Как Южна Корея изравни кривата на коронавирус само за 20 дни без карантина?

Сега Сеул се връща обратно към нормалния живот
26 апр 2020 22:30, Нели Христова
79
Как Южна Корея изравни кривата на коронавирус само за 20 дни без карантина?
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица милиони южнокорейци спокойно чакаха на два метра един от друг, с маски на лице, да измият ръцете си, да сложат ръкавици и да упражнят правото си на демократичен вот на местните избори. Разбира се, повечето от тях имаха друго в главата - не само да гласуват, но и да се върнат на работа, да играят голф, да излязат на пазар за нещо, което не е храна или дезинфектант.

Да излезеш на вечеря, още повече - да се проведе масово гласуване, изглеждаше абсолютно невъзможно само няколко седмици по-рано, когато болните в Южна Корея бяха толкова, колкото в САЩ. Броят на заразените се покачваше бързо - първият случай в страната бе открит на първи февруари. На 26-ти февруари, вече се регистрират повече от 900 болни на ден. Но след това нещо необичайно се случи. Рязко броят на заразените започна да намалява. През март новите болни са едва дузина, след това броят им пада още - до едва няколко човека на ден.

Още по темата

За кратко време Южна Корея успява да изравни кривата на COVID-19. Но как успя?

В сряда Южна Корея обяви само 11 нови случая на коронавирус в страната. За четвърти пореден ден броят на заразените е под 15. Болните в страната са общо 10 683, а 8000 от тях са се излекували. Починали са 237 души, което прави смъртността в Корея 2,23% - една от най-ниските в света.

Сега другите държави са вперили поглед към Южна Корея, за да черпят опит от нея. Успехът й се крие в един прост метод - тествай, проследи, задръж.

Най-впечатляващ е фактът, че Южна Корея успява да задържи заразата без да налага карантина, като тази във Великобритания, Италия или Франция. Докато целят свят купуваше панически хранителни продукти и тоалетна хартия, южнокорейците останаха спокойни. Хората не се тълпяха в магазините. Редяха се на опашки само, за да бъдат тествани за COVID-19 или да си купят маски... или да гласуват.

Когато СЗО обяви, че държавите трябва да тестват масово народите си, Южна Корея практикуваше това вече от седмици. Държавата успяваше да изследва между 12 хил. и 20 хил. души на ден. Мобилни центрове провеждоха безплатни  тестове за 10 минути, а резултатите пациентите получаваха по телефона в рамките на 24 часа. До средата на март 270 хил. души са тествани. 

Но не само тестването е в основата на успеха на Южна Корея - държавата успя чрез мобилните технологии да проследи контактите на всеки, който е дал положителна проба за COVID-19. Тези, които са заразени, трябва да опишат движенията си, които са проследени чрез GPS, проследяване на телефона, записи от камери и транзакции от кредитни карти. Тези данни даваха възможност на Центъра за контрол и превенция на болестите в Южна Корея да пусне предупреждение в реално време къде са били болните и кой може да е заразен.

Разбира се, имаше и негативни коментари отвъд границите на Корея, които твърдяха, че това проследяване нарушава личното пространство на хората в страната. Ала нито имената им, нито адресите им, нищо не ставаше публично достояние - само тяхната възраст и мястото, на което са били.

Според Джером Ким, генерален директор на Международния ваксинен институт в Сеул, Южна Корея е успяла да задържи вируса чрез "решително и прозрачно лидерство, основано на данни, а не на емоции".

Южна Корея така и не наложи строга карантина, но помоли гражданите си да спазват дистанция, да си мият ръцете и ги насърчиха да работят от вкъщи. Те, разбира се, спазиха тези препоръки.

"Хората спазваха съветите за социално дистанциране и хигиена, като например избягваха баровете, църквите, фитнес залите и училищата. Доброволното сътрудничество на информираното население е основна характеристика за справяне със заразата", казва Ким пред The Guardian.

За да помогне на останалите държави да се преборят с епидемията, Южна Корея изпрати комплекти за тестване на поне 20 страни по света, сред които и България. Публикувана бе и книга със съвети, която разкрива какъв е опитът на Южна Корея и как тя е успяла да изравни линията само за 20 дни без взимането на драстични мерки и ограничаване на движението из държавата.

Да, здравните власти в страната се страхуват от втора вълна на COVID-19, но въпреки това, малкото мерки, взети в Южна Корея, биват разхлабени. Сеул се връща обратно към нормалния начин на живот - хората отново влизат в моловете, хранят се в ресторанти, връщат се в офисите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
емигрантka преди 3 години
Не само Южна Корея се справи бързо. Австралия също се справя отлично. Създадоха мобилно приложение за проследяване на контактите, спасителния финансов пакет е вече в ръцете на нуждаещите се, след като подаването на докуметите ставаше изцяло онлайн, а за пенсионери и безработни автоматично без да правят нищо, защото вече са в системата. Наложиха се глоби за неизпълняващите и се спазваха независимо от произхода и състоянието на гражданите.Хората проявиха разбиране и дисциплина и резултата е налице
59
5
 
