МВФ с прогноза: Световната икономика няма да се възстанови през 2021 г.

Правителства и централни банки по света предприеха мерки, но...
17 апр 2020 20:00, Петя Славова
25
МВФ с прогноза: Световната икономика няма да се възстанови през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономическа активност, която беше силно засегната от коронавирусната пандемия, може и да не се възстанови напълно дори до края на 2021 г., заяви в петък Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд.

По-рано тази седмица МВФ понижи рязко своите икономически прогнози, като вече очаква глобалната икономика да се сви с 3% през настоящата година, преди да нарасне с 5,8% през следващата година, отскок, който обаче Гита Гопинат определи като "частично възстановяване".

Още по темата

"Предвиждаме икономическо възстановяване с 5,8% за 2021 г., но това е частично възстановяване", посочи тя в петък в интервю за бизнес телевизията CNBC.

"Така че дори до края на 2021 г. очакваме нивото на икономическа активност да бъде под това, което бяхме прогнозирали преди вирусната пандемия", допълни главният икономист на МВФ, цитиран от БНР.

Бързо разпространяващият се коронавирус, който зарази повече от 2 милиона души в световен мащаб, застави властите в редица държави да наложат строги ограничителни мерки, което доведе до спиране на голяма част от световната икономическа активност.

Правителствата и централните банки по света предприеха мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата да преживеят кризата - отговор, който Гита Гопинат отбеляза, че е бил "бърз и агресивен.

"Мисля че ако сравните това със световната финансова криза, настоящият отговор беше много по-бърз и мащабите му бяха много по-големи", коментира тя и отбеляза, че икономиките по света обявиха фискални стимули на обща стойност около 8 трилиона долара.

Но г-жа Гопинат също така каза, че размерът на стимулите не е "еднакво разпределен" между отделните икономики, тъй като фискални стимули за около 7 трилиона долара идват от страните от Г-20.

"Загрижеността, която имаме, е по-голяма за развиващите се и нововъзникващи икономики, които разполагат с по-малко фискално пространство", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взема, колкото й дадеш, докато ти гледа пред Медицинска Академия надолу по "Георги Нови Софийски".
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са й картите, кристалното кълбо?Колко иска за 1 гадаене?
15
0
 
1
 
! Отговори
Чичо Жоро Пилота преди 4 години
Пърдон, СЗО.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факултета притихна, само Гита продължаваше да реди финансови прогнози. :)))
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е този фонд са само м мини. Кристалина, Шандрагупта, М'бонго, тази римлянка... Да ми дава акъл цве тнокож е меко казано неуместно. Гледайте си вашите к очини
12
3
 
1
 
! Отговори
Handel преди 4 години
И да, съдейки по коментарите, българите наистиан са ***.
11
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Нещо и тая ми мирише на калинка. 3% спад означава реално 97% спрямо предната година. Покачването на тези 97% с 5.8% дава 0.97х1.058=1.026 за следващата година. Или ако са вярни прогнозите "частичното" възстановяване е +2.6% спрямо нивото ПРЕДИ спадането. Така че или тя просто е решила да каже какво да е, за да напомни за себе си, или този, който и е подготвил изхождането по въпроса, нарочно е решил да я покаже що за калинка е.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Niama sa plashite. Dotogava tozi fond s babichki i diadovci ste e umrial.
9
1
 
9
 
! Отговори
Велин преди 4 години
Готвят нов план Маршал. Печатат се нови пари, парите стават повече, стоките по малко и поскъпват, производителите стават по богати, чистят си кредитите и тва е целта.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилича ми на Катя Лещанска, само че тя е мъртва. :)))
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че ми харесваше до сегашната, ама кофти все пак..
6
2
 
5
 
! Отговори
А,и през преди 4 години
3021г. няма да се възстанови тая вакханалия и в доста отношения ще е за добро.
5
3
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
То това им беше целта .Признавам умните ходове на ционистите.Поздравления. Признавам и великолепната помощ на журналистите за насадената психоза.Поздравления.Признавам и все общата ЛИПСА НА МОЗЪЧНА ДЕЙНОСТ НА ХОРАТА,които се вързаха на този театър.Поздравления. Те първа предстои дървото.Всички ще го усетим.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много убава тая Гита от Каликaта. Бахут сундар ор маномай.
3
0
 
11
 
! Отговори
Хари Потър преди 4 години
Тя била ли е възстановена някога, защо дърпате кредити като улави и сте все в криза щом имате растеж. Някой почва война в Персийския залив и петpолните държави - петрола поскъпва, някой убива генерал Сюлеймани петрола поскъпва още повече, някой пуска Коронавируси петрола си идва на нормалната цена. Ако този някой знае. че тези неща ще се случат предварително, защото ги е планирал ще направи хиляди милиарди на борсата с акции от петрол, фючърси, индекси и прочие простотии. Това е демократично.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами трябва да редуцираме валутния борд към пакет от водещите валути да определяме курса на лева съобразно с новонапечатаната маса в обръщение. Ние левове не печатаме. Дори в момента вече курсът към еврото трябва да бъде 1:1.
1
4
 
21
 
! Отговори
Вишна преди 4 години
"световната икономика" си нулира някои дългове със Ковид19. сега ще завъртят печатницата , ще набият няколко трильона тук там и пак отново до следващия цирк. кой разбрал-разбрал. поздрави от Вишна от Колката