Животът в карантинен лагер в Хонконг: Разказ от първо лице

Тара Мълхоланд разказва за един от лагерите в Хонконг
11 апр 2020 21:32,
25
Животът в карантинен лагер в Хонконг: Разказ от първо лице
Снимка: БГНЕС

Ако преди месец ме бяхте попитали, пише Тара Мълхоланд от CNN, как бих искала да прекарам 30-я си рожден ден, да бъда под карантина в Хонконг далеч не е сред топ опциите.

Заради коронавирусът обаче точно това се случва с Тара. В град, в който животът е винаги на скорост, вирусът променя много планове.

Например Тара отменя почивки и партита, в замяна на ескорт от апартамента й до изграден карантинен център, където тя да остане в изолация за две седмици. За много други означава да преосмислят как да реагират на тази глобална криза на лично и обществено равнище.

Ваканционно селище или карантинен лагер

Животът под карантина с регламентираните часове за ядене, мерене на температурата и облечени с предпазни облекла служители е като странна смес от училище, лагер и затвор, пише Тара.
 
В Лей Йе Мун Парк, курортно селце на изток от Хонконг, не е това ежедневието. В зеленото градче стотина временни едностайни "домове" са подредени на спортна площадка. Заобиколени от високи жълти бариери, те приютяват всички, които трябва да бъдат изолирани, след като са имали контакт с човек, дал положителна проба за COVID-19.

От март насам все повече и повече хора се озовават на такива места. Доскоро Хонконг, който се бори с вируса от януари насам, изглеждаше сякаш държи нещата под контрол. Всекидневно се обявяваха под 10 нови случаи на заразени. Изглеждаше сякаш усилията на здравните власти дават резултат.

И така хората в Хонконг сами отпуснаха мерките и поразхлабиха маските и дезинфекцирането на ръцете. Но не така се бори пандемията.

Почти веднага след като хората започнаха да посещават барове, ресторанти и да спортуват навън, заразените се увеличават главоломно.

Опасността и редът

За Тара карантината се случва след като двама нейни приятели са дали положителна проба за коронавирус.

Тъй като живее със съквартирант, тя поставя и още един човек в риск, затова властите я поставят в лагера за карантина. Донякъде тя се успокоява, когато вижда хората с предпазни костюми. Към лагера тя пътува с още няколко човека в минибус - изненадващо за нея, предвид съветите за дистанция.

Влизането в карантинния лагер се усещало като филм - няколко пропусквателни пункта, на които още служители с предпазни облекла следят документите, още мерене на температурата. Брифинг за карантинния период на английски и кантонски. Три хранения на ден, които се избират от меню. Мерене на температурата в 8 и 16 часа. Телефонен номер за въпроси и друг за здравни проблеми. И разбира се информацията, че всички са там за 14 дни.
 
И все пак Тара е изненадана от лагера. Във видеа от други подобни места се виждат празни стаи в необитаеми блокове, протекли тоалетни и счупени прозорци. В лагера, където е тя, положението не е така.

Еднакви малки къщички с по една стая с баня са наредени като в улица. Вътре обстановката е като в добре оборудвано общежитие, пише Тара. Включително ги чакат пакети с нудли, шампоан, душ гел и паста за зъби, заедно с кана за гореща вода и сешоар.

Но най-голямата изненада всъщност е свободата за разходки. На хората в лагера се разрешава да се разтъпчат между редиците къщички, докато носят маски, разбира се. Не се разрешават и "събирания" на хората. Съвет, който на всички там е щял да бъде по-полезен преди поне 2 седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Тара Мълхоланд от CNN=====================Ясно, индокринационната, пропагандна машина на Кабала иска нещо да ви каже. Аз имам нулев, дори негативен интерес да загубя времето си да чета тази преписвация... пардон, публикация!
21
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
''хората в Хонконг сами отпуснаха мерките и поразхлабиха маските и дезинфекцирането на ръцете''Невярно твърдение, жителите си спазват мерките, имат култура, имат и опит от Сарс преди години.Всякакви сравнения с България са неуместни поради фактите: Хонг Конг е един от най гъсто населените градове в света (население повече от България на 10 пъти по малка територия), култура и дисциплина на обществото, ниво на здравеопазване, опит, напреднали технологии, адекватни мерки и др.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И така хората в Хонконг сами отпуснаха мерките и поразхлабиха маските и дезинфекцирането на ръцете. Но не така се бори пандемията."Това е напълно грешно. В Хонконг хората не са се отпуснали и не са спрели да си ходят с маски. Това са белите хора и хората, дошли от чужбина дето не желаят да носят маски и от тях заразите се увеличиха двойно-тройно.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас никой не може да ни каже нищо, защото сме силно изразени индивидуалности. Това нещо си има своите недостатъци, но в контекста на ерата на повсеместното овчедушие си е доста сериозно предимство и необходимо условие за прогрес. Ако се оставим на течението и решенията на една клика със съмнителни интереси и цели, гибелта ни е гарантирана.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък една икономика има в БГ....
17
1
 
