Великобритания събира кръв от преболедували COVID-19 за лечение

Джонсън: Смекчаването на мерките ще доведе до втора вълна на болестта
20 апр 2020 15:51, Анисия Иванова
9
Великобритания събира кръв от преболедували COVID-19 за лечение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Великобритания възнамерява да събира кръв от преболедували от COVID-19 за да изследва дали преливания на плазма от тях може да подобри скоростта на възстановяване на заразени пациенти, както и шансовете им за оцеляване, предаде "Ройтерс".

Това съобщи говорителка на Отдела по кръвопреливане и трансплантации на Националната здравна система (НЗС).

"Ние предвиждаме първоначално да проведем изпитания дали това може да бъде възможен начин за лечение на COVID-19. Ако получим разрешение, тези изпитания ще имат за цел да покажат дали преливанe на плазма от оздравели пациенти може да подобни бързината на възстановяване на болни и шансовете им за оцеляване", каза тя, цитирана от БНР.

"Работим в тясно сътрудничество с правителството и съответните служби, за да преминем процеса на одобрение възможно най-скоро", добави говорителката.

Хора, които са оздравели от COVID-19, могат да се регистрират в НЗС, ако желаят да дарят плазма, но не трябва да се явяват лично в центровете за кръводаряване, отбелязва "Ройтерс".

Британският премиер Борис Джонсън е предпазлив по отношение на смекчаването на мерките за борба с пандемията, защото според него подобен ход може доведе до втора вълна на заразата, пише вестник London Evening Stndard.

Премиерът е заявил пред висшите служители на правителството по време на среща по-рано, че приоритетът му е да "помогне на Великкобритания да се възстанови" и да "стигне до това, което съветниците описват като новата норма", след кризата с COVID-19.

Според информацията Джонсън е изразил притеснение, че смекчаването на мерките в страната може да доведе до "втора вълна" на заразяване с вируса и още една карантина, която на свой ред ще предизвика още икономически проблеми.

Самият Джонсън по-рано прекара няколко дни в интензивното отделение на лондонската болница заради усложнения, свързани с COVID-19. Той беше изписан малко по-рано през април.

На този етап не се очаква той да се върне към своите длъжности, които в момента се изпълняват от неговия заместник и външен министър Доминик Рааб, като това вероятно ще се случи едва през май.

Междувременно правителството удължи мерките за карантина поне до началото на месец май. Когато обяви този ход, Рааб заяви: "Като цяло все още броят на (новите заразени) не е паднал толкова, колкото бихме желали".

Повече от 16 хил. души са починали в болниците във Великобритания заради усложнения от COVID-19. Броят на починалите в страната вероятно е доста по-висок, тъй като в това число не се включват починалите в старчески домове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Английски Доктор преди 4 години
Единственият проблем бил че нужното количество кръв трябвало да бъде поне 2 - 3 литра.....Цената е по договаряне. Показват колко литра са ти източили. И договаряте цена. Ако мълчиш и се правиш на умрял- записват го като безплатно дарение.Илати, да ескарати някой паунд.
8
0
 
0
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Грам кръв-10 хиляди паунда. Развързвайте кесиите.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борката ще даде ли кръв?
6
2
 
2
 
! Отговори
БабаЕлиФтора преди 4 години
Рижия офчар презкочи ли трапа
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и Турция събират, но жертвите се увеличават.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1:не, че ми е драго, но това е нов печеливш бизнес.1. Заразяваш млади и здрави и точиш.2. Хакваш в системата, отвличаш, точиш.На англичаните лично аз нямам доверие.
3
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Джонсън: Смекчаването на мерките ще доведе до втора вълна на болестта.Че Борката не беше ли за стадния имунитет или вече си е променил мнението?!
2
1
 
1
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Трябваше отдавна да се случи...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще събират, ако получат съгласие от преболедувалите.