Какви фалшиви новини разпространяват световните лидери за COVID-19?

Според Тръмп в Ню Йорк се крадат маски, а Китай твърди, че вирусът идва от Италия
16 апр 2020 11:15, Нели Христова
41
Какви фалшиви новини разпространяват световните лидери за COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Част от борбата срещу коронавируса е и справянето с фалшивите новини. Често в социалните мрежи се разпространява информация, която не е вярна, а понякога е и опасна. Но какво се случва, когато фалшивите новини са разпространявани не от медиите, а от самите световни лидери? Ето каква невярна информация се разпространява от държавните глави.

САЩ: В Ню Йорк се крадат маски

Как може да се обясни нуждата от достатъчно маски в един от най-засегнатите градове в Америка? Според президента Доналд Тръмп липсата на предпазни средства се дължи на... кражба.

"Къде отидоха маските? Излязоха през задната врата?", попита на пресконференция Доналд Тръмп. Но доказателства, че "огромно количество хирургически маски са били откраднати от болници в Ню Йорк" - няма. С увеличаването на броя на заболелите и онези, които имат нужда от интензивна грижа, предпазните средства са от изключителна важност, но има голям недостиг не само в САЩ, но и по целия свят.

И все пак, кражба на маски има, но не във вътрешността на Америка. Много държави в Европа, сред които Германия и Франция, обвиниха САЩ, че е спряла доставки на маски, преминаващи през страната й и вместо те да стигнат до европейските държави, те са раздадени на американските лекари.

Китай: Вирусът не е тръгнал от тук, а от САЩ... или Италия

Много китайски политици разпространяват идеята, че коронавирусът не се е появил първо в Китай. Сред тях е и министърът на външните работи Джаолин Лижан, който многократно е споделял подобни статии в профила си в Twitter.

Разбира се, държавните медии в Китай разпространяват тези фалшиви новини. А теориите за произхода на COVID-19 са много - че е пуснат от американската армия или че се е появил в Италия много преди да плъзне в Китай. Но това не е вярно, тъй като науката е категорична - коронавирусът се е предал от животно,  на друго животно, а след това върху човек, а това е станало в Ухан, Китай в края на 2019 г.

Италия: COVID-19 е създаден от Китай

В другия край на спектъра е италианският националист Матео Салвини, който продължава да твърди пред своите привърженици, че произхода на COVID-19 не е естествен. Той е бил "създаден" от Китай в лаборатория. Това е теория, която е широко разпространена в социалните мрежи и подкрепяна от много хора. Но науката е категорична и по този въпрос - коронавирусът не е вирус, създаден от човека.

Бразилия: Има лекарство срещу коронавируса

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро бе цензуриран от Facebook, Instagram, YouTube и Twitter, заради това, че разпространява невярна информация. Според него лекарство против малария и хидроксихлорохин са напълно ефективни в лечението на COVID-19. Да, през последните няколко седмици има подобни проучвания, но все още тяхното полезно действие не е напълно доказано.

Иран: Лекарствата на САЩ ни заразяват

В официалният акаунт в Twitter на иранския президент Рухани се появи информация, че Америка е предложила помощ за да се справи страната с  COVID-19. Според информацията, на САЩ не трябва да се вярва, тъй като лекарствата, които искат да изпратят, може допълнително да разпространяват вируса или да не го лекуват.

Индия: Вирусът тук не е толкова опасен

Според властите в Индия коронавирусът в страната е мутирал и не е толкова опасен, колкото в останалите държави по света, а имунната система на хората се бори по-добре с него. Но това не е мнението на учените, които са съгласни, че вируса мутира, но все още не ясно колко точно летален е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Kuku преди 3 години
***, ***. Когато " науката екатегорична" изчакай 2-3 дена и попитай отново. може да се изненадаш от отговора
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Е единственото което се разбра е,че си ***. От страх си свършил тази работа пред клавиатурата.
25
1
 
