Търсенето на квартири се стопи заради пандемията, договорите с условие

Договорите с хазяите ще търпят актуализация
18 апр 2020 10:00, Ния Христова
201
Търсенето на квартири се стопи заради пандемията, договорите с условие
Снимка: Pixabay
Търсенето на квартири е намаляло заради коронавируса. Хазяите предлагат договорите с условие за скорошна промяна, казват столични брокери. Константин Пандов работи в една от агенциите и казва, че пандемията може и да свали наемите, но все още не е ясно за колко време. 
 
"Тук-там се сключва по някой договор за наем, но желанието на наемодателите е той да се актуализира след няколко месеца, защото в момента е нисък", обясни той за в. "Монитор". 
 
"В момента се освободиха част от наетите апартаменти. Това са много хора от провинцията и не могат или не искат да се прибират сега в София, или на квартиранти, на които собствениците са отказали поне за този период да свалят наемите. Тези хора рано или късно ще се върнат", обясни още Пандов. Според него подобно е положението и в сегмента на търговските квоти. 
 
"Голяма част от собствениците се съгласиха да оставят в имотите си наемателите дори безплатно. Само за да ги задържат. Има хазяи с едни и същи наематели от по 20 години", добави брокерът.
 
Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев каза в ефира на БНР, че немалко наематели вече са влезли в преговори със своите наемодатели за определени облекчения поне в периода на извънредното положение. Според Ганев никой не знае какво ще е бъдещето на имотния пазар 
 
Трудно е да се прогнозира и какво ще се случи с цените на наемите. Според него прогнози могат да се правят само за много къси срокове, за по няколко седмици напред. Обаква се наемите да паднат и защото на пазара има много свободни жилища. Повечето собственици вероятно притиснати от кризата ще ги обзаведат и ще ги предложат на пазара, прогнозира той.
 
"Освен това хората, които сега ще отложат покупката на жилища, вероятно ще останат на наемния пазар или ще се включат в него". 
 
По думите на Ганев отлагането е и заради ограниченията на банките и повишените критерии заради несигурната обстановка. "Част от хората, загубили работата си или са с намалени заплати, вероятно ще се върнат в родните места, за да ползват собствените си жилища", смята още той.
 
Добромир Ганев припомни, че най-сигурното предпазване от този риск е да се избере сериозна агенция или брокер. 
 
"НСНИ ще пусне упътвания как да си изберем агенция на пазара на имоти. Важното е да не се избира по случаен принцип, а да се направи проучване и да се потърсят съвети от други хора. Другата седмица се очаква да започне работа доброволен сайт на сдружението, където ще могат да се запишат всички работещи брокери", каза председателят на НСНИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко неграмотен трябва да е човек, че да продаде, купи или отдаде жилище под наем ползвайки брокери. Те във повечето случай едвам са завършили средно и нощно време предлагат предници и *** срещу заплащане! Разбират пазара до комисионна при проблеми няма как да ги намериш! В момента доста от тружениците брокери официално са на борсата щото закъсаха и с двата бизнеса!
131
0
 
6
 
! Отговори
Не само преди 3 години
Не само квартири а и покупката на имоти !!!! Да си ги държат копторите !!!!!
130
5
 
15
 
! Отговори
до наемодателите преди 3 години
да си държат имотите дано се задавят с тях
129
1
 
15
 
! Отговори
погребален агент преди 3 години
Правим специално намаление на брокери и "инвеститори" в недвижими имоти! Очакваме доста клиенти сред тях и затова подготвяме предварителни оферти! За най-алчните предлагаме няколко тухли в ковчега или ипотека на парцела.
128
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"най-сигурното предпазване от този риск е да се избере сериозна агенция или брокер" -- па то такива няма в Бг бе, смешници!
127
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен са на -20% и то само отложено във времето, какво "безплатно" те гони ?Иначе няма проблем, ако са фалирали - връщане на село и Start Fro Zero.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам кое как е, ама през 2000-ната си купих за 14К USD чисто нова двустайна панелка в Сф от тогавашното ДК - това беше последният им строеж, след това ги фалираха.Ай вижте сегашните цени (било то и намалени поради разани "кризисни" причини).Е да, заплатите тогава бяха по ниски, но увеличението им през годините не компенсира поскъпването на жилищата.
125
0
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
През 2008 година икономиката на Европа не беше съсипана а производството се сви с 3-4% и тогава имотите се сринаха с 30-40%. Сега когато Европа кара на издихания и резерви и няма производство не ми се мисли как ще е. Цените на имотите може да се сринат поне на половина. Който си има двор да копа докато е време. Че очаквам гладна зима.
124
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тенденцията върви към поскъпване на жилищата/наемите - особено в големите градове.Временните спадове само потвърждават горното. Една назад, две напред.Отделно - печатарниците никога не са спирали.Миграция за по-висока заплата - и това в ++.Разнообразие от магазини и места за забавления в големия град - допълнително.
123
7
 
