Вредните емисии от самолети намалели с една трета

Вирусът отмени около един милион полета по света
Обновена: 11 апр 2020 22:38 | 11 апр 2020 22:25, Веселина Йорданова
30
Вредните емисии от самолети намалели с една трета
Снимка: БГНЕС

Обемът на вредните емисии от самолети в света е намалял с почти с една трета заради масовото спиране на полетите, причинено от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Това пише днес в "Файненшъл таймс".

Изданието е анализирало данни от специализирания сайт FlightRadar24, който следи положението на самолетите в реално време. Журналисти от вестника са пресметнали, че в света са били отменени около един милион полета. Поради това във въздуха не са били изхвърлени 28 милиона тона въглероден диоксид, което означава свиване на вредните емисии с 31 на сто спрямо март миналата година.

Според водещия анализатор от финландския Център за изследвания на енергията и чистия въздух Лаури Миливитри такова силно свиване не е регистрирано дори в такива тежки времена за авиацията като периода след терористичните нападения в САЩ от 11 септември 2001 година или при избухването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 година. "Нито едно от тези събития не е имало такова огромно влияние върху обема на глобалните полети със самолет като кризата с коронавируса, което прави сегашните събития безпрецедентни", коментира експертът, цитиран от ТАСС.

В статията на "Файненшъл таймс" се посочват и данните на британската аналитична агенция Оу Ей Джи (OAG), според които през последната седмица на март обемът на полетите в света е намалял почти наполовина в сравнение със същия период на миналата година. Натовареността на такива световни авиационни центрове като Великобритания, Хонконг или Швейцария е спаднала с 90 на сто.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговите екипи ще представят този уикенд план за спасяване на авиокомпаниите, задушаващи се финансово заради ограничителните мерки, въведени за противодействие на епидемията от Ковид-19.

Тръмп не изключи възможност за преки разговори с някои или с всички авиокомпании още през следващите две дни.

Американските авиокомпании се нуждаят от много пари, и то бърза. Конгресът вече им задели в рамките на мащабния си план от 2,2 трилиона долара сумата от 50 милиарда долара, за да запазят работните места. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положителното нещо от тая карантина е, че като цяло въздуха се поизчисти.
19
0
 
0
 
! Отговори
До "до 1" преди 4 години
Самолета изхфърля едно и също количество, независимо дали е собственост на нискотарифна или нормална компания.Но нискотарифната позволява на цър.вули да обикалят безмислено и безцелно с ненужни полети.Всеки втори вече лети и е пич.Прищяло му се уикендче в Израел или Милано.Абе, парцалев, дядо ти навремето само на самолети се е возил.
18
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Дано 50% да фалират още днес!
17
2
 
0
 
! Отговори
Ел преди 4 години
До Анонимен 24Я ходи се друсай на магарето!!!
16
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не 70, ами поне 95% от полетите са безсмислени. Дано всичко изпофалира и след кризата останат само няколко големи превозвача изключително за междуконтинентални полети. Сори, кифли и кифльовци, за селфи със Саградата ще се друсате по два дни посоката с автобус, както беше във времената, в които пътуването беше страст, а не кифладжийска мода.
15
8
 
8
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Ето че лицето Костов най сетне ще излезе прав.Прозорлив е бил човека когато преди години се отърва от БГА Балкан.Даже спечелхме едни 150 000 долара.
14
5
 
20
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Това е чудесна новина! По-чист въздух, кристална вода в каналите на Венеция, по-малко катастрофи, намаляване цената на бензина. Какво повече може да иска човек? Това само показва колко са безсмислени 70% от полетите. Може би е време да се замислим.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Че в София нощни самолети има ли?До 24 часа каквото е кацнало е кацнало.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Ти да не си служител на високотарифен авиопревозвач та искаш забраняваш нискотарифните такива?Един самолет на нискотарифна компания замърсява точно толкова, колкото същия модел самолет на високотарифната.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За София има голям ефект, защото обикновено кацащите самолети минават над цяла София. Не знам защо им разрешават това. Освен, че замърсяват въздуха, шумът е прекалено силен, особено през нощта, когато няма други шумове.
10
29
 
8
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
Вие сте много прости.. бил станал кристален въздуха като през 60те.. Ами айде да слезем от немски и японски коли на талиги с магарета, от Айфони на грамофони и да почнем да рупаме трева, понеже е най-еко. Болни мозъци.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко зло ,за добро !
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто спряха самолетите въздуха стана кристален. През Април валя сняг. Природата се възстанови каквато беше през 60-те и 70-те години. През онези години сняг примесен с дъжд валеше на 1-ви май на манифестацията в деня на труда. Как си представяте милиони самолети да бълват денонощно стотици хиляди тонове керосин и да искаме да имаме чист въздух и природа. Няма как да се получи.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи са се увеличили полезните им емисии
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** обаче лети всеки ден ...След половинка гроздова... даже до Луната лети.. И досега не е видял нито един вирус...
5
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е едназаблуда. Въздуха е мръсен.
4
22
 
3
 
! Отговори
Пурко българина преди 4 години
Вирус няма,лъжа и измама.
3
1
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
А не е ли време да сменим националния превозвач с някой по национален а не мутренски ;)
2
2
 
32
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Въздуха се изчиства и Грета може да се върне в училище, най-сетне !
1
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да забранят нискотарифните компании.Само развозват разни болни заразени хоеа и цапат въздухът.Защото някакъв *** е решил да се вози от Сф до Испания да гледа коридата например и после да ходи до Австрия да пие кафе и всичко това за 100 евро тотал.