Дали Източна Европа ще излезе победител от кризата?

Регионът е в отлично положение да приеме преместването на заводите от Азия
14 апр 2020 20:40, Нели Христова
62
Дали Източна Европа ще излезе победител от кризата?
Снимка: БГНЕС

Свързната с коронавируса криза удари Източна Европа особено тежко. Виенският институт за международни икономически сравнения (Wiiw) очаква икономическият спад  в Източна Европа да е по-драстичен, отколкото по време на световната финансова криза, а регионът да изпадне в „дълбока рецесия". Само Полша гласува пакети за икономическа помощ в размер на десет процента от своя БВП. Положението е още по-лошо в други страни в региона.

В същото време Източният комитет на германската икономика (ОА) очаква регионът да спечели сериозни предимства вследствие на кризата. Не на последно място - заради очакваното скъсяване на веригите за доставка. Източна Европа е в отлично положение, за да приеме очакваното преместване на заводите от Азия по-близо до офисите на производителите, пише в свой анализ германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Засега обаче анализаторите очакват сериозни сривове. Така например от американската инвестиционна банка  Goldman Sachs прогнозират икономическата продукция в Чехия да се свие с пет процента. А икономиката на Полша, която беше единствената европейска държава, преминала през глобалната финансова криза през 2008/09 г. без рецесия, ще се свие с 3,5 процента.

Спадът в Източна Европа е от особено значение за германската икономика. И това не е никак чудно - само страните от Вишеградската четворка Полша, Чехия, Унгария и Словакия с обем на търговията с Германия от 303 млрд. евро, имаха по-голямо значение за германската икономика през 2019 г., отколкото Китай със 205, 7 милиарда евро и САЩ със 190,1 млрд. евро. Общата търговия на Германия с Източна Европа възлиза на 453,7 млрд. евро, което представлява една пета от общата външна търговия на Германия.

Преди всичко затварянето на фабриките за автомобили в Германия, проблемите с пътуващите до работните си места и дългите задръствания по границите са довели до значителни проблеми. Някои страни в Източна Европа, особено България, Румъния и Украйна, страдат и от драстично намаляващите парични преводи на свои сънародници, които работят в западните страни. Заради кризата мнозина вече не могат да работят там и не изпращат пари у дома.

Някои държави пострадаха силно от повсеместния срив на туристическия бранш. Значителното съкращаване на доходите на хората на свой ред доведе до забележимо спадане на потреблението, а с това -  до намаляване на германския износ.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
6
 
! Отговори
Нови господари преди 1 година
Първо, г-да журналистите да престанат да плашат хората: и Ковида ще преживеем, болестта е нова, но след 1-2 години ,след откриване на серума, ще стане като останалите. Ако водещите европейски държави продължават да го дават "агале", предприемчивите азиатски страни ще изнесат част от производството си в Еврпоа, но нас ще ни третират като слуги. А САЩ вече няма да бъде държава господар на света. Китай, Япония, Южна Корея ще бъдат новите господари. Източна и Централна Европа вече са "China's"...
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами просто, ако не се вземе решение, което помага на всички страни членки, ЕС ще се разпадне. Че ще има помощ от ЕС е ясно, в момента се дискутират сумите. В щатите решиха да напечатат 2,2 трилиона долара ($7333 за всеки американец) и всеки пълнолетен получава безвъзмездно $1200, останалото ($6000 на човек) са предполагам резерв и за спасяване на фирмите, за да няма фалити и безработица. В ЕС сигурно ще се вземат подобни решения, само не са се разбрали за сумите.
56
6
 
5
 
! Отговори
Истината е една преди 1 година
Бъдещето? ЕС юбер алес! За доброто на България.
55
1
 
