Майките в Дания на бунт: Децата не са опитни мишки срещу COVID-19

Почувстваха се, сякаш трябва да изпратят децата си на фронтовата линия
16 апр 2020 21:00, Елка Василева
40
Майките в Дания на бунт: Децата не са опитни мишки срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Дания смекчи вчера карантината за коронавируса, като отвори училищата, детските градини и яслите, но опасенията, че те могат да станат благодатна почва за втора вълна от случаи на заразата накараха хиляди родители да оставят децата си вкъщи.

Темпът на нарастване на новите случаи на заразата спада, но решението на правителството предизвика разгорещени дебати как да се намери баланс между нуждите на икономиката и безопасността на населението - в този случай на най-младите граждани, пише Ройтерс.

"Няма да пусна децата си при никакви обстоятелства", каза Сандра Андерсен, основателка на Facebook група, наречена "Детето ми няма да бъде опитна мишка", която има над 40 000 последователи.

"Смятам, че мнозина родители се питат: "Защо малкото ми дете трябва първо да излезе навън?", каза майката на две момичета на пет и девет години.

Още по темата

Продължилата един месец карантина в Дания, където с коронавируса се заразиха повече от 6600 души, а близо 300 починаха, доведе също така до затваряне на магазини, барове, ресторанти, кина и фитнес зали.

Премиерът Мете Фредериксен вчера защити взетото по препоръка на здравните власти решение за либерализиране на мерките чрез подновяване на учебните занятия до пети клас. Тя каза, че това би позволило на родителите да се върнат на работа и "отново да задвижат икономиката".

Кристиан Вейсе, учен от факултета по инфекциозни заболявания в Университета на Орхус, каза, че разбира опасенията на хората, "защото прекарахме месец, опитвайки се да избягваме контакти". Но колкото и да са новите случаи на инфекция, те няма да са проблем във възрастова група, "в която малцина се разболяват, а онези, които се разболеят, не изкарват болестта в тежка форма".

Освен това, ако погледнем съседна Швеция, където училищата останаха отворени, без да има драстично нарастване на случаите на заразяване, изглежда децата не са сериозен фактор при разпространението на вируса, каза ученият.

Училищният персонал е получил инструкции да следи за спазване на социална дистанция между децата и тъй като много училищни сгради остават затворени, да приготвят в някои случаи тебешир за учениците, които да пишат по настилката на площадките за игра.

"Не смятам, че е правилно децата да не се прегръщат с приятелите си", каза Ноне Бехрсин Хансен, майка на две деца на две и четири години.

"Държим децата вкъщи, защото положението в детските градини преди избухването на епидемията от COVID-19 не беше добро, а условията, които предлагат сега, са още по-лоши", каза тя.

Поне засега повечето членове на "Мамстър", онлайн мрежа на хиляди датски майки, не вярват, че властите са взели положението под контрол, казва основателката и главен изпълнителен директор на мрежата Есме Ема Сутсу.

"Изведнъж тези майки се почувстваха така, сякаш трябва да изпратят децата си на фронтовата линия и смятам, че реакцията им е: "Оставете децата ни на мира", каза тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами едно време почвахме училище на 7. Сега сигурно им трвбварсботна ръка. Затова почват на 5.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания винаги има нещо гнило.Въпроса е какво правим ние?С 50 000 теста каква картина ще се види?За толкова време трябваше да сме пламнали.Явно тук не се разпространява така като в неваксинираните с БЦЖ.Изкарват го леко повечето,а някои дори не са разбрали,че го карат.Вероятно поне 30% от българите,а и повече са го изкарали и не знаят.Ако е така значи няма страшно и може да се махне това извънредно положение след Великден и да си се върнем в нормалното както си беше.Така или иначе всички ще се
31
3
 
2
 
! Отговори
nina преди 4 години
#33 на този етап Дания се справя добре с пандемията-заразени-интензивно лечение-смъртни случаи.Така че това е първата стъпка от отпускане на карантината.Разбира се,нещата ще бъдат върнати обратно в карантина ако има опасност здравната система да не може да издържи .
30
6
 
