Туроператорите дължат 250 млн. лв. заради отменени пътувания

Над 200 000 планирани организирани екскурзии са се провалили
9
Туроператорите дължат 250 млн. лв. заради отменени пътувания
Снимка: Pixabay

Отменените организирани пътувания са над 200 000 заради разпространението на коронавируса, показва проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА), проведено сред 105 от членовете на организацията в периода 4-6 април.

От организацията поясняват, че изследването представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар, пише "Монитор".

Още по темата

На база на получените отговори е изчислена и общата сума на предлатените, но нереализирани туристически пакети.

Всички туроператори в сектора дължат на своите клиенти общо 250 млн. лв., в които влизат както депозити, така и напълно заплатени суми за периода  13 март-31 май 2020 г.

За въпросните месеци, членовете на асоциацията са доверили на своите клиенти 44 млн. лв също по предплатени и нереализирани почивки, тук обаче влизат и депозитите на близо 80 хил. клиенти.

Нереализираните туристически пакети за началото на летния сезон (1 - 30 юни 2020 г.), направени от близо 100 000 души,  възлизат на стойност 80 млн. лв., става ясно от проучването.

На повечето засегнати туристи вече им е предложено да изберат някоя от трите опции в помощ на туристическия бранш зарада COVID-19 – връщане на сумата, ваучер за пътуване със срок 24 месеца или екскурзия по избор.

Според публичната информация  за осъществените търговски обороти за 2018 г.,  около 900 фирми от регистрираните туроператори и туристически агенти осъществяват активна дейност в направления входях и изходящ туризъм, уточняват от АБТТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Да се дадат пари на туристическите агенции да не фалират, нема само на бедняци да се дава, нема да ядете провинциалисти НЕМАА
7
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До Анонимен Да ние сме надменни софиянци не ни пука за вас провинциалистчета злобни, като падне карантината тръгваме по почивки екскурзии по цял свят, вие ще се чудите как да ядете.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Я смятай. Средно са по 1250лв на човек. Но броят е по-голям - така, че около 900-1000лв. на човек. По-голямата част по 700-800 лв. - почивки в Турция, гърция. И на нашето море е горе долу същото за 1 седмица. При 250 000 души - това са около 100 000 семейства. Само София ти е достатъчна. А останалите. По-голямата част въобще няма да видят почивка или най-много по 3-4 дни и то по-евтинко.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свирено
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Озлобени човечета. Разбирам, че ви боли за успеха нс някого. Обаче се замислете за персонала на тези с Майбаха, че те сега няма да продават Майбаха, а ще продават хладилника и детето моливчетата... То от злоба от глад ще умре...
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее продават една вила и един майбах и си ги изплащат без проблем
2
6
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Като прибираха комисионни не се оплакваха, нека да разберат за какво визимат пари и защо хората ходят при тях. Сега ще видим кои са коректни и кои туроператори са типичните еднодневки.
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората поръчали почивки за 250 милиона, пък всеки се прави на беден. Нямали пари, искали държавата да им плаща заплатите, да не плащат кредити, данъци и прочее.....