От векове – лекарите са арестувани и убивани, когато са срещу властта

Ли Уенлянг съобщи за коронавируса навреме, но бе накаран да мълчи
14 апр 2020 21:00, Нели Христова
49
От векове – лекарите са арестувани и убивани, когато са срещу властта
Снимка: БГНЕС

Ли Уенлянг бе един от първите лекари в Китай, който предупреди за епидемията, която заплашва не само неговата страна, но и целия свят. Когато вижда увеличаващите се случаи със симптоми, подобни на тези на SARS, той съобщава за това на колегите си в WeChat и ги моли да внимават.

Но държавата не е съгласна с него  - тя го обвинява в разпространяване на невярна информация и дори го арестува. Пускат го обратно на свобода само ако обещае, че няма да разпространява слухове. Седмици по-късно Ли Уенлянг умира от същия вирус, за който се опитва да ни предупреди. Чак тогава обвиненията срещу него са свалени.

Само няколко месеца по-късно, от другата страна на океана, в САЩ, доктори и сестри също са цензурирани. Те предупреждават, че нямат облекла, нямат и маски, но вместо държавата да им помогне, медиците губят работата си заради това, че са си позволили да говорят. Това се случва дори  и на по-високо ниво - администрацията на Тръмп се противопостави на исканията на д-р Антъни Фоучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, когато той призова за по-спешен и интензивен федерален отговор.

В основата на това да си лекар е да наблюдаваш. Медиците виждат всичко - липсите, недостигът в болниците, как действат болестите. Говорят с хората, проследяват линията на заболяването в семейните истории. Те живеят в тази ситуация, тази обстановка, за да могат да съветват политиците, позовавайки се на своите данни и анализи. Но именно тази основополагаща роля понякога ги кара да се изправят срещу желанията на властта, която от векове вместо да се вслуша в тях, решава да ги накара да мълчат.

Рудолф Вирхов е германски лекар, който през 19-ти век свърза рака с клетката. Той е не просто медик, той е писател, учен и политик. Своите способности по микроскопия той прилага в градската инфраструктура на Берлин, така че да се ограничи разпространението на болестта. Вирхов получава и признанието като човекът, създал първите програми за обществено здраве.

Ала той често се забърквал в неприятности. През 1948 г. се присъединява към революцията, което води до изгонването му от лечебното заведение, в което работи. Но най-сериозни се оказват обвиненията му към правителството, че се финансира повече армията, отколкото образованието и справянето с бедността. Според историята канцлерът на Прусия Ото фон Бисмарк бил толкова бесен на това изказване, че предизвикал Вирхов на дуел. Той отишъл в лабораторията на лекаря, където той наскоро идентифицира кръглия червей Trichinella spiralis, който може да замърси месото, което ядем. Вирхов отговорил на предизвикателството спокойно: "Предполагам, мога да си избера оръжие?", попитал той и вдигнал два колбаса. Единият от тях бил заразен с червеите. Той приканил Бисмарк да избере единия и да го изяде. Така двубоят приключил.

Но съдбата се усмихва на Вирхов, други обаче нямат този късмет. Много от медиците, които са говорили от името на пациентите си или бедните, са били заплашвани, съдени и убивани.

През 60-те британският медик Джуди Маккай започва публично да говори срещу производителите на цигари, след като забелязва зависимост между заболяванията и пушенето в Хонконг. Но когато настояла правителството да въведе по-стриктни ограничения, тя била заплашена. Компаниите, които започнали кампании, с които да дискредитират откритието й я нарекли "истеричен човешки боклук", "търсещо власт парче месо" и "същество, чието търпение е сигнал за заплаха".

В по-новата ни история се срещат и хора като Бинайак Сен, индийски педиатър, който се изправя срещу правителството на Индия заради това, че някои хора нямат възможността да се възползват от здравеопазване или лекарски услуги. В продължение на три десетилетия Сен живее в централния индийски щат Чхатисгарх, където обучава здравни работници, които да осигурят лечение там, където правителството не успява. Той систематично документира безсмислените смъртни случаи от недохранване, липсата на достъп до адекватно здравеопазване и липсата на политическа реакция.

Властите забелязват Сен едва когато се включва в Народния съюз за граждански свободи - организация за правата на човека, която разследва злоупотреби с коренното население на Индия. Тогава правителството решава да го обвини в седиция - закон, първоначално създаден от британското колониално правителство, за контрол на местното население. Сен е осъден на доживотен затвор през 2007 г.

В затвора той прекарва няколко години в пълна самота. Освободен е през 2011 г. без никой да коментира случая му.