14
 
! Отговори
Ей преди 4 години
Оня чорлавия Джонсън нали и той не вярваше, а после самия него едвам го оправиха, и си промени мнението на 180 градуса, но вече е късно - и там тръгна заразата с ГЛАВОЛОМНИ ТЕМПОВЕ !
29
7
 
14
 
! Отговори
nina преди 4 години
Аз съм в Дания,за тази група разбирам от Днес.бг.В интерес на истината моето дете не отиде днес на учулище заради лека настинка и червено гърло,ще изчакаме 48 часа по предписание,но ако е здрава,в понеделник отива.
28
11
 
17
 
! Отговори
Ей преди 4 години
Забравих да добавя и редица латиноамерикански страни - в Еквадор например ковчезите стоят с дни направо на улиците, понеже не смогват да ги извозят, а в Бразилия още преди седмица започнаха масово предварително копаене на гробове, за да има готови ! Просто не се усещате какви глупости бръщолевите !
27
11
 
20
 
! Отговори
Ей преди 4 години
Хора, гледайте новини от Италия, Испания, Англия, Франция, САЩ, претснете да пишете глупости за конспиративни теории, *** методи за противодействие чрез бездействие, и т.н. ! Които не взеха правилните мерки навреме, вече страшно съжаляват !
26
2
 
6
 
! Отговори
много точно преди 4 години
До Анонимен 8Само не разбирам кои са тези 8 едеота,които са ти сложили минуси!?И защо!?Както е казал класика:"*** е непредсказуем!"
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами свиквайте накрая, щото ще ни се наложи! Ще трябва да се научим да живеем нормално с тая гадория, защото иначе пак ще мрем, въпреки че няма да е от вирус!България е красноречив пример, че със пазене на карантина не се получават нещата(справка случаите от днес).
24
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
@18Белгийският крал леополд 2, когото либералите от алде определят като визионер, е рязал ръце и крака на деца - роби. ПП. И понеже белгийците са много хуманни, им е пращал отрязаните крайници като сралски дар.Факт.
23
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Половината евроатлантически демокрации ги даваха вчера за добър пример... а тия сега тръгнали да развалят пропагандата.
22
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък отварянето на училищата е най-глупавото, което могат да направят. Дори децата да не боледуват тежко (в повечето, но не във всички случаи), те пренасят инфекцията, и ще я донесат вкъщи, при цялото семейство. А в класните стаи, където има много деца в една стая, такива вируси се разпространяват страшно бързо. От друга страна, ползата за икономиката от отварянето на училищата е доста съмнителна. Тях първи ги затварят при грипни епидемии например.
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИнтересноТакива като теб, които са готови да сринат инономиката, заради един вирус, заслужават да починат в мизерия, но напълно здрави!
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно и в Дания има бгмами.
19
6
 
17
 
! Отговори
1991 преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ееей вдлъбнат, тези деца да не би да живеят в училището, нали ще пренасят заразата вкъщи на семействата си! Тръгването на училище е равносилно на вдигане на изолацията.
18
12
 
16
 
! Отговори
Магър преди 4 години
Той Мангъра искаше всички да ги превърне е статистика. Така че ...
17
8
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Либералите достигат върхови виси юни в гаврата си с европеидната раса, ако мислите че нацистите са зле, само почакайте още няколко години ;) !!!
16
6
 
6
 
! Отговори
Elf преди 4 години
Fakenews !
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нищо не си го слагаш,на сърце,психика,болест не те лови
14
5
 
12
 
! Отговори
та така преди 4 години
Един мой колега си наумил че е болен от нещо,беше отслабнал,викам *** на преглед,отидохме заедно,пълно изследване,пълно.Доктора ми е съученик питам го вика здрав е като бик гледам изследванията всичко точно.след седмица почина та явно е било,психоза, това те трепе