1
 
! Отговори
Калоян II преди 4 години
По цял ден слушаме някакво мрънкане, колко ни е скапана държавата. И все за пример се дава при другите какво е подредено, уредено, наместено, а хората - дисциплинирани. И в следващият момент онези дисциплинираните, като се дават за пример как спазват правилата, които им се налагат, ние се оказваме бунтари. На нас никой не може да ни каже какво да правим, щото ние сме най-умните и най ги разбираме. Тези дето ни управляват за нищо не стават, щото тия дето ги избират, те са други, а не бунтарите.
16
3
 
4
 
! Отговори
Матя преди 4 години
До Катя Колко си просто, мойто момиченце - представа си нямаш. И в *** ... да се скриеш - пак ще те бацне - и тогава ще плачеш за ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СПАСЯВА - ЛЕКАРСТВОТО, ВАКСИНАТА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - това, което унищожиха и сега ви правят на маймуни. а има и *** като тебе, дето им припяват. И ходи в планината - не стой в мръсната софия, където и без корона ще пукнеш от прахоляка!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начина на правене на карантина е пряко отражение на нивото на една нация !!!В Швейщария ги информират с мегафон а в Китай/Хонг Конг ги затварят в концлагери.Ето това е положението.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много полезна статия.И не за това как се прави карантина а за това че вируса няма да си отиде скоро.Поне 2 години.Страхотна новина.Бг икономиката ще се срине. Провинциалистите ще си загубят работата и притиснати от глада ще поемат към родните КОЛИБИ.Гастарбайтърите ще бъдат изгонени от Западна Европа и така няма да идват в София да пълнят улиците с миризливите си чавета.Страхотни новини!!!
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината така се прави, като в Хонконг. Това в България не е карантина и затова сега имаме над 600 случая, поради некадърността на правителството.
12
11
 
25
 
! Отговори
Катя преди 4 години
Чета коментарите и се чудя на акъла на някои тук. Толкова ли е трудно 2-3 месеца да се ограничиш в къщи и да носиш маска?! Вие луди ли сте...какви сте... Четете и виждате какво става по света, хората измират масово, а вие ми говорите, че ви се нарушавали правата!!! Нямате ли чувство за самосъхранение на живота си? Нямате ли близки за които да ви е страх, че ако заразите ще умрат? Егоисти. Това сте!
11
18
 
12
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Защо не покажете живота в Швейцария под карантина? Това е третата страна в света по брой заразени? Една Женева, която е с рекорден брой заразени? Хората се разхождат в парковете, една кола обикаля с мегахони да ги предупреждава да спазват отстояние, когато видят, че няма такова. Няма истерични щабове и кметове. Животът си върви спокойно!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравнявате Хонконг град с 7 милиона жители ,а Китай милиард и още, с България?!Не създавайте параноя господа журналисти, защото на Великден ще ви се върне!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата има право да си почине от хората ... всичко е справедливо.
8
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайските плъхояди подпалиха света след като криха за заразата!Има само един правилен и верен ход, с който да се отмъсти на комунистическиже жълтури -ВОЙНА И СРИВАНЕ НА КИТАЙ СЪС ЗЕМЯТА!
7
11
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 3Тва с маските го обясни на 80 - 90 годишните пенсионери, които едва дишат и без *** на лицето си. Ама кой да ги мисли тия дъртите, голямата глава пари иска.
6
0
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
корона вирус върви подяволите
5
4
 
22
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Това го обяснете на Генерала, не да праща прибралите се от чужбина при семействата им. Контактните лица под карантина вкъщи с цялото семейство, пълна смешка! Прибираш се от Италия при бабата, дядото, жената и децата, КЛАСИКА НА ИДИОТИЗМА!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай са 20% от световното население цяла Азия 60+.По-добре аи бесете децата след тях и вие.
3
4
 
25
 
! Отговори
Хе,хе! преди 4 години
Колко труден начин да разбереш само едно единствено изискване - да носиш маска и да не излизаш от дома си месец или два без причина ! Бих предпочел да си стоя в къщи !