Опасното сравнение: Коронавирусът и Втората световна война

Последствията от пандемията пометоха световната икономика като валяк
28
Опасното сравнение: Коронавирусът и Втората световна война
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Покрай кризата с коронавируса употребата на израза "за първи път след Втората световна война" зачести рязко. Политици, коментатори и анализатори се връщат редовно назад към войната като отправна точка за сравнения със сегашната драматична ситуация, пише Дойче веле.

Преди самият той да бъде покосен от Ковид-19, британският премиер Борис Джонсън на няколко пъти спомена как неговото правителство предприемало "безпрецедентни от Втората световна война насам" стъпки в борбата срещу пандемията. Същото чухме и от германската канцлерка Ангела Меркел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сме изправени пред "най-тежката криза след Втората световна война".

Това не е просто реторика - изразът се използва в различни икономически корелации. Неотдавна американското промишлено производство регистрира най-големия спад след Втората световна война, докато данните за икономиките на Франция и Германия през първото тримесечие на 2020-а година накараха различни експерти да прогнозират рецесия, дори депресия, "ненадмината след края на най-смъртоносния конфликт в света от преди 75 години". А прогнозата на "Дойче банк" за БВП през първата половина от тази година е за значителен спад, какъвто "не е бил регистриран поне от края на Втората световна война насам".

Новините не са само лоши

Но тези сравнения не са толкова елементарни. Все още не знаем колко тежки ще се окажат икономически щети, нанесени от Ковид-19. Кризата продължава и никое правителство не може да каже със сигурност кога ще приключи. Можем да изчисляваме само нанесените дотук щети и те безспорно са огромни. На този етап обаче това не изглежда сравнимо със състоянието, в което се намира Европа след края на Втората световна война.
Според известния историк Тони Джъд, най-сериозният икономически проблем в Европа след 1945-а година е липсата на жилища, разрушени по време на войната. В Германия тази липса е била 40 процента, във Великобритания - 30, във Франция - 20 на сто. Това е бил наистина огромен проблем за следвоенна Европа.

Освен това почти напълно е била унищожена транспортната инфраструктура: пътища и железопътни линии, мостове и канали. Да не говорим за нарушените доставки на стоки от първа необходимост като въглища и храни.
Но все пак оттогава има и добри новини. Седемте военни години дават тласък на машиностроенето, особено в страните - основни участнички във войната. Връщането към мирновременното производство се осъществява лесно, още повече, че изненадващо много фабрики и суровини са пощадени. 

Бързото възстановяване е невъзможно

В годините от 1945-а до 1947-а материалните щети в цяла Европа се отстраняват със забележителна скорост, особено в Германия. Ако в края на април 1945-а, когато Хитлер се самоубива, само 10 процента от железопътните линии в страната са годни за движение, през юни 1946-а са възстановени цели 93 процента от железопътната мрежа, а повече от 800 моста са построени отново.

През 1947-а година става ясно, че надеждите за бързо следвоенно възстановяване на Европа няма да се изпълнят. И на мястото на оптимизма се настанява мрачният реализъм. Дефицитът, особено на храни, е огромен проблем - много хора гладуват. Ситуацията в следвоенна Европа допълнително се усложнява от незапомнено студената зима на 1946-47-а година, която довежда европейските икономики до застой.

Но има и други проблеми - след войната европейските страни имат да изплащат огромни дългове и до голяма степен разчитат на вноса от Америка. Тогава те почти нямат какво да продават на света, т.е. нямат откъде да си набавят необходимите за вноса долари. По онова време Германия дори няма действаща валута.

Когато нищо не достига

Постепенно песимизмът се превръща във фатализъм. През април 1947-а френският министър на икономиката Андре Филип декларира: "Заплашени сме от тотална икономическа и финансова катастрофа". А влиятелният в онези години американски журналист Хамилтън Фиш обобщава положението в Европа така: "Липсите са повсеместни - не достигат влакове и трамваи, автобуси и автомобили, за да могат хората да отидат на работа, да не говорим за почивка. Не достига брашното за хляба, а без хляб хората не могат да си набавят необходимата енергия за тежкия физически труд. Няма достатъчно жилища, нито стъкла за прозорците. Няма кожа за направата на обувки, вълна за пуловери, газ за готвене, памук за пелени, захар за конфитюри, мляко за бебетата, липсват олио и дори сапун".

През 1948-а година САЩ пускат в действие плана "Маршал" и инжектират 128 милиарда долара днешни пари за икономическото възстановяване на Европа. Една от основните му цели е да помогне на Германия да си върне ролята на двигател на европейската икономика - особено в преработвателната индустрия и промишлеността.

В очакване на чудото

50-те, а донякъде и 60-те години на миналия век ще се запомнят като златни икономически десетилетия в Западна Европа, САЩ, Източна Азия и тогавашния Съветски съюз. В редица страни като Западна Германия, Франция, Япония, Австрия, Южна Корея, Италия, Гърция и други това са години на икономически възход, наречени по-късно "икономическо чудо". Но е важно да не се забравя, че за да се почувства истински следвоенният бум са необходими повече от пет години. Но пък той се оказа една от най-успешните епохи на икономическа експанзия в цялата световна история.