1
 
! Отговори
man преди 3 години
Мен не ме е страх, глупав ли съм?
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВанкатаДано поне сме страхливи, че това да помогне да се опазим. Въпреки, че то като няма човек акъл за 5 стотинки- не го е и страх.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегЕми ти не вярвай на управляващите, но прояви здрав разум и вярвай и виж какво става по света. Ако беше наистина безобидно нямаше да затвори целия свят! Това е факт, неоспорим :( Така че и да вярваме и да не вярваме на нашите политици - това не променя факта, че има един вид чума в момента.
56
9
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ВанкатаАз съм един от многото, които не спазваме препоръките и наредбите на управляващите ( не всички ) !!!И не ги спазвам по една проста причина - НЕ ВЯРВАМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НЕ ГИ УВАЖАВАМ !!!Е, мия си ръцете и на нарочно поставените мобилни мивки, слагам си маска в магазина, но от уважение към продавачите, но толкова, разхождам си кучето из целия град часове наред, а маската ми е на врата. Полицията също нехае, тъй че не съм АЗ проблемът !!!
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веса Лечева си умира от страх да не й прослидят къде е ходилаАми да. Страшно е. Като знаем какви ги върши
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
прос народ , пропаднала държава
53
6
 
7
 
! Отговори
ами преди 3 години
До Ванката явно добре ти плащат да защитаваш боко щом коментираш дали са мерки или препоръки а не същността на действията на правителствата. корейците са въвели такива мерки които са логични и целят блокиране на вируса без да тормозят излишно населението.боко въведе глупави репресивни мерки без тестове , с кпп-та и т.нно за сметка на това се теглят едни заеми и раздават едни пари...крадат де.
52
6
 
8
 
! Отговори
Един от България преди 3 години
В цяла европа о САЩ новините гърмят как едва ли не всички ще умрат! Хората се наплашиха и се юрнаха да се запасяват. Когато майката е спокойна детето също е спокойно...Айде много Ви здраве. :)
51
3
 
22
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
До амаПрепоръчителни са им били мерките, защото имат дисциплина и вярват на държавата. Тук препоръките изобщо няма да бъдат отразени. Ние забраните не спазваме, пък пожеланията - забрави!
50
11
 
7
 
! Отговори
ама преди 3 години
До 69735 ти прочете ли , че в корея мерките са били ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ а не глоби от по 5 000 ?? освен това там мерките са били логични и без военно положение с КПП -та по градовете, без декларации !! там правителството е взело нормални мерки с цел справяне с кризата а ток боко въведе репресивни мерки като военно положение с цел да мачка населението. заради това там корейците спазват а тук не !!
49
5
 
24
 
! Отговори
69735 преди 3 години
Описан е цивилизационен пласт, съвсем различен от нашенския. Тук препоръката се възприема като предизвикателство да бъда заобиколена с най-безочливаа самонадеяност. Да добавим лъжите в декларациите, прикриването на контактните лица и дивашкото нахлуване в магазините. Само че вирусчето не прави компромиси - доброволно или насила мерките трябва да се спазват.
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корейците се раждат в ръцете с клавиатура, с мишка, с джойстик. Приемат събитието като една модерна игра.
47
12
 
24
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До 11 (#59)Стига с тоя *** бе!На маймуни ни направиха наште управници. Дисциплинирани сме, когато виждаме смисъл и полза от въведените мерки. У нас те са смотани и неработещи. Затова не ги спазваме. Забраните за парковете, когато градският транспорт е пълен, е глупост. Носенето на маска на тротоара е глупост. КПП около градовете са глупост, когато границите са отворени. Да сложиш човек под карантина, мо да го пуснеш да се прибере с автобус до вкъщи е глупост. Защо да спазваме глупости?
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В южна корея живеят корейци а тук живеят римляни, всякакви сравнения са лишени от смисъл.*** от днес бг кажете за Ким нали беше умрял, търсехте му наследник, как е умрял ли е, кой ще го замести, чакаме развитие на темата?
45
4
 
23
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Корейците са невероятно дисциплинирани. Чувството за дълг към нацията и обществото е много висока при тях. Но написалия статията забравил да спомене едно дребно нещо как всеки засечен болен е проследява чрез телефона си 14 дена назад и всички с които е имал досег са изследвани... Това в Европа е недопустимо тук дори от БСП продадоха жалба, че следят карантинирани чрез телефона им... Отделно Ганьовския манталитет на Българина - да се мисли за по-велик от общността, по-знаещ от специалистите..
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно както у нас- черни маски, НОЩ, черни униформи, психоза и натиск- и един обикаля да психясва хората
43
7
 
4
 
! Отговори
Близо до истината преди 3 години
Не вярвайте много на азиатците, статистиката им е повече въпрос на показност отколкото на реални данни!
42
4
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Как Ю Корея се оправи ли?Ами с пари. Много пари и без корупция. Организираха много, много тестове. Вземаха проби директно в колите на хората, на колкото може повече хора, които след това отиваха на работа и си заработваха хилядократно тестовете. Ние оставихме 70-80 хил човече без работа и си затрихме икономиката, което е хиляди пъти по-скъпо, отколкото да се правят тестове и да се отделят заразените от здравите.
41
8
 
20
 
! Отговори
11 преди 3 години
Алеко Константинов е описал цял народ, а не един човек. ***! Ганьовеца знае всичко, от всичко разбира. Той не се учи, той учи светът. За него дисциплина, морал и ценности освен парата и как да прекара няма. В Кореа хората имат дисциплина, тук не. Дори сега хората се блъскат в магазина. Сърдите се на ромите, че били не възпитани и мързеливи, а някой да погледна себе си?!