През 1970 г. Стив Бико започва социално движение за борба с апартейда. По онова време системите на здравеопазване за чернокожи и бели в Южна Африка са отделни и неравностойни. Чернокожите лекари не могат да се грижат за белите пациенти и дори да правят аутопсия на телата им, след като починат. Бико подчертава тези неравенства, а правителството се опитва да цензурира речите му. През 1977 г. той е хванат от полицията и е пребит толкова тежко, че получава мозъчен кръвоизлив. Лекарят в затвора, в който е откаран, пренебрегва препоръките мъжът да бъде прегледан от невролог или неврохирург. Заради това Бико умира сам в студената си килия.

През същата година група лекари подадоха иск с искане Медицинската асоциация на Южна Африка да предприеме действия и да помогне на лекарите, изпратени в затвора, но тя не предприема действия.

Осем години по-късно д-р Уенди Ор, правителствен лекар, започна да забелязва тези случаи. По-късно тя казва, че е единственият лекар, "разкрил доказателства за полицейски изтезания и злоупотреби в Южна Африка". След като видяла безброй пациенти, които били измъчвани от полицейските сили, тя алармирала началниците си, само за да бъде информирана, че работата й се състои единствено в това да лекува рани и физически оплаквания от затворниците. Но Ор не се отказва - през 80-те тя подава иск към Върховния съд на Южна Африка. Съдът изслушва както делото на Ор, така и това, заведено от лекарите след това, с надеждата да намерят справедливост за смъртта на Стивън Бико. Но Медицинската асоциация на Южна Африка отново обръща глава на другата страна и отказва да накаже отговорните за смъртта на затворника.

Ор става комисар в Комисията за истина и помирение на Южна Африка, където тези злоупотреби бяха разказани подробно за първи път. Тя припомня по-късно, че разказите на свидетели, като г-н Налгас, обект на изтезанията, довеждат до сълзи в очите на архиепископ Десмонд Туту.

Днес, след появата на COVID-19, стана ясно, че цензурата не е останала в миналото. От една страна здравните работници са издигани на пиедестал - гражданите излизат на прозорците и балконите си, за да ги ръкопляскат всяка вечер в градове като Лондон и Ню Йорк. Но когато те притискат твърде много институциите или правителства - независимо дали призовават за мерки, свързани с обществено здраве или финансиране на нещо толкова просто като маска, лекарите рискуват не само живота си на първа линия, но и работата си и основните си права.

Както Вирхов, германският патолог, проницателно отбелязва: "Медицината е социална наука, а политиката не е нищо друго, освен широкомащабна медицина."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
Не са само лекарите... а също учени... писатели... журналисти... обществени лица ... Независимо как се казва социалния строй това се случва . Остават само лакеите и желаещите да слугуват на новата власт . Другите биват унищожавани. Единствената разлика е че при комунизма ги избиваха в концлагерите а при "Демокрацията " ги оставят да умрат от глад или ставаха жертви на "случайни инциденти" . Но крайния резултат е същия . Всяка власт толерира само слугите си .... другите не живеят дълго .
39
1
 
3
 
! Отговори
Адам Опел преди 4 години
От най-пресните примери е България с обвинената проф. Асена Стоименова!Позор за тази прокуратура!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА лекарят е умрял от вируса, защото по това време никой не е ползвал защитни средства и се е заразил. За съжаление лекарите обикновено биват ударени от по-голям вирусен товар, защото са близко до болните, и може това да ги кара да го преболедуват по-тежко. В Италия над 60-*** лекари умряха от вируса, но в Китай трябва да е виновно правителството някак си. Ако се беше появил нов вирус в друга държава, и то такъв, за колко време щяха да разберат изобщо и да го изолират?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрез тези 2 седмици в лаборатория са изолирали вируса, което е изключително трудно, и само няколко дни по-късно след случката с въпросния лекар, съобщават, че става дума за нов вирус и публикуват генома на вируса. Още няколко дни по-късно поставят под карантина 10 милионен град. През това време останалият свят си щрака с пръсти и си мисли, че това е проблем само в Китай, който няма как да ги засегне. Някои държави чакаха 3 месеца, преди да вземат мерки.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига глупости за Китай, моля ви се! При тях се появи нов вирус по време на грипния сезон, може би в средата на ноември. В началото на декември им е първият случай, но по това време никой не знае, че е нов вирус. Към средата на декември почват да се усещат, че има нещо нередно и почват изследвания. Към края на декември са помолили един лекар да мълчи, преди да стане ясно от лабораторията за какво става дума. Също, той е написал, че това е SARS (вирусът от 2002 г.), което не е вярно.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рудолф Вирхов,този е със славянска фамилия,сигурно е бил руснак или поляк.А що се отнася до убийството на учени и днес се извършват убийства на учени,преди няколко месеца четох такава статия за избити европейски учени и то не в миналото,а в последните години,изброяваха им имената и откъде са.Четох и за две убийства на световни учени ,именно заради епидемите и коронавируса.Живеем във варварски времена!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиха го китайския лекар, защото знаеше прекалено много.
33
0
 
