Ухан след блокадата: За малките удоволствия и различният вече живот

Лидия Чен знае какво е бъдещето ни - тя е преживяла настоящето ни
Обновена: 10 апр 2020 13:01 | 10 апр 2020 13:01,
51

Снимка: БГНЕС

72 дни са минали от началото на блокадата на Ухан. За Лидия Чен е крайно време да излезе на естествена слънчева светлина.

През януари 30-годишната Лидия е излетяла от Ню Йорк за Ухан, където е щяла да празнува Китайската Нова година с родителите си.

Още по темата

Дни по-късно градът е блокиран, а тя остава без възможности да мръдне където и да е в дългата и мрачна зима.

Но вече е април и по целия свят милиони хора се приспособяват към живота в изолация. В Ухан обаче изглежда, че най-лошото е вече зад гърба на хората там.

Затова Чен слага смело маската и излиза. Извън стените на апартамента животът в града изглежда, че се съживява. Да, някои магазини са затворени, но все пак тя успяла да си купи "китайска пица" - хляб с подправки.

После просто останала навън и позволила на слънцето да гали кожата й. Когато край нея нямало хора дори свалила маската си.

"Отхапах от китайската пица и си казах "О, Боже! О, Боже, животът ми се върна", обяснява Чен пред Washington Post.

Но не напълно. Целият свят сега гледа към Ухан, чакайки да види как ще изглежда животът след COVID-19. Но световната здравна криза за по-голямата част от света сега започва.

След 76 дни блокада най-накрая забраните бяха вдигнати и Ухан е като картинка от бъдещето.

За 11-те милиона уханци нищо от това, което изпитваме на Запад, не е ново - спрян транспорт, натоварени болници, умиращи лекари, загуба на семейство и приятели. В продължение на месеци излизането извън дома - ограничено.

От 8 април насам на жителите на Ухан е разрешено да пътуват. Отварят и бизнеси, които се смятаха за "не жизненоважни". Но хората все още са строго следени, движенията им проследявани от приложение, което дава на всеки човек "здравен баркод".

За Чен и стотици други падането на блокадата значи завръщане на малките удоволствия като свеж въздух и улична храна, но не и продължаване на нормалния живот, както е познат.

Скръбта

Скръбта е навсякъде. Понякога Лидия се страхува да попита приятелите си как са, защото не знае какъв отговор ще получи. Точно, когато човек реши, че нещата са по-добре, казва тя, мъката се настанява в разговора.

"Имам чувството, че това ще отнеме известно време", признава тя.

Не е далеч от истината. Коронавирусът сякаш спря времето и промени траекторията на живота.

За Чен разликата е голяма - през януари е живеела в Манхатън, където е работила в банка. Когато си е купила билет за дома е очаквала да остане там 2 седмици. На 19 януари тя каца в Ухан и всичко й се струва нормално.

На следващия ден обаче Китай признава, че вирусът може да бъде предаден от човек на човек. На 23 януари градът е блокирани.

Така Лидия Чен се оказва блокирана в четиристайния апартамент на родителите си заедно с тях и леля и чичо, които били на гости - за Нова година.

Първите няколко седмици били брутални.

"Беше дълъг период на тревоги. Когато и да си буден, си на телефона си", обяснява Лидия.

Бързо разбрала как да снабди някои уязвими членове на семейството си с храна. Правела каквото може да помогне на хора, публикуващи призиви за помощ в социалните мрежи.

И така започнали 3 месеца на притеснения и чакане. Готвела със семейството си, правела йога, работела от вкъщи.

В един момент съобщенията от притеснени приятели от Ню Йорк секнали. Вместо това било неин ред да проверява тях.

За Лидия болката от случилото се в Ухан се повтаря, гледайки същите сцени да се случват другаде. Първо в Северна Италия. После в Испания. Сега и в града, където живее от 9 години - Ню Йорк.

"Това, което е интересно в тази епидемия е, че всичко е толкова подобно навсякъде. В началото сякаш отричаме, сякаш всичко е наред, за какво въобще говорите!? После всичко, което сте си мислели, че някой преувеличава, се оказва истина", обяснява тя.

Лидия Чен знае, че случващото се в Ню Йорк и на хиляди други места няма да продължи завинаги. Тя иска да напомни, че най-лошото рано или късно ще отмине и хората ще се подкрепят - точно както са правили в Ухан.

Но това не значи, че всичко е зад гърба й. Дори и с вдигнатите забрани, Лидия не възнамерява да прекарва много време навън. Притеснява се от асимптоматичните преносители на болестта в магазини или обществен транспорт. Бои се, че ако прекарва твърде много време навън рано или късно пътят й ще пресече някой, който е болен. И така нейният "здравен баркод" ще се промени.

Старият живот

Тя е оставила живота си в Ню Йорк и не знае кога ще се завърне към него. Дори и ако може да лети безопасно, тя не може да си представи още една блокада.