Основният извод от този бегъл поглед назад към икономическата катастрофа в следвоенна Европа е, че настоящата криза, колкото и сериозна да е тя, не е сравнима с тази, пред която са изправени Европа и светът, когато през лятото на 1945-а година всичко е в развалини - в буквалния и в преносния смисъл на думата. Тогава хората са имали нужда от много повече, отколкото само от малко надежда.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много
25
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
До Expose the nose - Аз редовно пиша че евреите нищо не могат освен да крадат. В момента са откраднали всички Пари, Правителства и Армии на света, така че няма кой друг да поръча вируса на Китай.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
19,

Богатство има, когато парите циркулират. Това е стара истина. Иначе и в Средновековието е имало огромни богатства и ниска циркулация. Обществото е било бедно.
Ако ти не харчиш в ресторант, а парите ти стоят в дюшека, пари ще имаш, но сервитьорът ще стои гладен и няма да харчи. Така става спирала- нямаш и ти приход от него. При липса на достатъчно харчене идва и обезценка на парите, защото има много по-малко стоки и услуги да купиш, а парите са повече. Спомни си 90те у нас.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо е сбъркано в заглавието. Не след ВСВ, а по време и след ПСВ, когато т.нар. "испанка" отнема живота на 50 млн. с/у 10 млн. загинали при военни действия.
22
3
 
11
 
! Отговори
Expose the nose преди 2 месеца
До муспи

За войните, спор няма, носът ги организира прецизно и подмолно откак свят светува. Виж, коронавирусът, малко вероятно е да е измислен от клюноносците, едва ли имат толкова акъл да сътворят нещо. Носът не твори, носът паразитиpa! Едно е сигурно обаче, те ще са материално облагодетелстваните от вируса. Те и техните банки, корпорации, медикофармацевтичен комплекс. Евреинът-милиардер психопат Бил Гейтс е готов да надупчи и напълни с отрова и тежки метали вас и децата ви!
21
3
 
9
 
! Отговори
Expose the nose преди 2 месеца
Хайде, държанците на лиценза "Холокост" (запазена марка) не могат да се сдържат, че света може да се концентрира върху един реален проблем, и дори замалко да спре да оплаква денонощно "жертвите" на един имагинерен конструкт, използван за еврейска финансова и политдоминация:
"Аамаха, гоим, не забравяйте 6-те милиона, стига с тези жертви на коронавируса, единствените жертви сме ние, клюноносците, да има други жертви е антисемитизъм и трябва да се заклейми"
20
0
 
11
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
Сравнението само се натрапва - и войната и вируса се устройват от евреите.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам ковид да продължи поне още 30 г. Хората станаха по богати, тъй като не си харчат парите по кафенета, чалготеки, барове, казина и хотели, все развъдници на разврат и наркотици . Никакви пари дори да няма, а купони. Ха сега да видим тунеядците как ще я карат, като не могат да покварят децата ни
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сламота е да се пишат такива глупости.
Молете се да не ви стига никога ВСВ!
17
0
 
6
 
! Отговори
Поправка преди 2 месеца
До 09.30 и след 18.30 може да се спортува
16
0
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 2 месеца
Казаха, че може да се спортува между 08.30 и 18.30. Не си гледал внимателно
15
1
 
15
 
! Отговори
Я преди 2 месеца
Никой не отрича помощта на САЩ, чрез плана “ Маршал”. Но чрез него те си “купиха” цяла западна Европа и най вече Германия. Всичко е било с цел. А целта не е била “помагаме ви защото имате нужда”. Същото е и с руснаците. Освободили да ни не заради честните ни сини очи или защото сме страдали а за да засилят влиянието си на Балканите. Има вече достатъчно извори в интернет, които потвърждават това. Така, че помагали са американците, но срещу огромна цена в замяна. Сега ще направят същото.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е кое не ви хареса в статията? Че американците са издърпали Европа от блатото?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да си ядете ушите - сравнители
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9

То статията си е на бизнес кореспондента на дойче веле, заблуждаваш се, ако си мислиш, че тук могат да напишат сами статия по-дълга от две изречения.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Bond

Просто така наречените журналисти тук не могат една собствена статия да напишат и иначе сайтът ще е празен. Камелката да каже какво точно е "работила по публикацията", като това е копи-пейст, каквито са и всичките "публикации", а ако случайно вкара някоя дума в тях, за да не е на 100% копие, то винаги се вижда как грамотността на девойчето е под всякаква критика.
10
2
 
8
 
! Отговори
ЧЕРНА ДУПКА преди 2 месеца
КАЗАХА след 18.30 може да се спортува по ЕДИН в ПАРКА, е аз ИСКАМ НА СЛЪНЦЕ ДА СПОРТУВАМ
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието едно а статията в обратната посока.
Типично по селски за това сайтче.
Концентрирайте се в това което можете а именно, да триете коментари.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
“Започнала e смяна на генетичния код на човека хората имащи респираторни заболявания не могат да понесат промяната“
---
В тоя сайт направо не знаеш кое е лош майтап, кое някой наистина си го мисли.
7
1
 
4
 
! Отговори
чарли преди 2 месеца
До Анонимен:И Маргарит Мицев как е ?