4
 
! Отговори
Или/или ... преди 4 години
Или махаш подслушването или получаваш тежък инсулт ... Избирай!
32
0
 
6
 
! Отговори
да-да, ама не ! преди 4 години
До От лекар до лекарот лекар до лекар има разлика дотолкова доколкото има разлика от полицай до полицай !дворните кучета на власт имащите са еднакви по целия свят !ако се намери свестен полицай или свестен лекар или го убиват или го вкарват в затвора !!!
31
2
 
5
 
! Отговори
От лекар до лекар преди 4 години
Има разлика. Всяка професия е компроментирана. Китайският лекар дето биеше камбаните рано си отиде и рано. Повечето *** са противни същества, които работят за интересите на корпорациите и богаташите. Те нямат собствени мнениея, нито интерес да помагат. Има много малко журналисти, които са заслужели да бъдат наричани такива. Те не стават водещи по БТВ. Много от тях изчезнаха или бяха убити публично. Полицаи, лекари, журналисти са слуги на властта, а не слуги на хората.
30
12
 
10
 
! Отговори
Лекарите преди 4 години
са слуги на власта като полицаите и банкерителекарите са били и ще останат част от репресивния апарат на всяка държаваи най-безобидния лекар убива много повече хора и от най-злия полицайтова мерзко, алчно, корумпирано и мързеливо племе се ползва със спецялни привилегий във всяка една държава - случаен човек не може да стане лекар, така както случаен човек не можеше да влезе в комунистическата партия едно временагледен пример е как лекарите подкрепиха безрезервно измамата наречена пандемия
29
5
 
6
 
! Отговори
помисли преди 4 години
До fКво лекуват по болниците като още не са измислили лекарство за COVID-19?"СТОЙ СИ В КЪЩИ. У М Р И ЗДРАВ"
28
0
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
оспамоксът не лекува ли?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и Вирхоф е умрял сто години преди датата в "статията" на Нелчето.
26
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Не знаех, че 1948 година Германия я управлява Ото Фон Бисмарк, благодаря за информацията.
25
1
 
11
 
! Отговори
бивш студент преди 4 години
оправете годините в статията. Ото фон Бисмарк не е живял през 1948!!!
24
3
 
5
 
! Отговори
не е същото преди 4 години
До Анонимен23Според вирусолога Академик ИгорьГундаров епидемия няма,а политиците са"психо био терористи".В закона има текстове за тероризъм и би трябвало Гешев да се самосезира!Интервюто в ютуб:Академик Игорь Гундаров: "Коронавирус - это, скорее, психотерроризм"Съмнявам се Академик вирусолог да лъже публично.Май има доста генерали и политици за затвора?Не гледай умно ами свали каскета и се самосезирай,а не да гониш мишки по улиците!
23
4
 
5
 
! Отговори
към к.16 преди 4 години
Професорите от Щаба показаха информация от сериозни медицински изследвания, че грешката при бързия тест е 60% , доц.Мангъров изпадна в немилост и покрай него целият Съвет се разтури. А там имаше опитни пулмолози и вирусолози. Да, ама рейтингът на проф.Мутафчийски превиши този на премиера с 11%.Преди няколко дни ББ извика доц.Мангъров на среща и обяви, че той не се е карал с доктора, нещо повече - сестрата на ББ, лекарка, работи при д-р М.Това май че беше указание проф.М. да внимава с рейтинга...
22
1
 
4
 
! Отговори
ffffffffff преди 4 години
Сега гледам референдум! За водещата, моме, при положение че са ти толкова добре оформени, можело да ги изложиш повече на показ!
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: И при нас е същотоДлъжностната характеристика на ниско порасналото генералче е благодарение на Плевньо Джендърлиев, на когото пък Боко му дърпаше ушите.Борисов не изтълкува правилно думите на доказания вирусолог доц.Мангъров и, побърза да го унижи публично в нац.ефир. Така е когато, егото надделява над знанието!