Засега Лидия остава в Ухан изчаквайки. Като всички останали.

От прозореца си наблюдава сливовото дърво на терасата на съседите си. Радва се на сменящите се цветчета - от цъфналото ярко розово към зелените зародиши на плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайсите ядът,и човешки ембриони,мъртви новородени.Дали не ядът и мъртвите хора,там погребения няма,човекоядци
21
5
 
18
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 4 години
с Чайниците е Свършено: Япония Гласува Закона за Помощ на Икономиката - 20% от БВП-то по финансов размер и у Закона Пише - ако Имате и Не Изнесете Производството си от Китай, нямате Прово на Държавна Помощ! Така, че само Нинтендо и Сони да Спазят тази точка и Чайкомите ще се върнат на Оризището!!
20
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Япония си плати жестоко,същото го чака и Китай, като се пооправят нещата малко в САЩ, американците не прощават. От тези жълти мравчици нищо добро не ни чака всеки 3-4 човек в света е гладен китаец, който яде всичко живо което се движи и расте, отделно заливат с ефтините си ментета целия свят и подбиват цените, а за замърсеността на градовете им да не говорим те с 10 пъти повече замърсени от нормата, друго да изреждам ли май няма смисъл
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупостииииии!!!!Работа от дома НЯМА!
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко е направено така, че да ни следят и контролират повече. ако нямаше вирус, никой нямаше да се съгласи на този нов световен комунистически ред. бил гейтс работи по поръчка на ротшилд, тяхната мания за контрол не знае граници. след като ни ограбят ще ни превърнат в роби. вирусът не е причина за убиване на бизнеса, а повод, да ни направят бедни и зависими от кредити и помощи. кой ще спечели от това ли ? еврейските банкери и техните политически лакеи. и не само в бг, по цял свят.
17
5
 
19
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Освен Тръмп, някой световен лидер да е питал Жълтуландия кога най-накрая ще поеме морална и най-вече финансова отговорност за чумата, която пося по света!? Заради тия умират хиляди в Европа и Америка! КЪДЕ СА ПАРИТЕ БЕ, КИТАЙ!?
16
7
 
25
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
Не купувайте повече китайски стоки, не пазарувайте от китайски търговски, не влизайте в китайски ресторанти! Да си заминават в Китай, заради тях ще загубиме милиони животи, унищожени икономики, безработица, мизерия за доста дълго време! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Абсолютно безполезни работи у дома за мнозинството хора. Магазинчето,и производсвото ако спрат всички ще изревем тогава.
14
11
 
17
 
! Отговори
мое мнение преди 4 години
Тоя вирус мисля че след време ще е най голямата измама в историята на човечеството
13
5
 
10
 
! Отговори
TT преди 4 години
не разбрах,към малките удоволствия които са се върнали спада ли и яденето на гущери,змии и прилепи??? Ако е така значи бай Дончо е време да им пусне няколко фишека като този над Хирошима...
12
4
 
15
 
! Отговори
Ариел преди 4 години
Интересно, след като най-после излязат на естествена слънчева светлина, китайките по-жълти ли стават или по-черни?!?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй, тъй. От дома може да си направиш даже и деца, макар, че няма да приличат много на тебе...Стига глупости, наслушал съм се на герои...
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един коментар за "приложение, което дава на всеки човек "здравен баркод" ?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9От дома могат да се работят доста неща, счетоводител, по различни проекти, даже администрация или осигурителна компания, банка, ако не си на гише и т.н. Даже телемедицина и квото искаш още. Отдавна не се работи само на конвейр или в магазинче. И не е нужно да си голяма клечка.
8
5
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
либерална джурналлистическа пляскач-терасаджийска мелодрама. СВЕТА НЕ Е СЪЩИЯ. АУ ! Света си е същия ****ли! Засега има малко под 100 К жертви. Преди 10 г. при N1H1 имаще 400 000 жертви. Ама никой не пищи ! Всъщност кво се косите - с вашето IQ това вашето живот ли е, кво има да губите, като ви няма утре?!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работела от дома...Много ми е интересно какво точно е изработила, докато е работела от дома.И въобще какво точно работят тези важните клечки дето работят от дома?Ситуацията прилича на тази, в която бабката пита:Аз разбрах, че е инфлуенсърка, ама какво работи питам?
6
0
 
6
 
! Отговори
Не разбрахте ли, че преди 4 години
не е важно дали котката е черна или бяла, важно е да лови мишки.
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли че Ухан е един от първите градове в Китай с 5g и също така със замърсени почава и въздух, което допълнително допринася за разпространението на вируса Ломбардия същата работа с 5g и мръсен въздух.
4
7
 
6
 
! Отговори
Бял Расист преди 4 години
Няма дефиниция за умен но аз съм бял и с недръпнати очи следователно те трябва да умрът а аз да живея.Нито африканци нито араби не мразя в такава степен както тия...
3
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не ги виждам китайците след всичко, което причиниха на света.