба да останат.
31
4
 
38
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Финландия е страната с най-образовано и грамотно население според ООН!Има ли логика, когато населението е грамотно и образовано, при криза да действа рационално, под въздействието на горната глава!???Следователно селяни прости, който се учи той ще сполучи!!!Агент Ники Барнаби!ЦРУ!!!
30
3
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
на този свят или си ЧОВЕК или нищо до 22 бил съм в ФИНЛАНДИЯ и РУМЪНИЯ глух съм но съм бил какво ткзс те гони но ще се наложи и да копаш щото е криза и безработица а 1 млн БЪЛГАРИ СММЕ на кредити
29
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финландците нямат нищо общо с датчани, норвежци и шведи. Друг им е произхода, само географските ширини са им същите.Финландци са участвали в Освободителната война като част от руската армия.
28
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези бъгнати скандинавци. Само за тях пишете,то не беше Швеция, сега Финландия...Педофили обичащи инцеста и пиянки.
27
9
 
17
 
! Отговори
Тракиец преди 4 години
Финландия се справя, защото не е част от скандинавските народи, за разликата от скандинавците ( Норвегия, Швециям, Дания, Исландия и Фарьорски остриви), те все още могат да мисят трезво, не прекалено либерално и отворено.
26
11
 
12
 
! Отговори
?! преди 4 години
На 5 милиона население имат 2500 заболели и 40 умрели. Кое им е за пример, че не разбрах ?
25
9
 
23
 
! Отговори
SUOMI преди 4 години
"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето!"Стара финландска поговорка
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевЕбаха Сталин, пък после се изложиха с нокиа.Непостоянна работа.Манталитет им липсва.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевИма ли някой с някого да не е водил война?
22
19
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Финландците са много корави пичове, смачкаха Червената армия и се подиграха със Сталин!Агент Рей Уебър!ЦРУ!!!