ООН алармира за "библейски глад" след коронавируса

Шефът на продоволствената агенция предупреждава за катастрофа
22 апр 2020 19:38,
58
ООН алармира за "библейски глад" след коронавируса
Снимка: БГНЕС

Глад от "библейски мащаби" заплашва светът, заради пандемията от коронавируса, смята Дейвид Бейсли, начело на Световната продоволствена програма на ООН.

Над 30 развиващи се държави може да се изправят пред недостиг на храни и други жизненоважни продоволствия. В тези страни вече на 10 млн. души едвам оцеляват дневно, заявява Бейсли.

Още по темата

"Не говорим за хора, които ще си легнат гладни", каза той пред The Guardian.

По думите му става въпрос за много по-екстремни условия. Бейсли предупреждава, че хората вече са на ръба от умиране от глад.

"Ако не доставим храна за тези хора, те ще умрат", предупреждава Бейсли.

Според него COVID-19 вероятно вече е достигнал и до бедните страни в Африка и Близкия Изток, но там е много трудно той да бъде проследен. По всичко личи, че здравните системи там няма да могат да се справят с пандемията, а последващите я икономически последици вероятно ще доведат до огромна липса на ресурси.

"Това е повече от пандемия - става дума за пандемия на глада", допълни Бейсли. "Това е хуманитарна и продоволствена катастрофа", смята той.

Бийсли предупреди за това и страните от Съвета за сигурност на ООН и ги призова да действат бързо, за да предотвратят тази трудна ситуация. Той призова държавите да съдействат с 2 млрд. долара помощи, които вече бяха обещани, за да стигнат те възможно най-бързо до нуждаещите се.

Други 350 млн. също ще са нужни, за да бъде създадена логистична система, с която до тях да стигат ресурси като храна, лекарства и медицинско оборудване, включително и чрез въздушен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари