COVID-19 може да стане сезонен, периодични карантини до 2022 г.

Така твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве
17 апр 2020 16:00, Елка Василева
195
COVID-19 може да стане сезонен, периодични карантини до 2022 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

В страните по света може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г. Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, казват те.

"Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина", твърдят изследователите от Харвард в изследване, публикувано в "Сайънс".

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае то, казаха авторите.

"Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2. Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране", казва водещият автор на изследването Стивън Кислър.

Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. Но при тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина, пише на сайта си Bulgaria ON AIR, като цитира БГНЕС.

Авторите признават, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици. И обратното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде лошо. Според един от моделираните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет сред населението“, се казва в документа, следователно необходим е периодичен подход.

Проучването добавя, че дори в случай на очевидно елиминиране наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.

В момента най-добрите предположения, основани на тясно свързани коронавируси, са, че той ще създаде някакъв имунитет за около година. Може да има и смесен защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от обикновен бетакоронавирус, причиняващ настинка.

Тестовете за антитела, които току-що са влезли на пазара и изследват дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, казват учените, и ваксината остава най-доброто оръжие.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
До 169 преди 4 години
Да много гъзарчета съм видял.
167
0
 
1
 
! Отговори
До 168 преди 4 години
До До 158Ама ти много си вярваш а....хахаха
166
2
 
4
 
! Отговори
До 158 преди 4 години
След 30 минути идва екип и те прибира. Вкарват те при заразени. След 10 дни имаш задух. След още 3 си на тръба и след още 2 си заминаваш. Да са живи и здрави приложенията на Гугъл. Сам си слагаш примката.
165
0
 
3
 
! Отговори
Полет над Кукувиче преди 4 години
Гнездо
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангиваксърите къде се изпокриха?Защо не грачат сега?
163
17
 
14
 
! Отговори
младен преди 4 години
1. Да еб-а майката на Борисов, Мутафчийски и Ананиев. Да им умрат децата, а те да останат да ги оплакват докато са живи.2. Ходя с маска на врата която не съм прал от месец и НЯМА ДА ПЕРА - НАРОЧНО.3. Плюч и пикая където поискам.ВСИЧКО ТОВА ПРАВЯ НАРОЧНО - НАПУК
162
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовото чипиране на населението е единственото спасение от пандемията
161
3
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Алоооо, умнико, вирусите НЕ ПРИТЕЖАВАТ КЛЕТКА. ТЕЗИ СА САМО АТ РНК.
160
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха масово разоряване на всички кредитни богаташи! Доживот ратай на банките!
159
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ви е смешно. ДА ВИДИМ 2025 как ще се смеете. Просто сега се почва
158
2
 
12
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Абе карантина до 2050....и един мармот завива шоколади ....
157
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харвард....хахаха! По-*** е само магадснскив университет
156
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и в момента съм си дръпнал Гугъл Хелт апликацията. Ако си с Samsung Galaxy S 9 или по нов. Можеш да ползваш Самсунг хелт датчика и да си мериш температурата и процента на кислород в кръвта. Данните се изпращат на Гугъл хелт центъра и ти връщат резултати за здравословното ти състояние. Като тест за Covid 19 е. А спрямо геолокацията ти ти дават и процент на вероятност да се заразиш. От 10 дена съм на идеялни показатели и 1,5% вероятност да хвана Корона вирус
155
4
 
11
 
! Отговори
Джейкъб Ротшаилд преди 4 години
Абе Сорос, търся те стана няколко дена, знаеш ли колко хора трябваше да накажа затова, че не си вдигаш телефона? Дай да обсъдим новият робски пазар и процентите, че вече сме подготвили чиповете по станцийте.
154
17
 
2
 
! Отговори
Дж. Сорос преди 4 години
Бай *** скача срещу чип- имплантите, и си вее "кожения" с гордост. Но след 2 години ще го видим преживял 2 карантини от по 4 месеца, умрял от глад..Как пълзи и се моли и на него да му сложат чип. Но тогава няма да може да си го позволи.. Само стойте и гледайте, пак ще си говорим след 2 години. До преди 5 месеца Бай *** щеше да му е смешно да даде 6 лв. за хирургична маска.. Ама сега се моли за една от 12 лв. Никога не знаеш какво те чака утре
153
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Етооо ! Втора фаза на на психо обработката за населението ! Смея се и пиша. Толкова фалшиви новини никога не е имало до сега ! Изглежда пресата в Бг е яко финансирана от заинтересовани персони да бълва фалшиви новини. От западната преса са такива "дойче веле" и английски вестници
152
0
 
6
 
! Отговори
147 преди 4 години
До Анонимен И аз това си мислех за инквизицията, понеже днес е един много тъжен ден.
151
2
 
4
 
! Отговори
До149 преди 4 години
По долу ти предложиха чип с форма на морков,аз ще уточня нещата твоят"чип"ще бъде на всичкото отгоре и кожен!
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дж. Сорос 146Мухъл, няма 2-3 месечна карантина а 2-3 ГОДИШНА !!!Това ни чака.Който не го разбрал е наивен мухъл.
149
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много точна статия!!!!!!..Проблема е че не тия от Харвард диктуват "решението", а ЧИНОВНИЦИ,САМОКАЛЕСАЛИ СЕ за "политици и държавници"..ПОНЕ У НАС е така.В ЕС-също.."Лодката" ни заплува по вълните на "короната"..Ще има издигане,ще има и спадане .Много от нас ще се поболеят,но не от "короната",а от "МОРСКАТА БОЛЕСТ" на мятанията и щуроблъсканицата ни.ВРЕМЕТО ще сложи всичко на мястото му..