5
 
! Отговори
До53 преди 1 година
Напротив първо ще има дефлация и тотално обезценяване на активите,после ще ни залеят с Новичките-
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До LanКоето значи, че като решат да печатат евро, трябва или да ни включат в някакъв спасителен пакет на ниво ЕС (предполагам, че е въпрос на време да се стигне до там), и да дадат част от напечатаните пари, за да се спасят и нашите хора и бизнеси. Или, имаме основание да излезем от валутния борд и тогава можем ние да вземем решение да печатаме пари и да спасяваме бизнеси и безработни.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До LanВ България има валутен борд, което значи, грубо казано, че всеки напечатан лев е обезпечен със съответното количество евро, съгласно фиксиран курс. Когато вземат решение да печатат евро, ще обезценят еврото, и при това ще загубят най-много тези, които имат най-много спестявания. Не е много изгодно да държиш големи спестявания в такива ситуации, защото ще ти ги "ограбят" през задната вратичка чрез инфлацията.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Lan Утре премахваме извънредното положение,нима мислиш че нещо ще потръгне,туризмът,производството,търговията или логистиката Кое по точно? България просто не е сама в тоя к'ур-капан, в който се насадихме всички!
51
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Комици. Тя работната ръка на България е пръсната из целият свят. Същото важи и за другите от Източна Европа. Така става като унищожиш един цял регион. Можеше и да е по-зле, да ни изчистят като Близкия изток. Уви.
50
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 година
До Вирус 34Браво за писанието....Пълна подкрепа от мен. ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА,ГЕНА И ПРАВИЛНАТА ПСИХАДИЧНОСТ!
49
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 1 година
48, Изобщо не го мисля! :) Абсолютно всички държави ще се пробват да облекчат удара. НО някои ще успеят - тези със силни икономики и по-голям резерв от нашия, а и не загубили месеци в безсмислена карантина. Когато резервът ти е 6-7 месеца и си бил два месеца в карантина, имаш сериозен шанс да избегнеш свръхинфлацията дори и да напечаташ пари. ЕС има и механизъм на въздържане на икономиката - ся просто ще олаби края. Това обаче НЕ важи за нас!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До LanАко си мислиш, че на ЕС ще му се размине без печатане на пари, нещо бъркаш. Така че, на никой, обвързан с еврото няма да му се размине инфлацията, въпросът е, като ги напечатат, на кого ще ги дадат.
47
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 1 година
46...колонии ако им трябват роби. Непотребните се...нали знаеш! Истината е, че хората са много. Не всички са нужни. Това е идеалният момент да отстранят ненужните, с глад и размирици. Ние доброволно се съгласихме от страх за живота си...плюхме на свободата и независимостта, подарявайки решенията за нашия живот на други.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите доброволни колонии....
45
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 1 година
45, мерките облекчават Испания, Австрия, след няколко дни Германия - а все още са с активна епидемия и то в разгара й, не като у нас. Нямам идея какво ще се случи със САЩ...Не смятам, че САЩ или Китай са ни някаква база за сравнение - много сме далеч всякак от тях.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До LanКойто точно облекчава мерките? Единствено Китай. А САЩ станаха рекордьор и по заразени и по брой умрели (добре де, не и на глава от населението... засега) и ще напечатат 2.2 трилиона долара, за да се справят с кризата. Това са над 7000 долара на всеки американец.
43
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 1 година
40, икономиката е като природата - не вярва на сълзи, подчинява се на точни нейни закони и е абсолютно безкомпромисна. Икономистите, дори гениалните, са само хора, има неща, които няма как да промениш! Ако масово народите са решили да загинат от глад - почти нищо не можеш да направиш.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ще се погладува, за да спрат фантазиите за европейска заплата! След това ще се даде работа на минимални ставки. Робите на Евросъюзът трябва да са по евтини от Китай
41
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 1 година
40, "Икономически" мерки :), докато ти стигне джоба! И ако не се краде :)...Кое в нашата държава е силно - богатството или честността на управляващите?! НО дори и всичко да е цветя и рози, всяко нещо си има край. За това говоря за резерв на икономиката - той е малко над два месеца, нашето управление реши да ги пропилее тези два месеца. След тях ще сме на ръба. Фалити, безработица и инфлация вече има. Наливането на пари отгоре води до инфлация и свръхинфлация - не е решение!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До LanНали за това трябва да се вземат икономически мерки, за да няма фалити, безработица и глад. Ако нищо не се направи, и оставиш хората да гладуват и фирмите да фалират, естествено, че ще стане така, както казваш.
39
0
 
5
 
! Отговори
ББ ПП преди 1 година
За всяка държава на тази планета има едни 10 години време за икономически подем,Северна Ирландия и Република Ирландия направиха за 10 г не подем а бум изравнявайки се със Германия и Франция,Ирландиите са по бедни от България до 2000 година,държави бе слънце и адекватно земеделие.Е днес във Ирландия 60 на 40 работи а при Борисов не работи