COVID-19 ще донесе залеза на Европа и "златен век" за Азия

„XXI век ще бъде азиатски“, смятат във Франция
20 апр 2020 14:07,
235
COVID-19 ще донесе залеза на Европа и "златен век" за Азия
Снимка: БГНЕС

"Златният век" на Азия беше чакан сред небостъргачите на Шанхай или в пристанищата на Сингапур, център на международната търговия. Но в крайна сметка той дойде от мрачните болници на Ухан. През 2020 г. вероятно ще започне „Азиатската ера“, дългоочакваният възхoд на Азиатско-Тихоокеанския регион и относителният упадък на Запада. За да се случи това Азия се нуждаеше от своя „11 септември“, коментират от френското издание Le Monde, цитирано от „Фокус“.

Още по темата

„21 век ще бъде азиатски“, казваха много хора през последните години, но в действителност никой не вярваше в това. Да, Азия наистина напредваше бързо благодарение на икономическия си растеж и напредъка на технологиите, но западните сили все още имаха голямо предимство благодарение на социалната държава, културата и превъзходството на своя демократичен модел, както самите те вярваха. С тази увереност, ние наблюдавахме със снизхождение, докато азиатските "мравки" изграждат нови магистрали и антиутопични градове.

Управленчески урок

И тогава при нас дойде вирусът. Нашата политика и болниците бяха заляти от огромна вълна и бързо достигнаха дъното. Хуманитарните резултати от пандемията (които все още не са окончателни) се превърнаха в безспорен показател за състоянието на санитарните системи по света и особено в „развитите“ страни. COVID-19 отне живота на повече от 17 000 души във Франция, в сравнение с 229 от общо 50 млн. южнокорейци и само шестима души в Тайван. Взели си поука от горчивия опит на SARS през 2003 г., „Азиатските дракони“ веднага предприеха сериозни санитарни мерки за защита на населението и в същото време показаха азиатската ефективност, както смята философът Франсоа Жулиен.

Дори в комунистически Китай, където според официалните имаше 3300 жертви - нереалистична цифра, според западните държави, радикалната блокада до голяма степен предотврати масовото разпространение в централната провинция Хубей и защити големи градове като Шанхай и Пекин.

В същото време вирусът беше безмилостен към западните демокрации, които често поучаваха останалия свят, издигнати върху предполагаемото превъзходство на техния политически модел, но които сега понесоха загубиха пространство за маневриране в икономиката. Светът се върти около оста си и развиващата се Азия, лидер в икономическия растеж, дава удивителен урок по политическа ефективност на Запада.

Тези източноазиатски страни, които често мързеливо представяме на Запад като привърженици на дивия капитализъм, научиха всички на урок по управление, поставяйки здравето на гражданите си на първо място. През това време европейските лидери продължиха да се бавят с мерките за борба с пандемията, поради липса на далновидност или страх от подкопаването на своите икономики.

Използват ли някои лидери в света COVID-19 за да затвърдят властта си?

Това изпитание хвърли светлина върху огромната заблуда през последните 40 години на глобализация, чийто основен театър се превърна именно Азиатско-Тихоокеанския регион. Докато стратезите в Ню Йорк, Париж и Лондон вярваха, че разширяват империята на капитализма и демокрацията, като преместват фабриките си там и продават стоките си на техните пазари, азиатските столици провеждаха политика на национално възраждане, оборудване на държавите си и обогатяване на средната класа.

Унижението на колониалната епоха

В Пекин, Сеул и Сингапур икономическите показатели за растеж се превръщат в инструмент, с който тези страни заличават унижението от колониалната ера. Досега Европа се уповаваше на "меката търговия" на Монтескьо и "края на историята" на Фукуяма. Но междувременно Източна Азия укрепи нациите си чрез подобряване на условията на живот на гражданите. Ако Западът свърже бъдещето си с пазара, тогава азиатските държави отново ще поемат контрола над съдбата си с помощта на стратегически съюз между държави и частни компании.

Разпространението на пандемията и влиянието на това върху световната икономика изглежда като последното ключово събитие в историята
. Западът вече усеща последствията от лъжите на авторитарния режим, на които сляпо повери съдбата на собственото си индустриално бъдеще. Късно е да обвиняваме Китай за всички неприятности, ако вече сме се отказали от собствената си стратегическа съдба и сме компрометирали основните си ценности като демокрация и свобода с цел намаляване на разходите.

