Църковните служби за Великден в Румъния – без вярващите

Те могат да се поздравят с "Христос воскресе" от 2 м дистанция
9 апр 2020 15:10, Елка Василева
10
Църковните служби за Великден в Румъния – без вярващите
Снимка: архив, БГНЕС

Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в отсъствие на миряните, съобщи канцеларията на Светия синод на Румънската православна църква, предаде агенция Аджерпрес.

Около 82 процента от населението на Румъния са православни християни, католиците са около 4,3 процента, протестантите са 6,4 процента, а 7,4 процента изповядват други религии.

Според насоките на канцеларията на Светия синод, одобрени от патриарха на Румънската православна църква Даниел, църковните служби за Цветница, по време на Страстната седмица и на Великден ще протекат без присъствие на вярващи заради извънредното положение, въведено в контекста на епидемията от COVID-19.

Още по темата

Върбови и палмови клонки ще бъдат благословени в църквите на Лазаровден (11 април) и на Цветница (12 април) и ще бъдат раздадени от доброволци в енориите, които поискат. Доброволците ще носят защитни маски и ръкавици.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Достъпът до тези места ще става при спазване на санитарните норми, валидни и за хранителните магазини - защитна маска и социална дистанция от два метра. На възрастните и болните миряни обредният хляб ще бъде доставен от доброволци при спазване на санитарните изисквания в условията на пандемия.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи. В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с "Христос воскресе" и "Воистина воскресе" от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени. Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
DD преди 4 години
Глобализма е по лош и от комунизма . И в най върлия период на комунизма такова нещо нямаше.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Литургия значи обща молитва.Не може да има литургия само от поп
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някакви специални мерки в синагогите за Пасха ще има ли? Или само православните ще правите на май муни?
7
0
 
5
 
! Отговори
. преди 4 години
"а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в отсъствие на миряните" - това е безумие!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
ами преди 4 години
По този начин нас ще ни откажат и от любовта, сикса, насладите и т.н.Ами когато бъде назначено новото Народно събрание, вместо Патриарха на нашата Църква, да извикаме каките от околовръстното ..Става ли ..?А може и вместо ходене на Църква да слушаме речите на Георги Марков, колко е велик и неповторим, какво е направил неговият приял Виктор Орбан ...О, може и без мадурки у гащите, нали ..?
5
1
 
1
 
! Отговори
Мали не думай ... преди 4 години
Не мога да повярвам к'ви чудеса стават на тоя свят, онова с калимявките беше тайна бе ей.
4
4
 
2
 
! Отговори
Чуков преди 4 години
Май скоро ще хвърчат калимявки. Колко прав е бил Фори Светулката, че от тия хора и тоя Синод нищо не става...
3
3
 
7
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
А тука нашите ченгета, за кой ли път доказват, че Държавна сигурност най-много мрази собствения си народ! ***!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите искат да запалят епидемията, за да могат да хванат велокденската печалба от свещи и дарения!
1
5
 
8
 
! Отговори
Само преди 4 години
на нашия православен аятолах не му увря главата! Той ще бъде вторият след Василий, на когото ще лепнат прякора ***.