Събота пазарен ден, неделя - не. Ще ядем ли салата за Великден на зимни цени?

Клиентите оредяха, стоката на продавачите отива в боклука
86

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще скочат ли цените на плодовете и зеленчуците на столичните пазари?  Отговорът е „Да“. Всъщност те вече скочиха и то само за няколко дни.

А колко ще ни струва салата за Великден засега е трудно да се прогнозира, но със сигурност ще е по-солена от миналогодишната.

Още по темата
С наближаването на празниците още в събота, ден преди Цветница, цените на пазара "Димитър Петков" бяха по-високи в сравнение с тези преди седмица.

Само за няколко дни се оказа, че вместо левче за две салати, купувачите плащаха по 0, 80 ст. за една.

Доматите поскъпнаха от 1,00 - 1,50 на 2,50 – 3,00, краставиците от 1,50 на 2 лева.

В понеделник вече салатите вярваха по лев, краставиците 2,50 лв., доматите поне 2,50 лв.

А поскъпването тепърва ще е по-голямо.

След като властите затвориха в неделя тържищата най-вече заради струпването на много хора на Женския пазар в София и им позволиха да отворят в понеделник, вторник и сряда, а след това до второ нареждане да останат затворени, родните производители се оплакаха, че са обречени на фалит.

"Клиентите са намалели, въпреки че тук е най-евтино. Три салати за левче, две връзки репички за левче", оплака се продавачка на сергия на Женския пазар.

Иначе там засега и доматите и краставиците на повечето места все още се търгуват за лев. Макар че на места цената им удря и 3-4 лева.

За разлика от събота, когато хората се тълпяха на Женския пазар, днес положението е съвсем различно.
Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров предупреждаваше хората с мегафон в ръка да спазват дистанция от два метра помежду си.

"Служителите на дирекцията са на пазара от 6 ч. сутринта. Направихме организация за спазване на мерките. Движението е еднопосочно. Имаме служители на вход и изход, които ни уведомяват за това колко души се намират на пазара, колко излизат и пускаме само по 10 човека", обясни той.

Тази мерки обаче бяха предприети още в събота на „Димитър Петков“ и може би, ако имаше същата организация и на Женския пазар тогава, нямаше да се стигне до затварянето на тържищата.

Това пък стана причината тази сутрин производителите да се  събудят с развалена стока, която трябва да изхвърлят.

Честа практиката обаче е недобросъвестни продавачи да пробутват на клиентите си покрай добрите продукти и такива за боклука.

Така че при всички случай на крайните клиенти ще им излезе по-скъп зарзаватът. Вариантите са два – или да платят по-висока цена или да изхвърлят част от стоката, за която също са дали пари.

А истината е, че  на пазара ходят обикновено възрастни хора и то точно, защото там цените са по-ниски от тези в магазините.

"Ходя, че с моята пенсия от 300 лева едва се справям", призна баба Милка, която е на 79 години.

За хора като нея ще е още по-трудно, ако затворят пазарите.

Сложна е и ситуацията на производителите, които сега прибират реколтата си от полето, а няма къде да я продадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
бедния българин преди 4 години
точно така, затворете тия пазари ще ям зелена салата на 2 лв, от големите вериги са пъти по - евтини. НЕ на българските продукти!!
69
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Пускате по 10 човека но на пазара си е лудница. Едни са струпани на една сергия други се връщат защото са забравили нещо да си купят. Възрастните хора дистанция почти не спазват за тях да се блъсне в някой е привилегия. Имат прозорец за пазаруване но и след него много от тях са на пазара.
68
0
 
0
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Какви са тези измислени цени?Цени от пазара Красно селоДомати 1 кг от 3 до 5 леваТикшиюки 4 леваКартофи пресни от 5 до 6Краставици под 2,5 за кг нямаМоркови 2 лева кгБанани 2,60Ябълки 2 левавръзка лук пресен 0,5 до 1лук 2,5 и нагореПриятни празници
67
1
 
1
 
! Отговори
Баце ви Барба Буда преди 4 години
К'ви салати ,че ми ядете бе ??? Нема салати , нема ракия , нема нищо !!! Има Барба Буда , Пунта Мара и яжте ми дръжката ....
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен----------------------------------По-скоро монопола на българския производителен селянин,който се готви.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АНТИ,Не си материалист, ама все банани и тоалетна хартия са ти в главата. Кого залъгваш?
64
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
има ли разлика между българските и вносните плодове и зеленчуцу всичко е бъканоот нитрати защо да купувам българското след като не е полезно преди години сеизринах от репички и оттогава не ги купувам
63
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А каква площ ще бъде отделена за българските кактуси?
62
0
 
6
 
! Отговори
пешо преди 4 години
Кой ходи на тези"пазари" пълни с прекупвачи от борсата купуващи стоки пред разваляне на ниски цени???Какво освен *** може да си купи човек там?
61
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
60, не ми трябва къщичка в северна Бг, на изгодна цена.Не съм материалист.Не съм алчен за имоти.И при соца и сега си останах безпартиен, но сегашното не се търпи !
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То се видя колко са ценни тия къщи - из цяла България се рушат и ги продават за жълти стотинки.
59
1
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Властта се гаври с народа. Всекиму според заслуженото ... Щом народът търпи ...
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
плащам всички данъци, а какво получавамАма си ревльо...
57
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Всеки ще се опита да изкара някой лев отгоре. Няма значение, че останалите ще страдат... Така разсъждават много много хора.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АНТИ,Аз нямам нужда да строя вила. Мога да си я купя. Ако искаш, мога и нишан да ти дам - специално из Северна БГ са за нищо пари. Можеш да си вземеш къщичка за няма и 5000 евро. Е, ако и това ти е много, нямам вече как да ти помогна.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София на пазарите стоката Не е от директен производител ! - всички зареждат от Борсата ! и сега какво пъщят тея вулгарни Препродавачи ? - още преди кризата Хората спряха да ходят при тея нагляри !
54
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ако при соца се беше впуснал в такива мисли-------------------------------------------------------------------При соца си построихме къща, някои си построиха и вили, а при уродливия капитализъмплащам всички данъци, а какво получавам ?
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако толкова ги е грижа за възрастните ни родители, защо същите могат да си позволят само един хляб и два кремвирша със съмнителен произход?
52
1
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До така е по-добреЩом опрашат ги герберугите,бръкни във празния си джоб,сами да се спасяват другите,за теб остана хляб и сол.
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червения вълчи капитализъм, по-добър ли е от соца ?Ако при соца се беше впуснал в такива мисли, другарят майор досега да те е закопчал бе, пиле шарено.