Събота пазарен ден, неделя - не. Ще ядем ли салата за Великден на зимни цени?

Клиентите оредяха, стоката на продавачите отива в боклука
86

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще скочат ли цените на плодовете и зеленчуците на столичните пазари?  Отговорът е „Да“. Всъщност те вече скочиха и то само за няколко дни.

А колко ще ни струва салата за Великден засега е трудно да се прогнозира, но със сигурност ще е по-солена от миналогодишната.

Още по темата
С наближаването на празниците още в събота, ден преди Цветница, цените на пазара "Димитър Петков" бяха по-високи в сравнение с тези преди седмица.

Само за няколко дни се оказа, че вместо левче за две салати, купувачите плащаха по 0, 80 ст. за една.

Доматите поскъпнаха от 1,00 - 1,50 на 2,50 – 3,00, краставиците от 1,50 на 2 лева.

В понеделник вече салатите вярваха по лев, краставиците 2,50 лв., доматите поне 2,50 лв.

А поскъпването тепърва ще е по-голямо.

След като властите затвориха в неделя тържищата най-вече заради струпването на много хора на Женския пазар в София и им позволиха да отворят в понеделник, вторник и сряда, а след това до второ нареждане да останат затворени, родните производители се оплакаха, че са обречени на фалит.

"Клиентите са намалели, въпреки че тук е най-евтино. Три салати за левче, две връзки репички за левче", оплака се продавачка на сергия на Женския пазар.

Иначе там засега и доматите и краставиците на повечето места все още се търгуват за лев. Макар че на места цената им удря и 3-4 лева.

За разлика от събота, когато хората се тълпяха на Женския пазар, днес положението е съвсем различно.
Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров предупреждаваше хората с мегафон в ръка да спазват дистанция от два метра помежду си.

"Служителите на дирекцията са на пазара от 6 ч. сутринта. Направихме организация за спазване на мерките. Движението е еднопосочно. Имаме служители на вход и изход, които ни уведомяват за това колко души се намират на пазара, колко излизат и пускаме само по 10 човека", обясни той.

Тази мерки обаче бяха предприети още в събота на „Димитър Петков“ и може би, ако имаше същата организация и на Женския пазар тогава, нямаше да се стигне до затварянето на тържищата.

Това пък стана причината тази сутрин производителите да се  събудят с развалена стока, която трябва да изхвърлят.

Честа практиката обаче е недобросъвестни продавачи да пробутват на клиентите си покрай добрите продукти и такива за боклука.

Така че при всички случай на крайните клиенти ще им излезе по-скъп зарзаватът. Вариантите са два – или да платят по-висока цена или да изхвърлят част от стоката, за която също са дали пари.

А истината е, че  на пазара ходят обикновено възрастни хора и то точно, защото там цените са по-ниски от тези в магазините.

"Ходя, че с моята пенсия от 300 лева едва се справям", призна баба Милка, която е на 79 години.

За хора като нея ще е още по-трудно, ако затворят пазарите.

Сложна е и ситуацията на производителите, които сега прибират реколтата си от полето, а няма къде да я продадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов го държат не толкова ГЕРБ, колкото ОП и ДПС в петорна коалиция, защото точат бюджета.
49
0
 
15
 
! Отговори
Робин Худ преди 4 години
Възрастните хора на 70г. от хранителните магазини си купуват само 1 салам и хляб. Управниците да помагат на хората. Виждам много такива хора. Кризата се усеща. Не ви ли е жал за тях? Те са плащали данъци всичко и накрая ги оставяте на съдбата с африканска заплата???
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хан КрумПутин уволни Медведев. А в България Бананиев или Горанов не подават.
47
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До Хан КрумТе досега 30 години командват червените крадльовци от ДС.Червения вълчи капитализъм, по-добър ли е от соца ?
46
3
 
5
 
! Отговори
така е по-добре преди 4 години
Когато цъфнат герберугите,и усетиш че си с празен джоб,НЕ ти гледай в чинията на другите,и за хляб ще молиш като поп
45
7
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До АнонименА във Русия Путин дали си подаде оставката заради линейките чакащи на километрични опашки пред болниците?
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция МВР министъра Суйлу подаде оставка защото се струпаха опашки пред пазарите, а тука Борисов си прави каквото си иска
43
12
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До АНТИПри Соца внасяхме зелето, картофите и морковите от Полша. Селското стопанство креташе благодарение на безплатния труд на ученици, войници и студенти. Защото нашите червени чутури единствени от целия соц лагер изкопираха съветския пример и конфискуваха всичко от хората на село за разлика от по умните си събратя по идеология от останалата източна Европа, където оставиха и земята и животните на стопаните им. така, че не пей таз песен любовна за соца - режим на червени готованковци.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи като пуснат 1 ден за пазар вместо 2, хората ще се струпат 2 пъти повече, за да успеят да пазаруват. Щабът пращи от логика
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото на вънпния дълг е че зависиш от волята и заповедите на Тръмп, Ердоган и Макрон. Може да ти дадат заеми но може и да не ти дадат или да искат да се закрие страната.
40
5
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
При соца гладни хора нямаше, а храната беше качествена, не алхимия като сега.Обаче няма страшно байганьовци, скоро идва Рамазана, но за вас ще бъде 6 месеца,заради дебелите ви прости кратуни !
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТ няма да се спасят от короната като клечат пред ПК, ами си трябва копане и поливане на доматите.
38
1
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Разпоредбите бяха ясни - маски, ръкавици и дистанция. Някой да е видял "индиец" продавач на пазара със маска или ръкавици? А повечето продавачи там са "индийци" от факултето със мръ.с.ни ръце и неизрячани нокти пипат храната ни, лъжат ни в качеството и в количеството. Не мога да разбера що за глу.па.в народ сме да пазаруваме от тях - лъжат ни, заразяват ни, не плащат данъци и накрая ги и издържаме и тях и *** им. Добре е, че са затворили .
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат да копат нивите и ще чакат от моловете и апартаментите в жк внос на 10 лева килото.
36
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
За Великден не знам, но сега са същите цени, като зимата! Кожодер до кожодера..
35
1
 
3
 
! Отговори
до Тия По-Долу преди 4 години
Българите се Карат, Китайците Печелят!! Юруш но Китайският Чесън с Арсенец от Китай с Любов!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При западната либерална декрация е важно тоалетна хартия и банани да имаме,а не бг салати,домати,лук и кратставици. Кога правителството ще затвори хипермаркетите където се блъскат много хора и да останат малките магазинчета където и да искаш не могат повече от 3-*** да се разминат? Нали мислите за народа?! Защо е разрешено на хипермаркетите да продават цветя,и да рушат цветарските пазири и магазини?
33
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До СелянинДа произвеждаме, бе...ама как да опазим това, което сме произвели? Нали като си засадя дворчето със салатки, ще дойдат кубинските тъмни напитки, ще ми ги оберат, мен ще ограбят, набият и вероятно ====? Кажи как да се опазя и веднага купувам селска къща и отивам с децата! А, да...децата - с тях какво да правим? Няма там училища, градини...и здравни грижи няма, нали се сещаш?
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
XMLF,Ами да ги затворят бе. Да оставят Домусчиев, Шиши и Цеко да направят наши си, родни, неотблагодаряващи се вериги, че да видиш рахат тогава.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До XMLFТрява чуждите вериги да се изтеглят извън градовете.