Но все пак европейските страни и САЩ все още имат много козове в ръцете си, които ще ползват в съперничеството в новия постзападен свят. На първо място това са демократичните ценности, творчеството, образователните системи и културата, които все още имат силно влияние в целия свят. В същото време Западът трябва да създаде перспективи за своето население, да комбинира икономическия растеж с общо проект за стратегическа визия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
до 139:Гърците идвате от Африка така че родните ти ЕТИОПИЯ СУДАН И ТАНЗАНИЯ те зоват!!!! там е твоя дом
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 135 Калеко АлекоЗащо използвате ник с това име без разрешение ? Нарушавате авторски права и е подсъдно. Защо не е блокиран този профил ?
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кои са тия демократични ценности дето казва автора ? Сигурно намеква за демократизирането на Ирак, Афганистан ,Либия, скорошния опит със Сирия ?
134
2
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
до 139:дома ти е в АФРИКА БЕ кво правиш тука? пък и Българите сме дошли от АЗИЯ така че ти не си НИКОЙ ДА КАЗВАШ КОЙ КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЕ РАЗБРА ЛИ АФРИКАНОС? от 10 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ТАЙЛАНД(ЖЕНА МИ Е МЕСТНА БУДИСТКА) И НИКОЙ НЕ МИ Е КАЗАЛ ДА СИ ХОДЯ ОТКЪДЕТО ИДВАМ!!!!!
133
0
 
3
 
! Отговори
Тотални глупости преди 4 години
Статийка така, за запълване на сайта .........
132
4
 
3
 
! Отговори
Психопат глобален преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТаз съм в дома си и АЗ КАЗВАМ КОЙ ЩЕ ЖИВЕЕ В ДОМА МИ !а ти с твоя юдо-масонки глобализъм и психопатска толерастия няма да ми казваш какво мога и каво не мога в дома си ...... ддръвник перверзен глобален !!!
131
11
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
тва верно ли някой още вярва че има хора дето да бачкат за 1 долар на ден? тези надници може да ги има единствено в Африка,Латинска Америка и Източна Европа но в Азия няма такива дето да бачкат за 1 долар на ден....
130
9
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
до 136:тука става въпрос за АЗИЯ а не за АФРИКА(родината ти) и ти не си НИКОЙ да казваш кой къде ще живее!!! ето например аз живея в Тайланд от 10 години и никой не ми е казал да си ходя откъдето съм дошъл............
129
7
 
20
 
! Отговори
8 преди 4 години
Пожелавам им да си цъфтят колкото искат, ама да си седят у Азия и Африка!
128
7
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Както винаги заклинателите на тези черни за Европа прокоби, сигурно под "процъфтяващата Азия" имат предвид страни като раССия, Китай, а защо не и Северна Корея ... Френското списание "Le Monde" май е дотолкова "френско", доколкото името му е изписано френски, а финансирането му може и да идва от някоя офшорка на Вирджините, която се подхранва от касичката на Сибирската бензиноколонка ... !!!
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде е крднат текста?
126
5
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Четвъртия райх ке падне.Само да не е толкова кърваво като третия .Народен съд за гербавите фашисти .Народен а не доя инпутентния дето е сега ;)
125
6
 
6
 
! Отговори
ОФ преди 4 години
До Христо ХристовРазбран бях превратно. Под "колективен запад" да се разбира държавите, имащи склонност да се обединяват в групи по интереси - G7, военни атлантически съюзи и тн - и хвърлящи се смело и колективно в борба със световните заплахи. Така написано може би повече ще се хареса:Хуманитарните резултати от пандемията се превърнаха в безспорен показател за плачевното състояние и фиаското на златно-милиардните групи по интереси.
124
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте в Азия колко са процентно заразените на 100 000 човека и ще забележите, че азиатците са много по-дисциплинирани от нас. Много по-сериозно гледат на проблема. Ние сме пракелено либерални общества и затова ще пострадаме най-много от вирусите.
123
5
 
8
 
! Отговори
До 126 преди 4 години
Детрот е населен предимно от нееегри, а както знаем, те са по-опустошителни от атомни бомби. Те са като нашите роми, но с автомати, АР-15 и други. Живеят на помощи от държавата, все белият човек ги потисква, а знаеш ли, че най-богатите квартали с нееегри имат повече пресътпност от най-бедните с бели хора в Америца?
122
11
 
10
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Вижти Шанхай, вижти Детройт и ши стани ясну кой кой е иде са намира.
121
12
 
12
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 години
Америка и Англосаксите имат две-трети от ТОП100 университетите в света! Сега, когато Америка ще изтегля от Китай все повече производства, Европа ще трябва да следва същата политика. Карбоновите квоти и цените за тях трябва да се махнат или минимизират, както и влиянието на синдикатите - тогава, фирмите сами ще се връщат в Европа. И още нещо - ако някой ден реално възникне опасност Китай да претендира за ръководна роля в света, Америка няма да се колебае да използва ядрени оръжия и ще ги попилее.
120
11
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
И що азиатците бягат все на запад? Ще им се на някои, но няма. Ще затворим Европа и да ходят ЮК....
119
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат голям коз в ръцете си - военната сила, с която империята на злото подчинява останалите държави по света.
118
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова е сега войната. Глобалистите искат да потопят запада и САЩ,вече не им тряват,и да издигнат Китай,като наложат китайската политическа система на целия свят,който да се управлява от тях,чрез едно правителство.