2
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Каквото и да се пише и говори едно е ясно - заразяването с този вирус е много лесно и смъртоносно за много хора. По тази причина той едва ли ще изчезне и дълго време ще ни мъчи. За достигане на т.н. стаден имунитет ще са наложи да се разделим с много хора на различна възраст. Изходите са два - лекарство за заболелите и ваксина за здравите. Уви. все още ги няма.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световните лидери нищо не са казали кой знае какво в сравнение с Мангъров, който ежедневно се подиграва на микробиолози и вирусолози по цял свят, говорещ небивалици. Излизат научни трудове от Корея и Китай как има повторно заразени, Мангъров се изcиpa отгоре и казва, че не е вярно без да е виждал вируса в живота си. Корейцитре вадят изследване за милиони защо маските са полезни, той се изcиpa отгоре му. Подобен самозванец има и в Сърбия, ама умря от срам още преди 2 месеца и замлъкна.
23
5
 
1
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Вярна новина която трият и се нарича цензура.Някой *** като заклана ***!Май ще има доста трупове по висините но не от COVID-19 ,а заради него! Тръмп утрепа COVID-19 Тръмп спря финансирането на комунистическото СЗО Директорът на Световната здравна организация (СЗО) е НАСИЛСТВЕН ЕТИОПСКИ КОМУНИСТ ютуб:Кой е Тедрос и защо говори за пълни чували с трупове? Реакцията на СЗО след финансовия удар на Тръмп
22
1
 
2
 
! Отговори
асдфгх преди 4 години
хахах пийте си хапчетата не ни занимавайте
21
6
 
12
 
! Отговори
От поредицата преди 4 години
Бай Дончо много упорито се опитва да нарече американския вирус китайски.
20
1
 
8
 
! Отговори
Ето ви една фалшива: преди 4 години
Днес.бг: "Нулевият пациент с COVID-19 е бил от лабораторията в Ухан"Ха ха! И тука помагат на фалшивите новини.
19
3
 
7
 
! Отговори
ОБАЧЕ преди 4 години
Вирусът не е тръгнал от Китай, а от САЩ е истина!Фейк - новина е замесването на лъжи с истината!
18
3
 
16
 
! Отговори
НА ФОК НЮЗ преди 4 години
вярвам почти толкова колкото и на ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
17
10
 
9
 
! Отговори
ТРЪМПОГЛУПАКА преди 4 години
е най-големия ЛЪЖЕЦ в света. Даже и ТКВАТА има да се учи от него много
16
5
 
17
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Вирусът е дизайнерска работа.Направен не да убива поголовно,а само по-болните и възрастни индивиди. Пуснат е в Ухан-най-работещият и промишлен район на Китай, за да дръпне назад икономическата експанзия на Китай,но не и да засегне работещата част-те са необходими при преразпределението на бизнесите след кризата.Супер заразен и мутиращ вирус би бил перфектният,за да се получи кризта, която стана.Кой печели-на първо време -фармацефтиката , а по-късно-банковия капитал.Затова отричат хидроксихлорина
15
2
 
14
 
! Отговори
Handel преди 4 години
От далече мирише на DW - не го дочетох, но щом на първа позиция плюят по Tръмп... като се има предвид, че 60% от населението на NY са *** и нелегални латиноси съмнява ли се някой, че се краде на поразия? Не го очетох, но сигурно са казали нещо и за глобалното затопляне.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За розовия перчем, всички новини които не му харесват са фалшиви.
13
7
 
18
 
! Отговори
По добре преди 4 години
Питайте БилГейтс спонсора на СЗО и кои хора работеха в US консулството в Ухан и кои "демократични" медии раздухаха първи паниката с вируса!?
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е разработка. Смъртността от него при всички положения е ниска, за да може да служи за биологично оръжие (смъртността на Ебола е 50%). Изглежда не е и от лабораторията в Ухан, която е със степен на сигурност 4, тоест в нея се работи с много по-опасни вируси. Такива коронавируси се изследват в лаборатории със степен на сигурност 3. Иначе и САЩ, и Китай са заподозрени в разработки на биологично оръжие, което всъщност е нелегално.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То бива идиотия, но в тази държава минават всички граници управляващите бивши бкп-ари сега първи демократи и приятели с цял свят.
10
2
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А наш Бочко и ада , дето щял да настъпи ?? Ааа, верно, че има още 2 дни да му се изпълни пророчеството :))
9
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
И аз вярвам на индийците и на техните хора тука във Факултето, вирус няма всичко е наред братя
8
11
 
20
 
! Отговори
турчина преди 4 години
краварите са най-долните лъжци на таз планета