Какво е "стаден имунитет" и можем ли да преборим COVID-19 с него?

За целта между 90% и 95% от обществото трябва да се разболее
15 апр 2020 21:30, Нели Христова
213
Какво е "стаден имунитет" и можем ли да преборим COVID-19 с него?
Снимка: БГНЕС

В първите дни на епидемията от коронавирус, много държави, сред които Великобритания и Нидерландия, говореха за така наречения "колективен" или "стаден" имунитет.  Някои бързо се отказаха от тази идея и наложиха мерки, други все още експериментират.

Но какво точно е колективния имунитет и приложим ли е той във времена на пандемия?

Краткото обяснение е следното: "Когато достатъчно хора от едно общество са ваксинирани срещу дадено заболяване, шансът онези, които не са ваксинирали или са нямали такава възможност,  да се разболеят, става много по малък."

Обяснението на Vaccine Knowledge Project от университета Оксфорд е много по-подробно. Те използват за пример човек, заразен с морбили: "Ако един човек е болен от морбили, но е сред група хора, които са ваксинирани срещу заразата, тя няма да може да се разпространи лесно и бързо ще изчезне. Това се нарича "стаден" или "колективен" имунитет. Той предпазва уязвимите хора като новородени, възрастни хора и онези, които са твърде болни, за да бъдат ваксинирани."

Но организацията предупреждава, че колективният имунитет има ефект само когато по-голямата част от обществото е ваксинирано срещу дадена зараза и добавя, че "не предпазва от всички болести, които са предотвратими чрез ваксини".

"За разлика от ваксините, колективният имунитет не дава индивидуална защита и не е добра алтернатива на това всички да се ваксинираме", пишат още от Vaccine Knowledge Project.

Марк Вулхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета в Единбург, казва, че концепцията за стадния имунитет е "в основата на всички програми за ваксинация". Той добавя, че може да възникне и естествено.

"Ако сте изложени на каквато и да е инфекция и достатъчно хора също са били изложени на нея, след което са създали антитела и са изградили имунитет срещу нея, вие може да имате естествен колективен имунитет и точно този вирус няма да може да причини епидемия сред общестовто", казва Вулхаус пред Independent. Но обяснява, че това не значи, че няма да може да се разпространи, тъй като все още ще има останали хора, които ще са податливи на заболяването, но размерите на тази зараза, няма да са толкова големи.

Доктор Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия, добавя, че имунитетът на стадото е "индикация за процентът на хората, които са имунизирани в обществото."

"При морбили има нужда 90% от обществото да е ваксинирано, но при други инфекции може процентът на хората да е много по-малък", обяснява той.

Но изследване, публикувано през 2011 година от медицинския журнал Clinical Infectious Diseases, гласи, че терминът "колективен имунитет" е широко използван, но той има "много значения". Според учените от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, докато някои автори използват термина, за да опишат дяла на хората в дадена общност, които са имунизирани срещу определена болест, други го използват във връзка с "определен процент на имунизираните индивиди, които би трябвало да водят до намаляване на честотата на инфекцията."

Но може ли колективният имунитет да се изгради по време на епидемия?

Според Тоня Томас, мениджър на Vaccine Knowledge Project, да се изгражда стаден имунитет по време на инфекция, вместо чрез ваксина, може да доведе до вреди, тъй като се рискува хората да загинат от "усложнения, причинени от болестта".

"Ваксините са безопасен начин за изградим колективен имунитет, без усложненията, които болестта би предизвикала", обяснява тя.

Възможно ли е стадния имунитет да работи по време на епидемията от COVID-19?

Великобритания бързо се отказа от варианта, в който оставя хората по улиците, за да изградят сами имунитет. СЗО също се възпротиви на тази идея, като в свое изявление, организацията обяви: "COVID-19 е нов вирус, срещу който все още никой няма имунитет. Това означава, че много хора ще са податливи на инфекция, а някой ще страдат от по-сериозни състояния."

Говорителят на СЗО Маргарет Харис обясни, че все още не се знае почти нищо за този коронавирус, което означава, че учените не знаят до каква степен се изгражда имунитет срещу него. Ваксина все още не е създадена.

Според експерта Шон Линтерн "няма никакъв шанс от създаване на колективен имунитет срещу COVID-19".

"Тъй като е нов вирус, това онзначава, че никой няма имунитет срещу него, така че всяко човешко същество е уязвимо за заразата. Стадният имунитет ще се изгради само, когато по-голямата част от населението го преболедувало и е изградило антитела", обяснява той. И добавя, че за да има "стабилен колективен имунитет" между 90 и 95% от обществото трябва да е преминало през болестта, но това ще доведе до голям брой хора в интензивните отделения и, разбира се, много смъртни случаи.

"Съществува и риска, COVID-19 да се превърне в сезонен грип и да мутира с всяко свое появяване, което означава, че колективният имунитет няма да работи", казва Линтерн. Но според професор Вулхаус, тъй като коронавирусът е вирусна инфекция, която предизвиква създаването на антитела, "би трябвало да се появи стаден имунитет". Ала тъй като вирусът още не е добре проучен, никой не знае колко ефективни ще са тези антитела в дългосрочен план.

