Броят на болните от COVID-19 в Турция расте най-бързо в целия свят. Защо?

Експертите се страхуват, че съседката ни ще се превърне в новия епицентър
12 апр 2020 18:00, Нели Христова
154
Броят на болните от COVID-19 в Турция расте най-бързо в целия свят. Защо?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът в Турция пристигна късно, но когато епидемията започна, броят на болните нарастна по-бързо отколкото във всяка друга държава в света.

Преди по-малко от месец в Турция, чието население е около 80 милиона, нямаше нито един регистриран случай. Днес, на 12 април, болните са повече от 52 хил., а починалите - 1101. Експертите се страхуват, че именно съседката ни ще се превърне в следващия епицентър на заразата.

Още по темата

Броят на починалите спрямо заразените показва сравнително нисък коефициент на смъртност. Но през последните дни заразените нарастват с по 3000 души на ден, а днес - 5138. Турция въведе същите ограничения като тези в останалите държави - затвори училищата, университетите, кафетата, спря молитвите и забрани полетите от определени страни. Но въпреки факта, че случаите продължават да растат, Ердоган отказва да въведе пълна блокада на страната - хората там още се разхождат свободно, пътуват от град в град.

В 80-милионна Турция живеят най-много мигранти, а страната е посещавана от близо 50 млн. туристи всяка година. Икономическата ситуация в страната обаче беше притеснителна още преди пандемията от COVID-19. В Турция вече имаше висока безработица, инфлация и предстояща заплаха от рецесия заради масивно обезценяване на валутата й през 2018 г.  Освен това здравният сектор бе отслабен - след неуспешният преврат през 2016 г., турското правителство включи в черния списък около 15 хил. здравни работници. Сред тях е и Мустафа Улалси, който е експерт по коронавирусите. За него се твърди, че е свързан с преврата.

И все пак, две седмици преди първият регистриран случай, стана ясно, че държавата осъзнава нуждата от блокада, ако вируса се разпространи. Емра Алтиндис, професор в Бостънския колеж, който изучава епидемията в Турция, казва пред The ​​New Yorker, че повече от две седмици преди първия случай на коронавирус, знаците в страната са добри. На 24 февруари министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коча публично заяви, че Ухан и Италия са се справили чудесно, като са обявили пълна блокада. Той също така сподели, че се е чул с министрите на Иран и Ирак, които са били категорични, че не са взели мерки и това е довело до разпространението на заразата.

Но по думите на Алтиндис, единственият човек, който може да взима решения за блокада, е Ердоган. А той не е убеден. Според Financial Times турският държавен глава често е обвиняван, че налага прекалено твърди мерки, но в случая с борбата с COVID-19 ситуацията е различна.

На 11 март, когато е обявен първият случай, Коча заявява, че болестта в страната е ограничена, а вирусът не е по-силен от мерките, които Турция ще предприеме. Но според Каган Кизил, професор по невронаука и генетика в Асоциацията на германските изследователски центрове "Хелмхолц", бързото ускорение на заболелите в Турция е в резултат на това, че социалната мобилност не е възпрепятствана за разлика от Ухан.

Мерките в страната са доста объркани - първоначално тя затвори границите си за Китай и Иран, но остави всички останали отворени, за да може туристите да продължат да идват. В началото на епидемията тестовете, които са проведени, са малко. Всички са прекалено съсредоточени върху това да тестват хора, които са дошли от чужбина, но по това време болестта вече е в страната.

Друг фактор се оказва начинът, по който се отразява разпространението на заразата вътре в страната. Според Washington Post религиозните учени "доминират отразяването" и се фокусират върху разговора за ролята на "извънбрачните отношения, изневярата, хомосексуалността и аналните отношения" и как те са свързани с разпространението на коронавируса.

На 12-ти март случаите вече са 47. Молитвите в джамиите са забранени, но вече е твърде късно. Над 16 милиона души са взели участие в седмичните молитви, докато COVID-19 вече е в страната. На 17-ти март е регистриран първият смъртен случай, а Ердоган не се е появявал публично от първия обявен случай. Това кара експертите да вярват, че ако нещо се обърка, Коча ще поеме вината.

Президентът се появи на 18-март, за да убеди народа на Турция, че положението в страната е по-добро от това във Франция и Великобритания и те ще се справят с вируса благодарение на "молитви" и "търпение". Той обещава, че до седмица - две положението в Турция ще е стабилно. В следващите дни се приемат още мерки, на възрастните хора над 65 г. е забранено да излизат. Ала ситуацията не се подобрява.

Според The New Yorker проблем представлява и факта, че дори Италия, която се огъва пред коронавируса, има повече лекари и сестри на 1000 души, отколкото Турция. През това време, според новинарските емисии в страната, положението там е по-добро от това в съседните й държави. Турция отказва да върне уволнените медици на работа и се опитва да наложи цензура - 400 души са били арестувани заради постовете им в социалните мрежи, разкриващи истинската ситуация в Турция.

