Папата: Медиците и свещениците са светците на нашето време

Месата за Велики четвъртък - в празната катедрала „Свети Петър“
10 апр 2020 07:58, Елка Василева
13
Папата: Медиците и свещениците са светците на нашето време
Папа Франциск. Снимка: БГНЕС

Папа Франциск оглави в празната катедрала „Свети Петър“ богослужението за Велики четвъртък, който Католическата църква отбеляза вчера, предаде Ройтерс.

По време на празничната меса главата на Римокатоличесата църква нарече „светци“ медиците и духовниците, които рискуват живота си като се помагат на болните от COVID-19. „Не мога да оставя тази меса да мине без мисъл за светците. За онези светци, които отдават живота си на Господ. Те са негови слуги. Тези дни повече от 60 души починаха тук, в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците“, каза папата.

„Заедно и лекарите, и медицинските сестри, и свещениците -  те са светците на нашето време, които отдават живота си в служба“, каза Франциск в празната базилика "Свети Петър", в която за богослужението за Велики четвъртък - едно от най-важните през Страстната седмица, обикновено се събират почти 10 000 души, сред които кардинали, епископи и вярващи.

Тази година месата беше отслужена в присъствието на малък хор и няколко монахини и помощници, но при строга социална дистанция.

Заради пандемията от COVID-19 тази година дори традиционният ритуал за измиване на нозете не се състоя. Днес няма да се проведе и Кръстният ход - традиционното шествие на Разпети петък около Колизеума. За първи път от десетилетия то ще бъде заменено от по-малка церемония в  атриума на базиликата „Свети Петър“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Днес е професионалният празник на католическите и арменските свещеници - шефът е разпънат на кръста.
9
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 години
Медиците - ОК, ама свещениците ?!?!?!?!?!?
8
2
 
5
 
! Отговори
Kalin преди 4 години
Какво ги набута тия гнусни лицемери и подли същества към медиците ,наште духовници са толкова безобразни и отвратителни ,вместо да помагат на хората които имат нужда ,да бъдат опора ,да бъдат пример за хуманизъм и сила ,те се крият с големите си кореми ,само се оплакват ,само гледат некоя далавера ,некое дарение ,некой гювеч да намажат ...светци били....
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Па за медиците ясно, но къде ги слага свещенниците какъв е техния принус освен при погребенията.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата не е ли обявил все още, че се заразил с вируса cега е модерно да страдаш от Короната.
5
3
 
14
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 4 години
За лекарите до някъде разбирам, но за педофилите не ми е ясно.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата дава сериозни признаци за сенилност, нема да го бъде още дълго време. Поизплискал е кофата доста...
3
5
 
13
 
! Отговори
Котки преди 4 години
ОК, знам че не е време за раздори, обаче:По канон трябва да си извършил поне две истински чудеса за да си светец. Католическите свещеници на папата не вършат чудеса, заети са да блудс7ват с малки момченца. Не трябва да бъдат сравнявани с медиците, които са буквално на фронтовата линия.
2
5
 
5
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Мне не е вярно, едните са аморални -лекарите другите псевдо морални-поповете.Разбира се има и свестни хора сред тях, но като цяло най малко морал има в тези две прослойки на обществото...едната от които междувпрочем и напълно излишна...за съжаление това е истината...едните търговци на здраве другите търговци на вяра....
1
7
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ВЯРНО е