Заради намесата на хората - инфекциите нарастват на всеки 10 години

Човекът е изиграл съществена роля за появата на пандемията
18 апр 2020 22:10, Нели Христова
46
Заради намесата на хората - инфекциите нарастват на всеки 10 години
Снимка: БГНЕС

COVID-19 е идеалният пример за това как унищожителното влияние на човека върху природата поражда опасни вируси. Броят на заразните инфекции се утроява вече на всеки десет години, пишат от DW.

Още след като се появиха първите новини за коронавируса в Китай, по света плъзнаха всевъзможни слухове. Някои твърдяха, че вирусът е бил умишлено създаден в американска лаборатория. Учените обаче са единодушни: коронавирусът е възникнал в резултат на зооноза – при пряк контакт между животни и човек. Така някои болести се пренасят и върху хората.

И все пак човекът също е изиграл съществена роля за появата на пандемията: нахлуването му в естествените местообитания на животните, намаляването на видовото разнообразие и нарушаването на екосистемите увеличават вероятността от появата на такива вируси. До този извод стига актуално изследване на австралийски и американски учени.

Броят на инфекциите се утроява на всеки 10 години

Напоследък сериозно зачестиха епидемиите от инфекциозни болести. От края на миналия век броят им се е утроявал на всеки десет години. А повече от 2/3 от тези болести се причиняват от животни, 70% от които – диви. Много от познатите ни инфекциозни заболявания, като Ебола, СПИН, свински и птичи грип, са зоонози.

А новият коронавирус показва и още нещо: в днешния обвързан свят такива внезапни взривове на болести бързо придобиват размерите на пандемия. Чрез намесата на човека в екосистемите се създават предпоставки за прехвърлянето на вируси от животни върху хора, казва вицепрезидентът на Института за устойчиво европейско развитие Йоахим Шпангенберг. „Ние, хората, създаваме тази ситуация, а не животните”, казва той.

Хората превземат все по-голяма част от естествените ареали на дивите животни, изсичат гори, за да отглеждат добитък, ловуват и експлоатират природните ресурси. Така те влизат в контакт с причинители на болести, които са характерни за дивите животни.

„Все по-близо сме до дивите животни, а с това и до техните вируси”, казва Юан Сян, професор по вирусология от Научния здравен център към университета в Тексас. Така се увеличава и рискът от инфекции, допълва неговият новозеландски колега Дейвид Хайман, който изследва инфекциозните болести и пътищата за тяхното предаване.

„Унищожаването на екосистемите увеличава вероятността от предаване на инфекции. То се отразява и на концентрацията на вирусите в природата, както и на тяхното поведение”, добавя Хайман.

През миналия век са били изсечени половината тропически гори, в които живеят около 2/3 от всички живи създания по света. Тази загуба на жизнено пространство оказва отражение върху цялата екосистема, включително и върху инфекциите, казва Хайман.

Един показателен случай

Промените в местообитанията на дивите животни ги принуждават да се прехвърлят на други места – включително и там, където живеят хора. Такъв е например случаят с вируса Нипа, появил се в Малайзия в края на 1990-те години. Масовото изсичане на гори доведе до миграция на плодоядните прилепи към плантации с мангови дървета, намиращи се в близост до свинеферми. Прилепите често са преносители на болести, от които самите те не се разболяват. Чрез тяхната слюнка и урина се отделят опасни вируси, които се прехвърлят върху свинете, а оттам – и върху хората.

Друг инкубатор на зарази са пазарите, на които се продават живи или прясно заклани диви животни. Именно на такъв пазар – в китайския град Ухан – най-вероятно новият коронавирус се е прехвърлил на човека.