"Но е разумно да очакваме хората, които са се възстановили от инфекция, да имат известна степен на имунитет към последваща инфекция", допълва той. Вулхаус е категоричен, че ако заболяването не бе поставено под контрол, тогава може би щяхме да наблюдаваме известен колективен имунитет, но тъй като се предприемат много мерки, това не се случва.

"Има баланс между това, колко добре се контролира една инфекция и колко малък колективен имунитет се създава срещу нея", допълва той.

А според професор Хънтър, не може да очакваме стаден имунитет "по-рано от следващата година", когато ще имаме ваксина. Той твърди, че COVID-19 най-вероятно ще циркулира завинаги сред обществото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лечението с кръвна плазма, както и всяка създадена ваксина досега се базира на изграден имунитет/антитела от по-здрави човешки организми. Теорията за стадния имунитет е абсолютно вярна но трудно приложима в голямите градове.
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е стаден имунитет обяснен на по-*** език. Накачва те някой с вируса коѝто го кара на крак без никакви симптоми. Ти се заразяваш с неговите антитела и отслабнал вирус, организма ти се запознава с него и изгражда необходимита защита. Това е идеалния вариант! Нещата стоят съвсем по друг начин ако се заразиш от човек който вируса е преборил и е с усложнения.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина глупости. Те говорят за обществото като обща бройка. Но индивидът ако не е ваксиниран не е защитен. Ами ако си ти? Устройват ли те процентите за цялото общество?Нещо като "малката правда" и "голямата правда" на Онзи от Правец.
117
3
 
4
 
! Отговори
иво преди 4 години
няма такова нещо,това са пълни глупости от уж умни хора
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
189,Статистика няма. Т.е. имало само от 4 болници в страната- 8 души приети и починали там за януари и февруари. Друга не правели. Вчера го гледах по тв. Иначе, ако искаш статистика с видими пикове и на починалите независимо от причината(но се виждат пиковете от грип) за много страни от ЕС от 2016 насам, то виж euromomo. Тази година грип не е вършал поне до март. След това пикът на умрелите е като през 2016та с дребно, но важно уточнение- всички са в карантина и съвсем не е като да са по улиц
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
190,И на мен ми се иска да е преминал през хората. Но тестовете в Банско и сред полицаите друго показват- около 8% заразени или с антитела(преминали). Във Факултета вчера от 60 КОНТАКТНИ 7 с положителни теста.Статистиката засега(не че без масово тестване помага много) е изключително нисък процент на преминалите вируса. Така и д-р Кацаров каза, че сме в пат- пускаш хората и заразата плъзва за дни заради контакта с 90% около теб без антитела.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До vivianС испанския грип да ги сравни не щеш ли? Числата не трябва да се разглеждат извън контекста колко бързо могат да порастнат и доколко могат да стигнат, ако нищо не се направи. А за да си отговориш, виж кривите на разпространение в другите държави. Ще ти подскажа само, че при липса на мерки, броят заразени се *удвоява* на всеки 3 дни.
113
6
 
3
 
! Отговори
vivian преди 4 години
Скъпи колеги коментиращи, ниската заболеваемост сега се дължи именно на стадния имунитет, който придобихме при грипа тази година, и който много вероятно е бил корона-грип всъщност. Гледайте Валя Ахчиева, интервюто с имуноложката доц.Конова от Плевен, ами жената казва точно това, макар и завоалирано по обективни причини - българите вече сме го преболедували!!
112
4
 
4
 
! Отговори
vivian преди 4 години
Искам Щаба да изнесе данни за починалите от двете грипни вълни през януари и февруари тази година - да сравним с короната :)
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_сиЗа щастие, четох, че коронавирусите не мутират толкова бързо, колкото грипа, затова учените се надяват, че ваксината ще действа поне 1-2 години, преди да има нужда от обновяване. Иначе при грипа, ваксината я правят всяка година за 6 месеца и докато излезе, грипът, за тия 6 месеца вече е мутирал до степен, че тя вече не е 100% ефективна.Източник: https://city-journal.org/coronavirus-vaccine
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последния ред на статията думата "завинаги" е може би най-точна.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да се яде ябълка от Чернобил - отговор на радио Ереван - може но заровете огризката на два метра под земята... Та и тук може ли да има имунитет може но....
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮЩо манипулирате? Къде изчвзна псевдо статията че цените на имотите в София са се покацили и кризата ще продължи да ги качва? Инвестициония строителен балон - що триете спукването си?
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си какво е да си лекар в Италия Испания или сащ в момента да виждаш колко хора "идват" и си "отиват" всеки ден каква работна среда каква лудница
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът може да живее дълго по повърхности
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умира от само себе си след лечение естествено
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_сиИма едно правило...С *** НЕ СЕ СПОРИ.!Ти в момента слизаш на тяхното ниво...Само си губиш времето..
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички броят заболелите оздравели те и умрелите в световен мащаб Ами животните ?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един комшия от Волуяк преди месец се върна от Китай, Ухан. Разправяше че е отнесъл карантина месец и нещо в някакво общежитие с още две китайки, и си е oтe6aл на тесно. Храна им носили до вратата, само пиячка липсвала.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, стадният имунитет не работи за коронавируса. Второ - това е ужасяваща липса на съчувствие, типична за либералните и утопичните общества - да оставим една част да умрат, който оживее, оживее.