В кризата: Предлагат 5% ДДС върху храните

Специален закон ще регламентира родните стоки във веригите
Обновена: 9 апр 2020 20:20 | 9 апр 2020 20:19, Веселина Йорданова
32
В кризата: Предлагат 5% ДДС върху храните
Снимка: БГНЕС

5% ДДС върху храните като краткосрочна антикризисна мярка поиска министърът на икономиката Емил Караниколов.

Предложението да бъде записано в проекта на постановление на Министерския съвет, с което да се предоставят и половината от търговските площи на хипермаркетите за български продукти - за това се договориха с министъра родни селскостопански производители.

Още по темата
Слави Трифонов от Съюза на градинарите коментира пред БНР: "Основен проблем във взаимоотношенията със супермаркетните вериги е ДДС върху храните.

Засега той е 20% и министър Караниколов предложи в краткосрочната мярка да бъде записано ДДС-то върху храните да бъде намален на 5%. Естествено, това не може да стане без закон".

Специален закон ще регламентира отношенията между търговските вериги и българските производители в дългосрочен план, е съобщил още министър Караниколов.

Междувременно бизнесът предупреди, че подобна държавна подкрепа за родното производство може да ни донесе санкции от Европейската комисия.

Васил Тодоров от Търговско-промишлената палата: "Тази норма, дори да бъде претворена в нормативен акт, единствената последица, която ще предизвика и може би незабавно от страна на Европейския съюз, това е наказателна процедура срещу България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Мх преди 4 години
Това не са богати, това е средната класа. Ти май някъде другаде живееш, говоря ти за хора специалисти, работещи от 8 до 5. Богаташи не познавам. Има със сигурност и със сигурност влагат, но не в умиращи бизнеси. Айде със здраве.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хахаха И с това нищожно численце от богати и проспериращи хора ти смяташ че се пълни бюджет? Боже,не знам кой не живее на земята и няма никаква представа за действителността. Тук говорим за храна и за хората които я произвеждат. Ти за какво говориш? Или просто си поредният хвалипръцко? Като си от богатите, защо не вземеш да инвестираш в бизнеса на някой който има нужда.Това е нещо, а не като тебе - нищо с пари,което си купува *** за да се фръцка с тях. Нагло е. И не на място
27
0
 
0
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 4 години
Какви 5% ДДС намаление, след като всички цени се вдигнаха от началото на епидемията-криза както искате така наричайте... И пак ще бъдат на печалба всички. Давам пример кока кола кентче 0.330 мл. беше 1 лв преди епидемията. Сега вече е 1.20. ;)
26
1
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
И къде земите пустеят? Я ходи вземи плодородна земя, хахаха. То няма, моето момче, всичко е взето и се обработва. А луксозни стоки се купуват много, особено в София. Просто не работиш/движиш с правилните хора. Поне 50000 човека в софия са с над 240 хиляди чиста годишна заплата и това са хора под 35 години и не са висши мениджъри.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да Някой да ги купува тези луксозни стоки? Ако на Запад има кой, то тук процентът е много малък.За какво ми е такъв висок данък за този вид стоки след като няма кой да ги купува? Подобни разсъждения са плод на незнание и некомпетентност. Просто трябва да има повече производители. И платежоспособни хора. Обаче земите пустеят, банките не финансират рисков бизнес като земеделието, не знам как е в другите държави. Сигурно не е така щом храната е евтина а данъците ниски.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До London CallingЗатова ЮК е цъфнало и вързало в икономическо отношение. Винаги са ми били смешни глупавите сравнения.Явно ЮК пълни бюджета си не от данъци ами от някакви тайни източници, които ние явно нямаме. Ще ни осветлиш ли по въпроса защото аз пък знам че в скандинавските страни се плащат най - големите и зверски данъци за да може да има и бюджет и социална политика и инфраструктура.Въобще социализъм по капиталистически - за да имаш трябва да даваш. ЮК явно е феномен. Пустият му ЮК
23
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
Спокойно стоките от първа необходимост като храна и лекарства може да е 5% ДДС, а да увеличат на 35% захарни изделия, алкохол, безалкохолни и на 40% за луксозни стоки.
22
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 4 години
в много държави имат различно ддс на различни продукти и все са по-ниски от тези на БГ1
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това много отдавна трябваше да стане.В Румъния след като го направиха русенци ходеха да си пазаруват хранителни стоки от Гюргево.
20
0
 
