Земеделци притеснени за розобера заради извънредното положение

Около 40 000 души се очаква да се включат в кампанията тази година
16 апр 2020 14:50, Анисия Иванова
11

Розопроизводителите са притеснени от предстоящата кампания по прибиране на реколтата. Причината е, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността и здравето на работниците.

Около 40 000 души се очаква да се включат в розобера тази година между Гергьовден и средата на юни. По голямата част от тях ще бъдат наети само за кампанията. Притеснението е, че няма да има информация как живеят и дали са спазвали правилата за социална дистанция и хигиена. 

Ние не можем да носим отговорност пред хора, които даже образование нямат и да се опитаме за седмица - две да ги научим на хигиенни условия", обясни розопроизводителят Станимир Богданов пред Bulgaria ON AIR.

Земеделците искат да бъдат разписани специални инструкции, както за транспортирането на работниците до полето, така и за брането и осигуряването на заплащането.

"Но кой ще контролира дали те изпълняват тези инструкции в автомобилите - това не е нито в правото на земеделците, нито при дестилериите и всъщност там се крие рискът за здравето на хората", коментира председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Станимир е един от розопроизводителите в Карловско. От кампанията през тази година той не очаква големи печалби, но поне се надява, че ще покрият направените разходи за насажденията. Собствениците на розови масиви нямат големи надежди и за държавна помощ. Въпреки това очакват поне конкретни мерки за розобера от земеделското министерство и Националния оперативен щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен 8 /прод преди 4 години
се бяха грижили за тях, накрая трябваше да ги изкоренят. Отлични рози, господине, или госпожо - не радуга, не лошо гледани, отлични насаждения. Брах ги, заедно с хората от бригадата и в годината, в която някой пак отчиташе колко тона масло се продава, докато по пътищата се търкаляха десетки килограми набрани вече от такива като мен рози! И тогава ги брах и гледах как парите се валят в земята. Сигурно и на вас ви се е случвало?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 4 години
Данните, които посочвате, са такива, най-вероятно, защото уважаемото правителство, не е направило нищо, за да увеличи тия продажби - говоря ви като обикновен човек, който е садил картофи, но и е брал през последните 5 години чужди рози като свои, заради уважението ми към стопаните на розовите насаждения, където работихме всяка пролет. Не зная дали сте садили, брали или виждали такива рози, не зная дали познавате хора - по на 80 години, които бяха техни собственици, и които след като години
9
1
 
1
 
! Отговори
Гост - трол /продълж преди 4 години
Чуваемост между стопани /розопроизводители/ и "власт" - нулева. Като гледам, както всяка година досега, нещата ще продължат по един и същи начин, но този път, могат да не стигнат и до догодина, за жалост на това правителство, което ще бъде запомнено като правителството, унищожило добива, преработката и производството на розово масло и на етерично - маслени култури най-вероятно за един значителен период от време на пазарите. И всичко това, заради некомпетентност и тотална простотия!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От миналата година - произведени 14 тона масло за цялата страна, продадени в чужбина 2 тона. 12 тона на склад. И тези за тая година ще произведат още 10-15 тона? Кой ще им го купи? Картофи да бяха садили.
7
0
 
2
 
! Отговори
Гост - трол преди 4 години
Аз съм розоберач от 5 години, както и майка ми и всички хора, с които работехме в нашата бригада, преди края на миналата година, когато стопаните на полето, за които работехме, го изкорениха. Имам образование, очевидно, може би нещо друго ми липсва, че не ме виждат, като розоберач, днес. бг??? Проблемът не е в хората, а в това, че от националния щаб знаеха от миналата годиан, че ще има розобер, от началото на пандемията също, но не са спуснати никакви предложения, мерки, ни гък.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо гледат рози - тоя бизнес умрe, не им ли е ясно? Всички минаха на химия.Идва химика и ти забърква колкото искаш, каквото го искаш и където го искаш. Те няма да чакат бай ти *** да се натутка, да посади, да пръска, да бере, да вари и после да каже "ми получиха ни се 8 тона масло, който даде най-високата цена, той ще го вземе". Нееее. Няма вече.Химика е на твърда цена, количества и без транспортни разходи. Затова цените на розовото масло са 10 пъти надолу и няма да се качват.
5
1
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Че колко се плаща на тоз розобер. Тва 40к работници никъв шанс да са имали и предната и по предната година и така чак до 1990г
4
3
 
1
 
! Отговори
12345 преди 4 години
А дребните производители дори не сме получили парите си за миналогодишната реколта. Грижи пак само за фотосесия!
3
0
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
а и шведите късат тези, които не трябва за деня а те са за след седмица и така допълнително те набутват...
2
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
златен отрасъл но си има собственните недостатъци най вече с трудоемкото събиране поради липса на работна ръкатарикатското е че целогодишен труд се събира в 2-3 месеца а печалбата е достатъчна за да се изкара цяла година особенно през изминалите няколко години за фермери със над 10-15дка,така фермер може да се занимава и с допълнителни неща през другите 9 месеца в годинатаизкупната цена падна осезаемо и за жалост няма механичен начин за събиране на цвета
1
1
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
30 години слуша,че "ТАЯ ДЪРЖАВА СРИНАЛА РОЗОБЕРА",че вече нямало индустрия с розово масло,че всичко е загубено.Изведнъж цели "40 000" трябват само за кампанията.ИЛи някой лъже през всичките години,или журналята лъжат.Със сигурност някой е прибирал пари обаче.В отрасъл който макари временно са наети 40 000 загинал ли се води?Нещо има тук?