Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус

Според експерти те са най-податливи на COVID-19
13 апр 2020 18:56, Петя Славова
44
Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се превърнат в обещаващ животински вид за тестване на ефектите на потенциални лекарства и ваксини срещу коронавируса, пише в. "Известия", позовавайки се на руски вирусолози.

Според Николай Карпов, служител на Института по биология в Тюменския държавен университет, котките са податливи на патогена по отношение на производството на антитела.

"С оглед на чувствителността към вируса и близостта с хората, котките могат да се разглеждат като потенциален обект за тестване на ваксини",  казва експертът, цитиран от БГНЕС.

Високата чувствителност на котките към коронавируса ги прави добър обект за предклинични изпитания, потвърди ръководителят на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов.

Олег Батишчев, доцент в катедрата по биофизика в Московския университет обясни, че коронавирусът е успял да преодолее междувидовата бариера, така че сега няма нищо необичайно в заразяването на котки от собствениците. В същото време учените подчертават, че не е потвърден нито един случай на предаване на вируса от котка на човек.

"Котките очевидно имат рецептори на клетъчната повърхност – протеини, които са отговорни за проникването на вируса. Тези протеини най-вероятно са най-близки по структура до човешките. Следователно вирусът може да проникне в клетките на котките и да се размножава там. В резултат организмът реагира с производството на антитела", заяви Сергей Коняев, ръководител на научно-образователния отдел на лабораторията "VetUnion" в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оставете на мира малките пухкави душички!
20
5
 
11
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Финалът на агонията: Котките са най висшите души - души имат и другите животни и даже 5% от хората. Останалите 95% са бездушни, и затова дявола е положил в ръцете им света изцяло. Омразата на тази много милиардна биомаса е насочена срещу малцината бели с души, и естествено срещу тяхната връзка с Небето - котките. Без котките, малкото одушевени хора не биха съществували, с изчезването на котките света на дявола Йехова се закрива.
19
0
 
9
 
! Отговори
А дали? преди 4 години
Значи да прибирам котката от подлеза да ме пази?
18
0
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
В Атлантида не ми е известно имало ли е котки,но в Египет са ги боготворяли. Дали персийската котка е била толкова обичана в Древна Персия,е загадка.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КоткофагТи да не си Алф?
16
1
 
8
 
! Отговори
:)))))))) преди 4 години
ВИВА МАЦА !!!
15
0
 
20
 
! Отговори
МърМяу преди 4 години
Римляните са по подходящи.
14
1
 
7
 
! Отговори
Мюмюнчо преди 4 години
Тази статия е много сложна за мен!
13
10
 
5
 
! Отговори
Коткофаг преди 4 години
Долу ръцете от моят обяд!
12
5
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Котките вече са казали - Проклет да е човешкия род! - Резултатът е налице, безспорно те се радват, има и някои хора да се радват с тях.
11
2
 
29
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Вкъщи имаме котарак - най-милото и галено същество на света. Харесвам котките и ще ми е много жал, ако страдат заради нас!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Разбрах едноКотките са спасили света в Атлантида
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Сред пособията на ветеринарите сигурно има съоръжение, с помощта на коетода могат да интубират и дребни зверчета.
8
1
 
12
 
! Отговори
Ако така изобретят преди 4 години
лекарство и ваксина срещу COVID-19, защо пък да няма паметник на котараните, след като на Капитолия има паметник на гъските, спасили Рим, а в Андалуското градче Михас има статуя на магаре в чест на дългоухите животинки, благодарение на които жителите на градчето са се спасили от мизерия през 60-те години на 20-и век?
7
2
 
4
 
! Отговори
Владо преди 4 години
Че не го ли знаете това ?!
6
2
 
20
 
! Отговори
Разбрах едно преди 4 години
Котките ще спасят света!!!! Затова са ги обичали в Древен Египет.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще ги интубирате, бе?
4
2
 
18
 
! Отговори
Да живеят писаните! преди 4 години
Предлагам да подемем инициатива за изграждане на паметник на котките,за сметка на чието здраве и живот се търси ваксина и лекарство срещу КОВИД-19.
3
1
 
21
 
! Отговори
Котефил преди 4 години
Комитетът за защита правата на котките да се намеси веднага! :))
2
3
 
7
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Фелинофобия - фобия от котки. :)