Затварянето на болни животни в клетки създава идеалната среда за появата на нови патогени и предаването им от един вид на друг, твърди Йоахим Шпангенберг. Затова много учени по света призовават да бъде забранена търговията с диви животни или поне да се приемат строги правила за нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
13
 
! Отговори
Лаб BSL4 преди 4 години
Затварянето на болни животни в клетки създава идеалната среда за появата на нови лабораторни вируси.
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоталибанска тежка простотия и лъжи! Човека винаги е имал досег с животни, епидемии винаги е имало, но пък днес жертвите са по-малко заради напредналата медицина - това е всичко.
17
8
 
18
 
! Отговори
Антижълтур преди 4 години
Намалете населението на Азия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 G - Е, по- слабо, от- бързовар, за- кафе,...А, хора- не- ходещи, на- работа,.И, със- власт,...Ще- ви- хвърлят, в- тръните,.За- една, молба- дорй...- Като, опит- да- стъпите, на- капак,.Преди- 10 години,.И- днес....
15
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антените на 5G йонизират въздуха, дишането става чрез белите дробове и хемоглобина, който се намира във кръвта пренася кислорода до клетките. Когато въздуха се йонизира хемоглобина не може да се свърже тъй като кислорода получава един възбуден електрон и тялото не знае как да реагира. О тук се получава и цитокиновата буря от имунната ситема на човека, която няма достатъчно кислород и не може да сработи, колкото и да се опитва получава се свръхреакция.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте ги казали по-раничко тези неща медиите. Трябва да се чувстваме виновни за нещо ли ?
13
4
 
26
 
! Отговори
Пародия преди 4 години
Дойче Зеле може ли да каже каква флора и фауна се намира в центъра на 15 милионен град. Май само лаборатории дето ги дават вече всички медии. Ама не готварски. И в тези лаборатории съвсем се са правени опити. Абе Кой правите на ***. И съвсем случайно точно покрай тези лаборатории избухва епидемията. Когато човек се прави на Господ открива АДА и дявола.
12
2
 
13
 
! Отговори
Божий раб преди 4 години
Правилата за живот на планетата не ги определят хората и накрая пак те виновни
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една подробност, че коронката идва изкуствено от Ухан, днес френски учен го каза!
10
3
 
7
 
! Отговори
Лов на вещици преди 4 години
До 9Ти говориш за ядрените самолетонасачи, там не се знае какво е положението. Обаче тия затворени общества на корабите са най-представителната извадка, защото са направени тестове на целия екипаж 100% заразени и нито един умрял. Така, че не философствай, аман от дървени философи.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лов на вещициВсъщност екипажът на всеки самолетоносач е над 4000 човека.
8
1
 
19
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
Накъдето и да се обърна,само вируси,бацили,микроби..Вече съм толкова информиран,имам чувството,че аха -аха ако се напъна ...са изкажа и аз по въпроса! Светли празници драги съфорумници,бъдете здрави !
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова държавата плаща богат президент богат примиер които поръчва музиката тои плаща
6
11
 
8
 
! Отговори
Лов на вещици преди 4 години
На всеки самолетонoсач служат между 400-600 човека направени са тестове на абсолютно всеки и всеки е заразен, не е умрял нито един военнослужещ от лошия вирус убиец. Тези които казват, че щели да умрат цели племена в джунглите си нямат и представа, а това са СЗО и подобни неграмотници, Тръмп им спря парите.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те за това са инфекциите ... Да намалят хората и вмешателството им."Трябва да има баланс във всички неща!" Танос
4
7
 
8
 
! Отговори
Лов на вещици преди 4 години
Ето какво е станало: Най-вероятно 98% от хората са преболедували САРС-КоВ-2 и МЕРС и са си създали антитела малко или много. После вируса е мутирал и сега убива ония 2%, които преди туй не са пипнали някоя разновидност на Короната и тези със съпътстващи заболявания. Това означава, че цялата паника е напразна. Oколо 2% ще умрат рано или късно На самолетонoсaчите на САЩ целия персонал е заразен смъртност 0% от Коронавируса на който и да е самолетоносач. Въпроси ?
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ковид 19 пребори всички други вируси, бацили, ракове, спин, катастрофи.... вече никой не умира от тях.
2
14
 
14
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Бандата Комунисти на Си ЗинПин не са Хора, ако Бяха, сега нямаше да сме в това Положение!! Това са Демони, слуги на Сатаната!
1
5
 
35
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
светли великденск празници хора