5G категорично не влияе на здравето!

Страничните ефекти са същите като при 4G, 3G, 2G
18 апр 2020 18:50, Нели Христова
173
5G категорично не влияе на здравето!
Снимка: БГНЕС

Конспирациите, разпространени дори от попуярни личности, твърдят, че безжичната технология от пето поколение разпространява COVID-19 чрез мрежата си, че Африка е най-малко засегната, защото няма 5G, че Ухан, от където започва пандемията, е първият град изцяло покрит с новата технология...

Всичко това подкрепено от „научни“ капацитети и учени, в чиито биографии обаче има и доста противоречия.

Агенция „Франс-прес“ провери фактите и попита експертите.

5G ли разпространява COVID-19?

5G, подобно на предишните поколения клетъчни комуникационни системи, е радио-базирана (радиочестотна) технология, която използва електромагнитна (EM) вълнова форма за предаване на информация. ЕМ-вълновите форми са сами по себе си нейонизиращи лъчения, обяснява Фабиен Хелиот, изследовател от Университета в Съри, който специализира в електромагнитното излъчване в безжичната комуникация. Той уточнява, че вълните в 5G са проектирани и предавани по начин, подобен на този при 4G. Основната и единствена разлика досега е, че 5G може да предава повече данни, като използва по-голяма честотна лента при по-висока носеща честота и насоченост на антените в базовата станция.

"Тъй като вирусът е жив организъм, не може да бъде създаден чрез радиация", подчертава Фабиен Хелиот.

Фалшивата новина, че 5G разпространява вируси всъщност звучи абсурдно.

Опасенията за здравето, свързани с 5G, идват от радиацията и от там рискът е не за разпространение на вируси, а тъкмо обратното радиацията е вредна за живите организми. Затова регулацията върху технологията е съсредоточена върху гаранциите, че радиацията от 5G няма да вреди.

Влияе ли 5G на здравето?

Фабиен Хелиот уточнява, че „възможните странични ефекти от 5G са същите като при 4G, 3G, 2G и Wi-Fi”. Според него 5G излъчванията не са толкова тежки, колкото сканирането или рентгеновите технологии, които се използват в медицинската помощ.

Световната здравна организация посочва, че „през последните две десетилетия са проведени голям брой проучвания, за да се прецени дали мобилните телефони представляват потенциален риск за здравето. Към днешна дата не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони.

По отношение на 5G, СЗО заявява:

„Заключенията, свързани със здравето, се правят от проучвания, проведени в целия радиочестотен спектър, но досега са проведени само няколко проучвания при честотите, които ще се използват от 5G.

Нагряването на тъкани е основният механизъм на взаимодействие между радиочестотните полета и човешкото тяло. Нивата на излагане на радиочестота от съвременните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло.

С увеличаването на честотата има по-малко проникване в тъканите на тялото и усвояването на енергията става по-ограничено до повърхността на тялото (кожа и очи). При условие, че общата експозиция остава под международните препоръки, не се очакват последствия за общественото здраве.

Има ли връзка появата на COVID-19 с въвеждането на 5G?

Експертите са на различно мнение по отношение на това коя страна е първа в търговската употреба на 5G. Сред водещите са Китай и Южна Корея, но и Великобритания и САЩ. В Южна Корея първите мрежи от ново поколение са стартирали през 2019, а Китай въведе търговската употреба в 50 града в края на октомври 2019г.

Връзката между това и разпространението на вируса обаче е абсурдна. Южна Корея първа стартира употребата на 5G, а COVID-19 тръгва от китайския град Ухан. Новият коронавирус бързо се разпространи и в много страни, където няма 5G - например Малайзия, Иран, Сингапур и Нигерия.

Всъщност зад конспирацията 5G и коронавирус може да се търси и друг мотив. Голямата търговска битка межуд Китай и западните държави за налагането на безжичната технология от най-ново поколение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля да си резервирам като падне пандемията едно сепаре и дасе почерпим с приятели на лаф като доброто старо време
140
0
 
1
 
! Отговори
Todor Tsekov / IEEE преди 3 години
Много много *** коментарите. с 1G до 4G все умирахте, мозъците ви се спичаха, вируси ви владееха до коляно и ви триха ДНК-то. Няма такава малоумщина. Същите *** които пишат това тънат ли в страх от рутера вкъщи? Внимавайте, от вълните у излизат чудовища които *** в тоалетните ви и не пускат водата. А рептилите зад тях остават мръсни чинии. *** до последния. 5G не е опасно, а всички старци дето си чешат пръстите над клавиатурата, да прочетат научните трудове за 5G.
139
2
 