5
 
! Отговори
от немско преди 4 години
тук хран.стоки са 7% . има втора група ддс нехр.стоки , алкохол и др. - 19% .
19
0
 
9
 
! Отговори
MARIN NUNEV преди 4 години
В 4ЕХИЯ одавна е 5 процента.И е много по добре. Ли4ен опит
18
0
 
15
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Абе хляба го увеличиха след увеличението на бензина .То беше голямо реване тогава,а сега бензина падна драстично ,но хлебопроизводителите мълчат -да не би да не са зареждали автомобилита скоро.
17
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 години
Кво се радвате бе? Не искат да намалят цената с 15%, а тия 15% да отиват в джоба на производителя. Интересно производителя откъде накъде е в криза като все още произвежда, а пък нито една страна не е наложила ембарго за внос на стоки?
16
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 4 години
Да, там където има реална конкуренция и цените са ниски и качеството е високо, защото няма намеса на държавата, а тя само регулира. При такава ситуация само най-гъвкавите оцеляват, и веднага ще ти дам пример, интернет услугите в България.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7а за цените какво да кажем? Ниски ти се виждат, така ли? Не мисля. Всеки производител сам си прави сметката но понякога без кръчмар. Разбирам че всеки иска да спечели повече и че на земеделския стопанин не му е никак лесно но нека погледнем реалността.Чуждата стока залива пазара защото е по - евтина. Факт. Независимо от таксите и данъците при вноса. Защо никой не мисли за това. ДДС - то виновно - друг път. Трябва финансиране но не от намалени данъци.
14
3
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
И защо да е глупост? Държавата може да регулира ДДСто, но няма как да ти ретулира цените. Цените ги регулира пазара. Иначе като се намира в цените се намесва и в печалби, инвестиции и заплати. Ти съгласен ли си да работиш като инженер в дадена компания, която произвежда Х продукт за 300 лв, който има пазар и се купува и да дойде държавата да каже, не продукта ще го продаваш за 150 лева, а твоята заплата като инженер няма да е 4000 лева, а ще е 2000.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е така! Маскираните и наръкавичени бойкопоклонници и годжилизачи казаха, че след две седмици люпене на семки всичко ще се задвижи наново... Единия бачкал от вкъщи, пестял пари от мол, друг отказал почивката за Великден, сега имал 2500лв да живее 15 години с тях в условия на стагфлация. Вие нищо не знаете...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни дреме за някакъв си фалшив ЕС което се вижда особено сега по време на пандемията. Българското производство трябва час по скоро да влезе и в големите и в кварталните магазиви. Стига внос на на зеленчуци от Турция / нали не е все още в ЕС / внос на ябълки от Иран / нали и тя не е все още в ЕС/ внос за пилешка със салмонела от Полша нали е в ЕС защо няма санкции за това.Нима България не е произвеждала и е хранила Запада със зеленчуци, сирене и месо.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост. Не говорим за цените, ами за ДДС - то. Демек цените ниски ,ДДС -то високо. Как ли пък не. ДДС е следствие а не причина При ниска цена и ДДС- то не е високо нищо че е двадесет процента. Пет процента? Това е абсурд. Намалете си цените бе, оттам и данък печалба. така не ви ли харесва? Нали говорим за два - три месеца? Ама всеки си го тълкува всичко както му отърва. Всичко това взе да ми писва. Оказва се че болестта е по - малко страшна от хорската алчност.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добро предложение