Кои държави правят стъпки за разхлабване на мерките?

Това е опит да се овладее предстоящата икономическа криза
Обновена: 15 апр 2020 16:00 | 15 апр 2020 15:55, Нели Христова
8
Кои държави правят стъпки за разхлабване на мерките?
Снимка: БГНЕС

Страните по света се справят по различен начин с пандемията от коронавирус. Всички икономики са ударени от кризата и следваща цел на правителствата след овладяване на заразата е рестарт на икономиката. Някои европейски страни вече направиха първи стъпки за връщане към нормален живот, съобщава Dir.bg

Австрия, Полша, Испания, а от днес Чехия и Дания, вече обявиха, че започват да разхлабват мерките, за да овладеят икономическата криза. Светът наблюдава с интерес, за да се види дали заразата ще тръгне с нова сила.

Правителството на Чехия днес обяви план за постепенно отваряне на магазините и ресторантите в период от 7 седмици за съживяване на икономиката след ограничителните мерки. Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а ресторантите и търговските центрове от 8 юни. Предвижда се и частично отваряне на учебни заведения, включително и за провеждане на изпити, но нормалният ход на учебните занятия ще започне най-рано през септември с новата учебна година.

Дания също смекчава някои от мерките срещу COVID-19. От днес отварят детските градини и училищата до 5-и клас в половината общини в страната. Подготвя се и цялостен план за рестартиране на икономиката. Очаква се да заработят отново обекти от малкия бизнес като фризьорските салони, както и някои сектори от здравната система, които не се занимават с COVID-19.

Преди два дни Полша също обяви, че ще отмени след Великден някои от ограниченията, въведени за борба срещу коронавируса, без още да уточнява по какъв начин ще се случи това.

Испания, която е сред най-засегнатите от коронавируса страни, също плахо се връща към нормален живот, там бяха пуснати да работят първо младите хора и тези, които не могат да работят дистанционно.

В страните с най-слаба здравна система ситуацията все още е извънредно положение, без обявен план за последващи действия. Сред тях е и България, която е в извънредно положение до 13 май. Вчера извънредното положение в Румъния също бе удължено с 30 дни, което означава, че и там ще има стриктна карантина до 14 май.

В Гърция също всичко, без големите хранителни магазини, е затворено. Там за излизане от вкъщи има глоба 5 000 евро. Положението засега остава така до края на април.

Със строги мерки и в извънредно положение са и Великобритания Италия, Франция и САЩ, където заразените и смъртността са най-големи в целия свят и правителствата, които в началото използваха свободен подход, после обявиха извънредно положение и пълна карантина, все още се борят само със заразата, без да предприемат стъпки към връщане на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 4 години
До До азът 5МЕТОДЪТ ТИ Е ОТЛИЧЕН -ЗА ФИНАЛНИЯ РЕЗУЛТАТ ВИЖ ИСТОРИЯТА ЗА ЮСТИЯНОВАТА ЧУМАНЕ СИ ПРЪВ-НЯМА ДА СИ ПОСЛЕДЕНОЩЕ РИМЛЯНИТЕ СА ОПИТВАЛИ ТОЗИ МЕТОДРЕЗУЛАТ : НАМИРАЛИ СА СЛУЧАЙНО КОСТИТЕ ИМ НА СЪЩОТО ТОВА МЕСТО СЛЕД 100-200 ГОДИНИУСПЕХ В НАЧИНАНИЕТО
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да слагате минуси числата говорят. Другото са алабала. Там погребват яко, тук не.Форум на дрънкачи на празни приказки.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същите тея, които разпалиха вируса в Европа пак се правят на интересни и ще страдат пак.България да държи мерките поне до средата на Май. Трябва да сме сигурни... Една грешка стъпка и можем да се върнем в средата на Март.
3
3
 
13
 
! Отговори
До азът преди 4 години
Аз ще съм си на вилата с 1 декар двор,балкан,3 язовира,двор пълен със зарзавати и птички събуждащи ме с чуруликане сутрин.Вечер щирците ми правят компания,докато си пийвам биричката на верандата и се взирам в небето пълно със звезди,размишлявайки какво аджеба търсим на този летящ космически камък наречен земя.Поздрави на всички,желая ви здраве и късмет.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАНкоНе знам от къде падаш и колко си недоразвит. А, и не ме интересува, доколкото заради такива като теб ще ни удължат и стегнат карантината. Дания бяха разхлабили режима и отново ги тресна. Австрия и Германия сега разхлабват режима ДО НИВОТО на България! В Гърция излизиш с SMS по строго определени причини. Македония спира движението по Великден. Сърбия и Турция затварят хората в домовете през почивните дни! В България ходиш на работа, пътуваш в и между селищата. Хипермаркетите са отворени
1
5
 
8
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Айде ба холан!Глад мори хайванято вече !