2
 
! Отговори
Гарга на антена няма преди 3 години
Не съм виждал Гарга или Птичка да кацне на антена на Мобилен оператор!Защо животните ги избягват ???Какво казва платената наука за това ?:)
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е пълна глупост! 5G пречи на кислородните молекули да се абсорбират от червените кръвни клетки.Разсекретен документ на ДОД на САЩ от 1976 г за биологичните ефекти на електромагнетичните излъчвания:
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А то понеше фръц-прес е "медия" ня която може да се вярва? Като ЦвиЕнЕн и подобните им шитни. Тръмп е 100% ПРАВ! Това са враговете на народа, това не са медии, а интрумент в ръцете на либерастичната из..мет. Това не са журналисти чиято работа е да ни информират за новини, това са пропагандатори работещи целенасочено срещу интересите на хората. Единственото спасение е да спрем да ги гледаме и слушаме.
136
2
 
12
 
! Отговори
Как не ви е срам! преди 3 години
Колко ви платиха да публикувате тази пропаганада!НИКОИ НЕ Е КАЗАЛ ЧЕ 5G ПРИЧИНЯВА НИТО ЕДИН ВИРУС.ТОВА КОЕТО СЕ ГОВОРИ НАВСЯКЪДЕ ОСВЕН ВАШИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРОПАГАНДНИ ФИРМИ, е че 5G отслабва имунитета на хора, растения, всичко живо и така организмът и с стотици пъти по уязвим към различни вируси и заболяваня.ПОДПИШЕТЕ И СЕ БОРЕТЕ СРЕЩУ ПЪЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ С ОБЛЪЧВАНЯ STOP 5G BULGARAI!
135
4
 
10
 
! Отговори
анон преди 3 години
Реално като си облъчван нон-стоп с радиовълни от тоя род, имунитета ти отслабва и можеш да си заминеш от всичко. Точно както при СПИН. 5G като намали кислорода в кръвта ти и COVID-19 като ти порази дробовете, как няма да си умреш от хипоксия!! Това е логиката на цялата работа! Ама Тома неверни не вярва!! Навържете фактите, бе хора!!
134
3
 
9
 
! Отговори
анон преди 3 години
Не бъдете глупави! Рентгенът няма общо с 5G, но вредата я има и от двете! 5-тото поколение мобилни мрежи или т.нар. милиметрови вълни отслабват имунитета, пречат на усвояването на кислород в кръвта, причиняват високо кръвно, различни видове рак и пречат на важни биоелектрически процеси в клетките и тъкъните. Това са факти, които няма да ви ги кажат по телевизията или радиото!!! 5G клетките се разполагат много по-близо до хората!
133
2
 
5
 
! Отговори
анон преди 3 години
Пълни глупости! 5G убива всичко живо! Набавете си информация от различни източници, а не четете глупостите написани в тази куха медия!
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този фабиен ли е къв е, колко сребърника взе за "експертното" си мнение?
131
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Доказано е че влияние негативно на здравето на човека води до смърт много бързо
130
3
 
29
 
! Отговори
Daniel преди 3 години
Такива статии са платени в полза на 5G. Който не вярва, че облъчва в по-високи стойности, нека търси истината във форуми на швейцарци които вече правят подписка против 5G. Около 80% от тях заявяват, често главоболие и шум в ушите. Лош сън и други. Идеята на 5G е да съкрати живота до към 65 години и да си ходят хората. Както и Covid-19. Догодина ще има Movit-20. Алчността погубва света!
129
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рентгена облъчва с рентгенови лъчи, а 5G е радиовълни. Двете нямат точно нищо общо
128
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно?5G не е бил вреден колкото сканиране и рентген. Трябва да уточним,че рентген се прави максимум няколко пъти на година. А 5G ще облъчва 7/24
127
2
 
10
 
! Отговори
el_barbudo преди 3 години
Увивате си главите с алуминиево фолио и никаква радиация няма да ви навреди.
126
2
 
4
 
! Отговори
Ай сиктир преди 3 години
Проучване правихте ли повечето държави твърдят точно обратното
125
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасенията за здравето, свързани с 5G, идват от радиацията и от там рискът е не за разпространение на вируси, а тъкмо обратното радиацията е вредна за живите организми. Затова регулацията върху технологията е съсредоточена върху гаранциите, че радиацията от 5G няма да вреди.Чакай малко, че ме заболя ума. Последно на кой вреди радиацията, и на кой не и защо изобщо трябва да я има?
124
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"5G излъчванията не са толкова тежки, колкото сканирането или рентгеновите технологии"-мда малко по леки са , само дето са 24 4аса в денонощието
123
7
 
5
 
! Отговори
Владо преди 3 години
5G има в почти всеки дом и то не от скоро... Вижте си wifi рутерите.
122
2
 
13
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 3 години
5G категорично НЕ заразява с вирус.5G КАТЕГОРИЧНО влияе на здравето.