Заразените с COVID-19 в Турция са над 34 000

За ден са починали 75 души
8 апр 2020 07:09, Ния Христова
18
Заразените с COVID-19 в Турция са над 34 000
Снимка: БГНЕС
Общият брой на жертвите на коронавируса в Турция в достигна 725 души, след като за последните 24 часа в страната са починали нови 75 души. Това съобщи турският здравен министър на пресконференция в Анкара, цитиран от БНР.
 
Общият брой на заразените в страната вече е над 34 000 души. За последното денонощие има почти 4000 нови потвърдени случая. Здравният министър Фахреттин Коджа обясни нарастващите бройки положителни проби с по-масовото тестване. За един ден са направени над 20 000 теста. Турският здравен министър заяви, че в следващите дни страната ще се стреми да достигне показатели от 30 000 теста дневно.
 
Излекувани са нови 256 пациенти, с което общо в страната излекуваните стават 1582 души. 1474 човека са в интензивни отделения, 987 от тях са интубирани. Интензивните отделения в Турция са заети на около 2/3 от техния капацитет, съобщи Фахреттин Коджа.
 
Министърът на здравеопазването посочи, че епидемията е поразила предимно градове, които са с голяма гъстота на населението. Най-засегнатите градове са Истанбул, Анкара, Сакария, Коджаели и други. Според статистически данни гъстотата на населението в Истанбул е почти 3000 души на кв. км. или средно поне по 1,5 заразени на кв. км. Министърът отново призова да се прилагат и спазват ограниченията и каза, че според него властите вече са принудени да прилагат мерки за изолация град по град. 
 
Създава се Съвет по социални науки към здравното министерство, който ще анализира и действа за намаляване на психологическите и социологическите ефекти от пандемията върху обществото. Той ще включва психолози, социолози, специалисти по религиозна социология и други.
 
Проф. Айкут Йоздарендели и Айкут Йозкул са успели да изолират вируса, оповести Фахреттин Коджа. В момента се работи по създаването на ваксина. Той представи данни, според които ранното лекарствено лечение дава резултати. С медикаменти е било намалено преминаването на вируса в белите дробове на пациентите, информира Коджа.
 
Министърът заяви, че частните болници не трябва да вземат такси на спешните случаи. Той допълни, че се прави необходимо в тази посока.
 
Електронна система ще наблюава пациентите, поставени под домашна карантина. Министър Кожда обясни, че не става дума за гривни, а за приложение на мобилните телефони. 
 
Финансовият министър Берат Албайрак в "Туитър", че финансова помощ е била прехвърлена на малки и средни предприятия и ще започне държавната подкрепа за изплащане на заплатите на хора в неплатен отпуск. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция от доста време са зле и скоро ще настигнат Италия, Испания, Франция и Германия. По петите им се движат Бразилия и Мексико. Япония досега удържаше фронта, но май и там нещата са на път да се влошат.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хиляди са и у нас, както и хиляди са го минали без да знаят, защото в 80% от случаите минава безсимптомно.Ама няма кой да изследва и да се установи истината, а тя е неудобна за някои хора - вирусът не е толкова опасен и не налага такава карантина.
9
0
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Сега по мойто скромно мнение злобата и омразата са саморазрушителни явления. Злобееш ли срещу някого сам си съсипваш психиката и здравето, затуй зарежете тоя негативизъм и насочете енергията в някаква работа. Все едно каква.
8
6
 
15
 
! Отговори
квантов физичар преди 4 години
Според британски учени, ако човешката проЗстотия може да се превърне в електрическа енергия, един българин ще е достатъчен да покрие енергийните нужди на планетата за 14000 години.
7
7
 
0
 
! Отговори
Бате Мунчу преди 4 години
Става дума за провинция под името Бьлгария
6
7
 
0
 
! Отговори
Астроном преди 4 години
Ако един ден човешката прозссталащина започне да емитира като светлина, българите ще са най-ярките източници на светлина във Вселената, по-ярки и от суперновите звезди!
5
12
 
6
 
! Отговори
Виролог преди 4 години
Светът все ще се пребори с този вирус, но с проказата българска ... едва ли!!!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бай *** не вярва и на тази информация."МУстафа......бай ти *** ги боли х я за ко зоеби те....анадъмо.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ми риз лива ко чина ще запали аанал-ормана.При митивите го закъсаха........изтеглиха свинската опашка опят.
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** не вярва и на тази информация. Бай *** много обича да слуша Свекърви и Мангъри.Много му допада и понятието - стаден имунитет. Понеже не си е правил сметките по-рано и сега е в нокдаун от мерките на правителството и щаба
1
3
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ГОСПОДИ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА от тая чума