Канада "се опари" с 1 млн. маски от Китай, не са по стандарта

Те не могат да бъдат изпратени на здравните работници
25 апр 2020 09:36, Елка Василева
64
Канада "се опари" с 1 млн. маски от Китай, не са по стандарта
Снимка: архив, БГНЕС

Канадското правителство съобщи, че около един милион предпазни маски KN95, внесени от Китай, не отговорят на стандартите и затова не могат да бъдат разпределени за здравните работници, мобилизирани срещу разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.

Канадската агенция за обществено здравеопазване е установила около милион маски KN95, които не отговарят на спецификацията на правителството, каза говорител на министерството на здравеопазването, потвърждавайки медийни съобщения.

Тези маски не са били разпределени в провинциите и териториите, участващи в борбата срещу коронавируса, уточни той.

Маските KN95 са китайски модел, подобен на N95, който пък е сходен с предпазните средства FFP2, използвани в Европа.

Голяма част от световните доставки идва от Китай и транспортът на материали от тази страна е много усложнен, каза Анита Ананд, министър на правителствените служби и обществените поръчки.

Отношенията между Канада и Китай са в безпрецедентна криза след ареста на през декември 2018 г. във Ванкувър на финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант Хуавей по искане на САЩ.

В момента милиони предпазни маски N95 и респиратори са в агенцията за обществено здравеопазване, за да бъдат проверени.

Освен това канадското производство се увеличава и тази седмица са били сключени договори с три канадски фирми, добави министърът.

Автомобилостроителят "Дженерал мотърс" (GM), на който президентът на САЩ разпореди да произвежда респиратори, обяви, че частично преоборудва завода си в Ошауа, Онтарио за производство на предпазни маски.

GM планира да произвежда до 1 милион маски месечно, за да помогне на Канада.

От началото на месеца Канада е получила над 10 милиона маски и обяви поръчка за повече от 60 милиона маски N95, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ама ги купуваме, защото са по-евтини"Не са по-евтини. По-малко пари давате за тях. Канцерогенните пластмаси, негодните изделия котио се чупят, късат и износват преждевременно, неточно изработените детайли, евтиния външен вид .... само малка част от характеристиките на продуктите на чайниците.
3
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Много страни се били сетили.Е браво на тях а що оставиха работницоте си бедни и ги уволниха за да изнесат производството си в Чайна 90-те.За да се опаричат шепа бизнесмени.Ама то коня ойде у ряката късно е вечи.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нито една стока от Китай не е по стандартите, ама ги купуваме защото са по евтини
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се нарича биологичен тероризъм и Китай ще си получи заслуженото за него. Множество страни вече заявиха, че възнамеряват да започнат да произвеждат стратегически важни изделия за медицината и фармацията в собствените им територии.