ООН алармира за "библейски глад" след коронавируса

Шефът на продоволствената агенция предупреждава за катастрофа
22 апр 2020 19:38,
58
ООН алармира за "библейски глад" след коронавируса
Снимка: БГНЕС

Глад от "библейски мащаби" заплашва светът, заради пандемията от коронавируса, смята Дейвид Бейсли, начело на Световната продоволствена програма на ООН.

Над 30 развиващи се държави може да се изправят пред недостиг на храни и други жизненоважни продоволствия. В тези страни вече на 10 млн. души едвам оцеляват дневно, заявява Бейсли.

Още по темата

"Не говорим за хора, които ще си легнат гладни", каза той пред The Guardian.

По думите му става въпрос за много по-екстремни условия. Бейсли предупреждава, че хората вече са на ръба от умиране от глад.

"Ако не доставим храна за тези хора, те ще умрат", предупреждава Бейсли.

Според него COVID-19 вероятно вече е достигнал и до бедните страни в Африка и Близкия Изток, но там е много трудно той да бъде проследен. По всичко личи, че здравните системи там няма да могат да се справят с пандемията, а последващите я икономически последици вероятно ще доведат до огромна липса на ресурси.

"Това е повече от пандемия - става дума за пандемия на глада", допълни Бейсли. "Това е хуманитарна и продоволствена катастрофа", смята той.

Бийсли предупреди за това и страните от Съвета за сигурност на ООН и ги призова да действат бързо, за да предотвратят тази трудна ситуация. Той призова държавите да съдействат с 2 млрд. долара помощи, които вече бяха обещани, за да стигнат те възможно най-бързо до нуждаещите се.

Други 350 млн. също ще са нужни, за да бъде създадена логистична система, с която до тях да стигат ресурси като храна, лекарства и медицинско оборудване, включително и чрез въздушен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Защо всичко написано вземате за истина наивни сте до глупост .Ако това с тоя грип не е вярно ЗА КАКВО ЛИ ГИ ГОВОРЯТ И ВЪРШАТ ТИЯ ИЛИ ТО Е В ЦЯЛ СВЯТ ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ Е ЕДНО И СЪЩО РОБИ- НАИВНИЦИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ - ИЗМАМНИЦИ ВИЕ ПОМИСЛЕТИ
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гражданинБа си гражданина...Късаш ли корените - труп си. Като 90% от т.н. софиянци, дето сега напират да си ходят на село.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Гледаш ти буболечки и ***.То така се гледат животни, изтрещял си съвсем.Аз пък съм астронавт, имам собствена ракета и редовно през уикенда си летя до Марс.Там си наглеждам картофите, които посадихме заедно с Мат Деймън!
33
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До: номер 48 (***)Живея в град София. Имам работа, добра заплата, кола, семейство, собствен дом, ядене, пиене, магазините са пълни, само екскурзиите ми липсват заради извънредното положение.Имам голяма къща с голям двор на село.Ама е далече. И не живее никой. Навремето баба ми садеше картофи, лук, боб и т.н.Сега растат плевели и репеи а къщата е необитаема и пропукана.Имам един комшия. Той пасе кози но живее сам. Другите къщи също са необитаеми и пусти. В селото няма нищо, няма живот!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНамали тревата! И поне седмица да си чист! ПОСЛЕ - НА ИЗСЛЕДВАНИЯ! мНОГО СИ ЗЛЕ! Рискуваш!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТи, някоя_си и още няколко екземпляра от коя лудница ви изпуснаха. Каква армия, какви пет лева. Турция е блокирана и се заразяват много бързо. Имат си достатъчно проблеми, за да харчат и млрд. за военни деъствия. Или тяхната армия вирус не е лови и ще я хвърлят в огнищата на заразата в Сирия + иранци и иракчани. Откъде се пръквате или вируса те е ударил в главата по рождение. К Л О У Н , но жалък.
30
1
 
1
 
! Отговори
Закривай преди 3 години
ООН и СЗО за Затвора!!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСупер се смееш! После - при мен!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички обратно по селата! Иначе тук ще е глад! Там поне има място в гробищата. И можете да си понасадите нещо и няма да гладувате. Не знам кои са кореняците шопи, но който може...
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо,спри им и на тези кранчето заслужили са си.
26
1
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
НЕМАМ ПИСМО ОТ ООН!А , ВИЕ...??!
25
3
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 3 години
-Гладно око лошо гледа! Разбирате ли, БГ "бизнесмени"? Ще, ще!
24
2
 
10
 
! Отговори
NEPPTUN преди 3 години
България може сама да се изхранва и да изнася храни. Земя, климат са идеални за земеделие и животновъдство. Но има на запад които нямат интерес България да е добре. Тъпо и упорито я мачкат но не им се получава защото не зависи от тях. Вълните със птичи свински и други грипове са точно за това - да има глад там където земята не става или хората не стават за нищо.
23
5
 
7
 
! Отговори
Сс преди 3 години
Никой не ги е карал да се е ат като животни.Все някой им е длъжен на четните.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последните 10 години, като цяло света произвежда всяка година или ново рекордно количество пшеница, или ниво достатъчно високо за да остане годината пак в топ 10. Въпреки това, световните запаси от пшеница се топят. Това не значи че скоро ще се очаква гладна смърт - просто цената ще се покачва и ще се сеят повече площи с пшеница за сметка на други култури, за да се компенсира търсенето. Но дългосрочната посока към която отиват нещата е ясна.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От утре правителството масова да засажда земеделски култури и глад няма да има. Сега е момента, сега е сезона.
20
1
 
10
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Айде и тия почнаха с Армагедона и Апокалипсиса. Утре Тръмп ще стане със 3aдниka нагоре и на тях ще им спре кранчето.
19
1
 
1
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Реално погледнато животът на 95% от хората има летален изход. Така че - наздраве!!!
18
2
 
1
 
! Отговори
за всеки преди 3 години
До Анонименстава дума за всеки край, на всичко което е започналоземи се върни в училище къде 1-2 клас и ще видиш, че всяко нещо което е започнало свършва хахахахха
17
2
 
4
 
! Отговори
не съм преди 3 години
До Анонименкрая и да го чакаш и да не го чакаш все ще дойде и да си от секта и да не ситова не зависи от теб нито от мен