10
 
! Отговори
Инвест Кла(и)торОf преди 3 години
Иде нова ера-таз на пре...е строители!Как се действа:1.30 % сума под масата-без данъци за "инвеститора";2.15% от парите на инвеститора за общината(партията)-за да се строи там,където достъпа е почти само вертикален;3.Сул и Пул купуват на зелено,на вересия,абе за инвестиция(един ден за детето,което е на година,а за сега под наем);4.Често тия по т.3 опират до БАНКИ и oния вече са реалните собственици на имота;5.София се превръща в Шумен след "екскурзията";6.ОПРОВИНЦИОНАВАНЕ;7.БГ купена!
122
8
 
39
 
! Отговори
До софиянчето преди 3 години
Ти кога излиза за последно от миризливата панелка,та ще я сравняваш с къща на село?Имам си локално парно в къщата, слънчеви батерии на покрива,двор с ливада с люлки за децата,барбекю и басейн.Пък ти си стой във *** София и се мисли за голямата работа.И най са ми смешни тия, дето разправят,че на село нямало работа.Естествено,че няма-затова пътувам с автомобила 10 минути до близкия град.И пак стигам по-бързо до работа от софиянци,които висят в задръствания.
121
8
 
22
 
! Отговори
НАЕМОДАТЕЛ преди 3 години
Наемите в София са безумни! Повтаря се 2008. Тогава давах едностаен на 480 лв. и след като удари кризата директно го смъкнах на 230 лв, за да си запазя наемателите. Винаги съм се чудел, и през 2007 също - как е възможно някой да плаща толкова много за наем! То на мен ми беше неудобно да взема толкова, затова като удари кризата директно предложих намаление на наема. Ама се редяха на опашка да ги платят тези пари преди това! Не е реално. Сега за двустаен на добро място искат по 700 лв...
120
4
 
40
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
ТЪРСЯ БРОКЕРИ ЗА РАБОТА НА СЕЛО.ХРАНА И ПОДСЛОН БЕЗ ПАРИ.
119
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се оправят те, да му мислят бедните
118
6
 
20
 
! Отговори
Ковидчо преди 3 години
До ATAKA_FOREVERти си лесен -къщата ти на село струва колкото висок клас телевизор....нищо не си загубил....
117
15
 
15
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Другари рентиери..БОЛКАТА ОТЛЯВО за ВАС Е:че КОЛКОТО И Апартаменти- ДА ИМАТЕ..ДАЛИ СТЕ ГИ КУПИЛИ с ПАРИ или ЗАЕМ(което е ЛОШ вариант) ИЛИ СА ОТ Дядовци...или Мама и ТАТЕ..ТА. *** ЗА ВАС ДРАГИ ОТВОРКОВЦИ Е:- ЧЕ ВЕЧЕ ИЗПУСНАХТЕ МОМЕНТА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЕЗ "ИМОТИ"..на 1000Е/м2 или Там Някъде...ДО преди 6 мес. сте имали АКТИВ...примерно 3 бр. Апартамента на Цена 3*60к Евро.т.е. 180 хил.А сега...3 х 40хил. 120...ХА СЕГА КОЙ Е 60 ХИЛ ЕВРО - Вътрешно..АА???Ама *** сте си Вие
116
19
 
13
 
! Отговори
SOFIA BOY преди 3 години
ако цената да се отървем от селяните е ,апартаментите да струват колкото по бай Тошово време-съгласен....само че ,нито ще се отървем от тях,нито апартаментите ще станат равни по цени на селските им къщи(отколешна техна мечта).......
115
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-малко аз ще тръгна да хваля онова време,но поне беше изградена една работеща машина в демографски план.Тя е изграждана още от Освобождението да сме точни.И кой реши да срине всичко за 25 години не знам.Мога само да предполагам.Ето сега е моментът нещата да се нормализират.Кризата дава този шанс,може би последен за България.Много хора ще се върнат по родните си места.Да направим така,че те да си останат там.Пълен рестарт на икономиката,нова демографска политика с ново правителство.Това е.
114
13
 
10
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 3 години
Имам два апартамента и не се дават под наем тикво зелена. Не плащам кредити и нямам заеми. Къщата на село и градината я ползвам за екологична храна.
113
11
 
11
 
! Отговори
Морският бей преди 3 години
Шопските рентиерчета взеха да ви мият очите *** на есен с песен ще има прираст във ВУЗ търсене ала бала , смешковци нещо такова ще има коги Говедата имат стадион у Подуене и завод на Волксфаген у БГ , излетяха ви паричките от прозореца първо през наем после и като стойност на тухлата ....нито от наем ша избиете нещо нито от продажба , Цеци асансьора инвестира отдавна на правилната цена