На 3 април Ердоган все пак реши да вземе мерки - той постави под карантина 31 населени места, никой не можеше да напуска големите градове в продължение на 15 дни, а младежите под 20 години получиха забрана да излизат навън. Случаите продължиха да се увеличават. Три дни по-късно Коча заяви, че се тестват 20 хил. души на ден и нареди да се носят маски навсякъде. Държавата обеща, че ще ги осигури безплатно.

Според Алтиндис има две причини, поради които Ердоган не иска да наложи блокада - първата е, че икономиката на страната няма да издържи подобна мярка, втората причина е, че той вярва в теорията за масовия имунитет, въпреки че това не е публично обявено. По думите му: "Това сега е диктатура. Той решава какво ще стане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че по улиците на турция не можеш да видиш мръсотия. Защото няма улици.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една страна, турчетата пуснаха турски поток и купиха С400, с което ядосаха американците. От друга страна, утрепаха руския посланник(да се чете боса на КГБ в Турция). От която и страна да го погледнеш, все ще се досетиш защо в Турция се разпространява най - бързо. А, забравих да спомена политическите им конфликти с Израел... Защо ли се разпространява толкова бързо този лош вирус в турско... Те и гърчетата не ги обичат никак, а се славят с подлост...
82
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аллах е сърдит. Явно турците имат да плащат за грехове. Много грехове им тежат на съвестта на тия азиатски диваци.. Но Аллах е справедлив и сега им го връща.
81
8
 
8
 
! Отговори
булгар сикиджиси преди 4 години
Аномимен 101Ходил си на маййната си, дииба и криводзуурлатият му булгаропитек диииииба ... По улиците на Турция не можеш да видиш мръсотия, за разлика от неумития задтник на българин с вкаменените ***.
80
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
В Испания днес са Умряли - 615 ,А в САЩ не успяват даже да ги преброят
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95 A ti izmi li si d..to chistiya ili visqt visulki
78
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
`Като не ви харесва Турция защо ходите на почивка там?`ми не ходиме.Ходят разни български турци.Нито съм ходил нито смятам да стъпя в тая мръсотия.
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то си е нормално.При тая мръсотия там друго не маже да се очаква.
76
6
 
12
 
! Отговори
Голям майтап преди 4 години
В интернет е пълно с видеа как в ориенталската клоака на Ерджолан местните *** на тумби се млатят и скубят пред магазините!
75
17
 
13
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 4 години
За един месец във великата Турция са умрели 1200 души от вируса. Само вчера за един ден в щатско 2000 души са умрели. Ден преди това - още 2000. Днес по обяд централно време броят на умрелите е вече 1100 души.84 милиона население в Турция, само 1200 умрели до ден днешен за един месец. Как сега да не откачи криводзурллатия буллгаропитек от мъка?!
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
филосоФ си колкото поммаците и мо де ра то ра са турци.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Ердоган му е лесно подлага нацията на зараза за да придобие имунитет.Е, 7-8милиона турци предимно възрастни,може и дадат фира ,но все пак остават 73милиона със здрав имунитет и подмладена нация !Държавата печели и от не изплащане на пенсии!
72
14
 
4
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 4 години
... и после се чудят защото балканоидните булгаропитеци се славят около света като много малко, но за сметка на това колосално тъпппо племе ... Затпва дпро в библията пише, че след като хората умрат, добрите души Господ ги праща в рая, лошите ги праща в ада, а най-гадно лошите ги преражда като българи в българия. Най-лошото наказание божие е да те прероди като българин ...
71
16
 
13
 
! Отговори
философ преди 4 години
Стига толкова. Четох достатъчно. Става ясно, че повечено драскачи са ултра комплексари когато чуят думата турци или Турция. Не подлежат на ограмотяване!
70
11
 
15
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Затваряйте границата с ориенталската клоака на Ерджолан!
69
4
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
В ТУРЦИЯ ЗАГИНАЛИТЕ СА 1200. В БЪЛГАРИЯ -30.4-5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ НА МИЛИОН ДУШИ.ПРИЧИНАТА Е,ЧЕ ЗАКЪСНЯХА МНОГО С МЕРКИТЕ!БРОЯТ НА ТЕСТОВЕТЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА СМЪРТТА.
68
10
 
14
 
! Отговори
Защото преди 4 години
Няма по-нечистоплътно и недисциплинирано стадо от турското племе!
67
13
 
5
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 76турските курорти ни харесват и обслужването ни харесва но не ни харесва как един диктатор управлява народа сиа гъ.з.овете защо да ги мием след като не ядем със тях и така или иначе пак ще си ги изцапаме
66
3
 
35
 
! Отговори
Чуйте: преди 4 години
Не е умно да се радваш на пожара у комшиите! Дано болеста бързо да премине навсякъде по света!
65
4
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ефектът на това да те управлява черен турчинпълен *** и еснаф същото заболяване като на нашето слънце със силно изразено самообожествяващо се его